Tak jak przypuszczałem odzew żaden. To mam w takom razie pytanie: w czym Pils Tuchera jest lepszy od Pilsa Lecha na ten przykład? I jak do tego ma się Lubelski Pils z Perły?
Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie Wyświetlenie odpowiedziTak jak przypuszczałem odzew żaden. To mam w takom razie pytanie: w czym Pils Tuchera jest lepszy od Pilsa Lecha na ten przykład? I jak do tego ma się Lubelski Pils z Perły?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
no i co dam nam takie rozróżnienie że dane piwo jest prawdziwe, robione tradycyjnymi sposobami a inne warzone przez komputer? piwa z EDIego są robione bardzo tradycyjnie i 3/4 z tych które piłem trafiły do mych ust w stanie nie do wypicia; w Czechach jest wielki i nowoczesny browar Svijany i robi piwa na takim poziomie do jakiego (moim zdaniem) nie dorasta żaden polski browar
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi(...)w Czechach jest wielki i nowoczesny browar Svijany i(...)
Czy według ciebie ta nowoczesność charakteryzuje się otwartą fermentacją?
Jeżeli tak, to także popieram taką innowacyjność!Last edited by abernacka; 2009-08-31, 13:28.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziMarcinka ma to w podpisie , troszkę nieaktuane już niestety...To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Wątek mój do przechmielin trza by.
PS.
A tak swoją drogom proszę o szybki kurs korzystania browarbizowej wyszukiwarki.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Wiem, że nudzę ale nie daje mi to spokoju. Co jest ważniejsze składniki użyte do warzenia piwa czy technologia? Lubię/lubiłem piwa Tuchera, ale dowiedziałem się od Piwowara, że i ten browar postawił na nowoczesność. Dlatego z niejaką obawą otworzyłem wczoraj ciemną pszeniczkę z tegoż browaru. W trakcie picia jednak okazało się, że piwo może nie szpicowe ale nadal smaczne. No chyba, że pszeniczniaków nie da się produkować tylko trza je warzyć. To samo jest z produkatami Paulanera i okołopaulanerowymi.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie Wyświetlenie odpowiedziWiem, że nudzę ale nie daje mi to spokoju. Co jest ważniejsze składniki użyte do warzenia piwa czy technologia? Lubię/lubiłem piwa Tuchera, ale dowiedziałem się od Piwowara, że i ten browar postawił na nowoczesność. Dlatego z niejaką obawą otworzyłem wczoraj ciemną pszeniczkę z tegoż browaru. W trakcie picia jednak okazało się, że piwo może nie szpicowe ale nadal smaczne. No chyba, że pszeniczniaków nie da się produkować tylko trza je warzyć. To samo jest z produkatami Paulanera i okołopaulanerowymi.
Czy moze problemem jest fakt, że trudno Ci uwierzyć i pewnie nie chcesz uwierzyć, że pijesz koncernowy produkt produkowany najnowocześniejsza techniką, który Ci smakuje?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ciekawy temat...
Moim zdaniem do pewnej granicy ważniejsza technologia. HGB daje kolosalną zmianę smaku w porównaniu do otwartych kadzi. Dodatek np. 10% kukurydzy może być wyczuwalny, ale niekoniecznie mocno przykry. Oczywiście gdy dodatek ten wzrośnie do np 50% to trudno określić co gorsze.
Kolejna sprawa do dodatek np enzymów (dla głębszego odfermentowania = "alkoholowości") - czy to składnik czy technologia? Jeżeli technologia, to ja ponownie z dwojga złego wolę dodatek cukru. Tylko że cukier zastępuje się tańszymi syropami - to już substytut substytutu.
Wszystko, co stosuje się dla obniżenia kosztów, ma w założeniu "prawie" nie zmieniać smaku. Tylko jak się stosuje jednocześnie kilka substytutów (kukurydza, syropy glukozowe, enzymy, ekstrakty chmielowe i słodowe) na raz to te "prawie" się kumulują...
Trza robić domowe...Last edited by Seta; 2009-09-01, 08:32.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziTo świadczy tylko o tym, że z zasady uważasz, ze koncernówka produkująca piwo komputerowo nie może wyprodukować dobrego produktu. A jest to błąd bo może i wiele koncernówek wypuszcza niezłe produkty.
Czy moze problemem jest fakt, że trudno Ci uwierzyć i pewnie nie chcesz uwierzyć, że pijesz koncernowy produkt produkowany najnowocześniejsza techniką, który Ci smakuje?... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziBrowar Jagiełło na allegro sprzedaje chyba połowę wyposażenia i aparatury
Słyszałem coś o inwestycjach, ciekawe w jakim kierunku poszły?
Przykładał ktoś ucho w okolicy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie Wyświetlenie odpowiedziWiem, że nudzę ale nie daje mi to spokoju. Co jest ważniejsze składniki użyte do warzenia piwa czy technologia? Lubię/lubiłem piwa Tuchera, ale dowiedziałem się od Piwowara, że i ten browar postawił na nowoczesność. Dlatego z niejaką obawą otworzyłem wczoraj ciemną pszeniczkę z tegoż browaru. W trakcie picia jednak okazało się, że piwo może nie szpicowe ale nadal smaczne. No chyba, że pszeniczniaków nie da się produkować tylko trza je warzyć. To samo jest z produkatami Paulanera i okołopaulanerowymi.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
Comment