Robi się gorąco, więc warto wiedzieć, jak obliczyć czas schłodzenia piwa do danej temperatury? Np.: temperatura w pomieszczeniu z piwem: 20 st C, temperatura w lodówce: 5 st C. Albo odwrotnie czyli jak szybko piwo ociepla się jeśli wyciągnięte z lodówki (5 st) przebywa w temperaturze 20 st. Ktoś wie?
Jak obliczyć czas schłodzenia piwa do danej temperatury?
Collapse
X
-
Na pewno gęstszy porter będzie się ogrzewał wolniej niż powiedzmy jedenastka. Najłatwiej będzie zrobić kilka pomiarów, niestety nawet pomiędzy szklanką do pszenicy a kuflem będą różnice nawet jak by oba naczynia zmrozić wcześniej. Temat rzeka całe lato można robić pomiaryComment
-
Też o tym myślałem swego czasu - gdyby ktoś miał parametry piwa (ciepło własciwe, gęstość itp) plus dokładne parametry szkła - wtedy można stworzyć jakiś prosty model wymiany ciepła i policzyć ręcznie, ew. wrzucić np. do Fluenta i policzyć jakiś stan nieustalonyMożna też zrobić dziurkę w kapslu, umieścić w piwie końcówkę termometra elektronicznego i cierpliwie odczytywać temperaturę
Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
Przecież taką wymianę ciepła z otoczeniem zmienia nawet wielkość etykiety, przyklejonej do butelki.
Moim zdaniem nawet jeśli da się to zrobić, to nie ma to sensu. Nikt nie j est w stanie w warunkach domowych zapewnić jednakowych warunków do badań, nawet wilgotność powietrza ma wpływ na wymianę ciepła.
Rada darka jest jedyna logiczna. Wystarczy skrzynka piw, żeby określić z dokładnością do 5 minut, ile piwo musi stać w lodówce i jak długo się nagrzewa po wyjęciu. Ja jednak tej drugiej wielkości nigdy nie sprawdzam, nie chcę ryzykować abschmacku. Jak mi się śpieszy - 10 minut w zamrażalniku. W zasadzie wystarcza.Comment
-
Jak widać dyskusja jest czysto akademickaComment
-
Zainteresował mnie ten temat - i znalazłem coś takiego :
Jest tam opisane prawo Newtona, które definiuje jasno jak stygnie ciało.
Zasadniczo wszystko sprowadza się do obliczenia współczynnika stygnięcia, a ten z kolei zależy od materiałów - tutaj można uprościć ze brzeczka to 12% roztwór glukozy z wodą, a ciało w którym chłodzimy to powietrze. Należy także założyć, że ciało chłodzone (brzeczka) jest w pomieszczeniu z dużą pojemnością cieplną - inaczej w dużym bądź wentylowanym pomieszczeniu. Przy tych założeniach można przeprowadzić doświadczenie, w którym chłodzimy ciecz stojącą w pomieszczeniu jednocześnie mierząc jej temperaturę w czasie stygnięcia (wydaje się, że co 3-5 min wystarczy) potrzeba nam wiadro z wodą, cukier, termometr i zegarek, czas eksperymentu - kilka godzin. Po spisaniu wszystkich danych można wyliczyć współczynnik k dla każdego przedziału a następnie jego średnią lub przeprowadzić wyznaczanie współczynnika metodą graficzną.
Tak wyznaczony współczynnik k może być wystarczający dla wyliczenia czasu stygnięcia brzeczki - wydaje mi się że błędy nie powinny przekroczyć 15-20%
w razie jak by co to chętnie umówię się na piwo z pomiaramiOstatnia zmiana dokonana przez piotry; 2009-04-07, 08:36.Comment
-
Czy własne przemyślenia opierasz na literaturze fachowej?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
jeżeli zmierzę oddawanie ciepła z brzeczki poprzez wiadro do powietrza to czy źle wylicze współczynnik k ??
opór/przewodnictwo cieplne pojemnika ma wpływ na chłodzenie ale ten wpływ będzie przecież uwzgledniony podczas pomiaru, dlatego ten argument jest bez sensu :POstatnia zmiana dokonana przez piotry; 2009-04-07, 22:39.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Miasto Handlova jest jednym z ostatnich reliktów wydobycia węgla kamiennego na Słowacji. Chociaż w sumie to raczej czas przeszły, ponieważ w pobliskiej kopalni trwa już ''sprzątanie''.
Na każdym kroku można spotkać się z miejscami związanymi z górnictwem. Są też kamienice w jakich...3 Photos-
Channel: Słowacja
-
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
Od sierpnia/września 2023 r. kilka km zdala od Zamku Czocha, na krańcu wsi Stankowice, sympatyczne małżeńtwo uruchomiło mały browarek z wyszynkiem.
Dość odważne posunięcie, zważywszy że trzeba wykazać się nie lada determinacją żeby tu trafić
Nas gugielmapki...-
Channel: Dolnośląskie
2024-10-28, 22:31 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment