Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ergie
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 1041

    #61
    Tak jak przypuszczałem odzew żaden. To mam w takom razie pytanie: w czym Pils Tuchera jest lepszy od Pilsa Lecha na ten przykład? I jak do tego ma się Lubelski Pils z Perły?
    Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
    ------------------------------------------------------------------
    Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie Wyświetlenie odpowiedzi
      Tak jak przypuszczałem odzew żaden. To mam w takom razie pytanie: w czym Pils Tuchera jest lepszy od Pilsa Lecha na ten przykład? I jak do tego ma się Lubelski Pils z Perły?
      Spróbuj, oceń - sam sobie odpowiesz, biorąc pod uwagę także swój własny gust i smak.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • Sokół83
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.12
        • 1598

        #63
        no i co dam nam takie rozróżnienie że dane piwo jest prawdziwe, robione tradycyjnymi sposobami a inne warzone przez komputer? piwa z EDIego są robione bardzo tradycyjnie i 3/4 z tych które piłem trafiły do mych ust w stanie nie do wypicia; w Czechach jest wielki i nowoczesny browar Svijany i robi piwa na takim poziomie do jakiego (moim zdaniem) nie dorasta żaden polski browar
        Z INNEJ BECZKI

        www.fotopolska.eu

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)w Czechach jest wielki i nowoczesny browar Svijany i(...)

          Czy według ciebie ta nowoczesność charakteryzuje się otwartą fermentacją?
          Jeżeli tak, to także popieram taką innowacyjność!
          Last edited by abernacka; 2009-08-31, 13:28.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2736

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Marcinka ma to w podpisie , troszkę nieaktuane już niestety...
            Co, co nieaktualne . W mojej piwniczce wszystko jest
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #66
              Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • ergie
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 1041

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                No nie ma to jak sanitariuszka zawsze człowieka pocieszy, uleczy, ukoi ...

                Wątek mój do przechmielin trza by.

                PS.
                A tak swoją drogom proszę o szybki kurs korzystania browarbizowej wyszukiwarki.
                Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                ------------------------------------------------------------------
                Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                Comment

                • ergie
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.05
                  • 1041

                  #68
                  Wiem, że nudzę ale nie daje mi to spokoju. Co jest ważniejsze składniki użyte do warzenia piwa czy technologia? Lubię/lubiłem piwa Tuchera, ale dowiedziałem się od Piwowara, że i ten browar postawił na nowoczesność. Dlatego z niejaką obawą otworzyłem wczoraj ciemną pszeniczkę z tegoż browaru. W trakcie picia jednak okazało się, że piwo może nie szpicowe ale nadal smaczne. No chyba, że pszeniczniaków nie da się produkować tylko trza je warzyć. To samo jest z produkatami Paulanera i okołopaulanerowymi.
                  Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                  ------------------------------------------------------------------
                  Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wiem, że nudzę ale nie daje mi to spokoju. Co jest ważniejsze składniki użyte do warzenia piwa czy technologia? Lubię/lubiłem piwa Tuchera, ale dowiedziałem się od Piwowara, że i ten browar postawił na nowoczesność. Dlatego z niejaką obawą otworzyłem wczoraj ciemną pszeniczkę z tegoż browaru. W trakcie picia jednak okazało się, że piwo może nie szpicowe ale nadal smaczne. No chyba, że pszeniczniaków nie da się produkować tylko trza je warzyć. To samo jest z produkatami Paulanera i okołopaulanerowymi.
                    To świadczy tylko o tym, że z zasady uważasz, ze koncernówka produkująca piwo komputerowo nie może wyprodukować dobrego produktu. A jest to błąd bo może i wiele koncernówek wypuszcza niezłe produkty.
                    Czy moze problemem jest fakt, że trudno Ci uwierzyć i pewnie nie chcesz uwierzyć, że pijesz koncernowy produkt produkowany najnowocześniejsza techniką, który Ci smakuje?
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #70
                      Ciekawy temat...
                      Moim zdaniem do pewnej granicy ważniejsza technologia. HGB daje kolosalną zmianę smaku w porównaniu do otwartych kadzi. Dodatek np. 10% kukurydzy może być wyczuwalny, ale niekoniecznie mocno przykry. Oczywiście gdy dodatek ten wzrośnie do np 50% to trudno określić co gorsze.
                      Kolejna sprawa do dodatek np enzymów (dla głębszego odfermentowania = "alkoholowości") - czy to składnik czy technologia? Jeżeli technologia, to ja ponownie z dwojga złego wolę dodatek cukru. Tylko że cukier zastępuje się tańszymi syropami - to już substytut substytutu.

                      Wszystko, co stosuje się dla obniżenia kosztów, ma w założeniu "prawie" nie zmieniać smaku. Tylko jak się stosuje jednocześnie kilka substytutów (kukurydza, syropy glukozowe, enzymy, ekstrakty chmielowe i słodowe) na raz to te "prawie" się kumulują...

                      Trza robić domowe...
                      Last edited by Seta; 2009-09-01, 08:32.

                      Comment

                      • rohozecky
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2008.11
                        • 1839

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                        To świadczy tylko o tym, że z zasady uważasz, ze koncernówka produkująca piwo komputerowo nie może wyprodukować dobrego produktu. A jest to błąd bo może i wiele koncernówek wypuszcza niezłe produkty.
                        Czy moze problemem jest fakt, że trudno Ci uwierzyć i pewnie nie chcesz uwierzyć, że pijesz koncernowy produkt produkowany najnowocześniejsza techniką, który Ci smakuje?
                        Myślę, że Tuchera nie ma co porównywać pod tym względem z Sami Wiecie Kim. Inna skala, inny rynek, inna tradycja. Zdecydowaną większość piw z niemieckich duzych browarów da się spokojnie wypić, myślę że widmo Reinheitsgebot jednak jakoś tu robi swoje.
                        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #72
                          Browar Jagiełło na allegro sprzedaje chyba połowę wyposażenia i aparatury
                          Słyszałem coś o inwestycjach, ciekawe w jakim kierunku poszły?
                          Przykładał ktoś ucho w okolicy?

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                            Browar Jagiełło na allegro sprzedaje chyba połowę wyposażenia i aparatury
                            Słyszałem coś o inwestycjach, ciekawe w jakim kierunku poszły?
                            Przykładał ktoś ucho w okolicy?
                            Nie na temat, ale masz:
                            Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

                            Comment

                            • Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wiem, że nudzę ale nie daje mi to spokoju. Co jest ważniejsze składniki użyte do warzenia piwa czy technologia? Lubię/lubiłem piwa Tuchera, ale dowiedziałem się od Piwowara, że i ten browar postawił na nowoczesność. Dlatego z niejaką obawą otworzyłem wczoraj ciemną pszeniczkę z tegoż browaru. W trakcie picia jednak okazało się, że piwo może nie szpicowe ale nadal smaczne. No chyba, że pszeniczniaków nie da się produkować tylko trza je warzyć. To samo jest z produkatami Paulanera i okołopaulanerowymi.
                              Potwierdzam - bardziej nowoczesnego browaru niż Browar Tuchera w Firth nie widziałem. W sumie to oglądalismy go razem z Piwowarem (Andrzejem) i innymi piwowarami. Na małej powierzchni umieszczono cały browar - od warzelni do zbiorników posredniczących.
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

                              Comment

                              • Dukat_WSI
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2015.03
                                • 781

                                #75
                                O co chodzi z HGB w Witnicy?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X