Z tego co się ostatnio dowiedziałem, Tucher przestał warzyć metodą HGB i trzeba przyznać, że piwa nie są złe.
Te polskie browary warzą piwo metodą tradycyjną
Collapse
X
-
Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
-
-
Tak ogólnie odnośnie tematu wątku.
Podejrzewam że podział na browary warzące tradycyjnie i nie tradycyjnie ma mniej więcej taki sam sens jak podział na piwa jasne i ciemne.
Ten drugi dopóki się nie znałem bardziej na piwach wydawał mi się bardzo logiczny gdyż znałem jedynie jasnego pilsa i ciemnego koloru np porter lub karmelowe. Pózniej gdy dowiedizałem się o istnieniu np czerwonych ejli podział ten faktycznie zaczął mi się zacierać bo pojawiły się nagle piwa o barwach pośrednich których nie dało się już tak jednoznacznie zakwalifikować jako ciemne lub jasne i zgodziłem się z opinią że to tylko taki amatorski podział nie mający nic wspólnego np z techniką warzenia oparty na wzrokowej ocenie koloru 2-3 piw.
Podejrzewam że podobnie jest z oceną tradycyjnych i nowoczesnych technik warzenia. Jako nie będący fachowcem do pierwszych pewnie wrzucił bym tak często wspominaną tu otwartą fermentację, do drugiej pewnie nowoczesne sterowane komputerem srebrnometalowe tankofermentatory pracujące w systemie HGB a czy nie ma czegoś pośredniego ? Warzenie piwa to pozatym nie tylko fermentacja ale i gotowanie i filtracja, pasteryzacja itp. Pewnie i tam wnikając w szczegóły technologii nie ma jakiejś wyrażnej granicy dokąd jest "jeszcze tradycyjnie" a odkąd "już nowocześnie".
Piwowarstwo rozwija się stopniowo (jak zresztą cały postęp techniczny) małymi krokami od kilku tysięcy lat i wątpię ażeby w jakimś konkretnym roku technologia skoczyła nagle z glinianego pieca w którym gotowano zbożową zupę do najnowszego softu komputerowego obsługującego tankofermentator.
No ale zawsze można oczywiście sobie popisać bo po to jest forum. Nic konkretnego i tak tu nie ustalimy.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Dla mnie "tradycyjnie" kończy się na fermentacji bezciśnieniowej. HGB, fermentacja pod ciśnieniem, środki do redukcji piany, enzymy przyspieszające fermentację - to wszystko to już dla mnie za wiele. Samo HGB nie jest niczym więcej niż optymalizacją wykorzystania warzelni, ale jego efekt mi nie odpowiada.
Comment
-
-
Jeżeli za tradycyjny przyjmiemy proces sprzed lat 1960, to większość zmian wpłynęła dodatnio na jakość piwa, czyli browar stosujący technologie nowoczesne może i powinien robić lepsze piwa niż tradycyjny.
- stal nierdzewna - wielki postęp w utrzymaniu higieny, koniec z metalicznym posmakiem
- nowoczesne warzelnie - krótszy czas warzenia, mniejsze obciążenie cieplne brzeczki i natlenienie, a to możliwe tylko w połączeniu z postępem w technologii słodowania
- wymienniki ciepła - o wiele mniejsze zagrożenie infekcją w porównaniu z tacą chłodniczą
- zamknięta fermentacja - czystsze piwo, bez diacetylu
- tankofermentory - mniej przetaczania piwa, mniej oksydacji, łatwość mycia i dezynfekcji, lepsze chłodzenie i kontrola temperatury
Z ujemnych stron postępu widzę tylko to co wymienił zgoda tzn. HGB i chemia w piwie, może jeszcze brak refermentacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi... enzymy przyspieszające fermentację ...
Comment
-
-
No nie tylko. Nie ma w tym nic sztucznego, drożdże mają własną inwertazę, ale jak się doda do zaszczepionej brzeczki, to skraca się fermentacja o cały 1 dzień.
Comment
-
Comment