Robi się gorąco, więc warto wiedzieć, jak obliczyć czas schłodzenia piwa do danej temperatury? Np.: temperatura w pomieszczeniu z piwem: 20 st C, temperatura w lodówce: 5 st C. Albo odwrotnie czyli jak szybko piwo ociepla się jeśli wyciągnięte z lodówki (5 st) przebywa w temperaturze 20 st. Ktoś wie?
Jak obliczyć czas schłodzenia piwa do danej temperatury?
Collapse
X
-
Na pewno gęstszy porter będzie się ogrzewał wolniej niż powiedzmy jedenastka. Najłatwiej będzie zrobić kilka pomiarów, niestety nawet pomiędzy szklanką do pszenicy a kuflem będą różnice nawet jak by oba naczynia zmrozić wcześniej. Temat rzeka całe lato można robić pomiary
Comment
-
-
Też o tym myślałem swego czasu - gdyby ktoś miał parametry piwa (ciepło własciwe, gęstość itp) plus dokładne parametry szkła - wtedy można stworzyć jakiś prosty model wymiany ciepła i policzyć ręcznie, ew. wrzucić np. do Fluenta i policzyć jakiś stan nieustalony Można też zrobić dziurkę w kapslu, umieścić w piwie końcówkę termometra elektronicznego i cierpliwie odczytywać temperaturęBirofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Przecież taką wymianę ciepła z otoczeniem zmienia nawet wielkość etykiety, przyklejonej do butelki.
Moim zdaniem nawet jeśli da się to zrobić, to nie ma to sensu. Nikt nie j est w stanie w warunkach domowych zapewnić jednakowych warunków do badań, nawet wilgotność powietrza ma wpływ na wymianę ciepła.
Rada darka jest jedyna logiczna. Wystarczy skrzynka piw, żeby określić z dokładnością do 5 minut, ile piwo musi stać w lodówce i jak długo się nagrzewa po wyjęciu. Ja jednak tej drugiej wielkości nigdy nie sprawdzam, nie chcę ryzykować abschmacku. Jak mi się śpieszy - 10 minut w zamrażalniku. W zasadzie wystarcza.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziNa pewno gęstszy porter będzie się ogrzewał wolniej niż powiedzmy jedenastka.
Jak widać dyskusja jest czysto akademicka
Comment
-
-
Zainteresował mnie ten temat - i znalazłem coś takiego :
Jest tam opisane prawo Newtona, które definiuje jasno jak stygnie ciało.
Zasadniczo wszystko sprowadza się do obliczenia współczynnika stygnięcia, a ten z kolei zależy od materiałów - tutaj można uprościć ze brzeczka to 12% roztwór glukozy z wodą, a ciało w którym chłodzimy to powietrze. Należy także założyć, że ciało chłodzone (brzeczka) jest w pomieszczeniu z dużą pojemnością cieplną - inaczej w dużym bądź wentylowanym pomieszczeniu. Przy tych założeniach można przeprowadzić doświadczenie, w którym chłodzimy ciecz stojącą w pomieszczeniu jednocześnie mierząc jej temperaturę w czasie stygnięcia (wydaje się, że co 3-5 min wystarczy) potrzeba nam wiadro z wodą, cukier, termometr i zegarek, czas eksperymentu - kilka godzin. Po spisaniu wszystkich danych można wyliczyć współczynnik k dla każdego przedziału a następnie jego średnią lub przeprowadzić wyznaczanie współczynnika metodą graficzną.
Tak wyznaczony współczynnik k może być wystarczający dla wyliczenia czasu stygnięcia brzeczki - wydaje mi się że błędy nie powinny przekroczyć 15-20%
w razie jak by co to chętnie umówię się na piwo z pomiaramiOstatnia zmiana dokonana przez piotry; 2009-04-07, 08:36.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziHmm... Mnie się wydaje, że jest odwrotnie. Z tego co kojarzę, to ciepło właściwe rośnie wraz ze wzrostem zaw. wody. Z drugiej strony porter ma większą lepkość, więc wymiana ciepła będzie gorsza.
Jak widać dyskusja jest czysto akademickaJesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziI oczywiście robisz to w nieważkości, a piwo lata sobie swobodnie w powietrzu w postaci jesdnej, wielkiej kropli
jeżeli zmierzę oddawanie ciepła z brzeczki poprzez wiadro do powietrza to czy źle wylicze współczynnik k ??
opór/przewodnictwo cieplne pojemnika ma wpływ na chłodzenie ale ten wpływ będzie przecież uwzgledniony podczas pomiaru, dlatego ten argument jest bez sensu :POstatnia zmiana dokonana przez piotry; 2009-04-07, 22:39.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziCzy własne przemyślenia opierasz na literaturze fachowej?
Comment
-
Comment