Jak obliczyć czas schłodzenia piwa do danej temperatury?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

    #1

    Jak obliczyć czas schłodzenia piwa do danej temperatury?

    Robi się gorąco, więc warto wiedzieć, jak obliczyć czas schłodzenia piwa do danej temperatury? Np.: temperatura w pomieszczeniu z piwem: 20 st C, temperatura w lodówce: 5 st C. Albo odwrotnie czyli jak szybko piwo ociepla się jeśli wyciągnięte z lodówki (5 st) przebywa w temperaturze 20 st. Ktoś wie?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Zależy od bardzo wielu czynników. Rodzaju opakowania, warunków wymiany ciepła itd. Zbyt skomplikowane. Prościej będzie czas okreslić empirycznie

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2485

      #3
      Czyli nie ma prostych zasad? A Ty badałeś to empirycznie?

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Zasady są, tylko są to wzory uwzględaniające kilka parametrów. A podejrzewam, że te parametry trzeba określic przeprowadzając szereg badań.
        Ja nie badałem. Nie spieszy mi się

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Na pewno gęstszy porter będzie się ogrzewał wolniej niż powiedzmy jedenastka. Najłatwiej będzie zrobić kilka pomiarów, niestety nawet pomiędzy szklanką do pszenicy a kuflem będą różnice nawet jak by oba naczynia zmrozić wcześniej. Temat rzeka całe lato można robić pomiary

          Comment

          • franekf
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.06
            • 944

            #6
            Też o tym myślałem swego czasu - gdyby ktoś miał parametry piwa (ciepło własciwe, gęstość itp) plus dokładne parametry szkła - wtedy można stworzyć jakiś prosty model wymiany ciepła i policzyć ręcznie, ew. wrzucić np. do Fluenta i policzyć jakiś stan nieustalony Można też zrobić dziurkę w kapslu, umieścić w piwie końcówkę termometra elektronicznego i cierpliwie odczytywać temperaturę
            Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
            http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
            Piwny Janusz bez Teku

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Przecież taką wymianę ciepła z otoczeniem zmienia nawet wielkość etykiety, przyklejonej do butelki.

              Moim zdaniem nawet jeśli da się to zrobić, to nie ma to sensu. Nikt nie j est w stanie w warunkach domowych zapewnić jednakowych warunków do badań, nawet wilgotność powietrza ma wpływ na wymianę ciepła.

              Rada darka jest jedyna logiczna. Wystarczy skrzynka piw, żeby określić z dokładnością do 5 minut, ile piwo musi stać w lodówce i jak długo się nagrzewa po wyjęciu. Ja jednak tej drugiej wielkości nigdy nie sprawdzam, nie chcę ryzykować abschmacku. Jak mi się śpieszy - 10 minut w zamrażalniku. W zasadzie wystarcza.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Na pewno gęstszy porter będzie się ogrzewał wolniej niż powiedzmy jedenastka.
                Hmm... Mnie się wydaje, że jest odwrotnie. Z tego co kojarzę, to ciepło właściwe rośnie wraz ze wzrostem zaw. wody. Z drugiej strony porter ma większą lepkość, więc wymiana ciepła będzie gorsza.

                Jak widać dyskusja jest czysto akademicka

                Comment

                • rafi_
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.05
                  • 58

                  #9
                  Wie ktoś jakie ciśnienie panuje w zamkniętej butelce? Jaki wpływ na temperaturę będzie miało otwarcie ( rozprężenie) ?

                  Comment

                  • piotry
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.08
                    • 761

                    #10
                    Zainteresował mnie ten temat - i znalazłem coś takiego :




                    Jest tam opisane prawo Newtona, które definiuje jasno jak stygnie ciało.

                    Zasadniczo wszystko sprowadza się do obliczenia współczynnika stygnięcia, a ten z kolei zależy od materiałów - tutaj można uprościć ze brzeczka to 12% roztwór glukozy z wodą, a ciało w którym chłodzimy to powietrze. Należy także założyć, że ciało chłodzone (brzeczka) jest w pomieszczeniu z dużą pojemnością cieplną - inaczej w dużym bądź wentylowanym pomieszczeniu. Przy tych założeniach można przeprowadzić doświadczenie, w którym chłodzimy ciecz stojącą w pomieszczeniu jednocześnie mierząc jej temperaturę w czasie stygnięcia (wydaje się, że co 3-5 min wystarczy) potrzeba nam wiadro z wodą, cukier, termometr i zegarek, czas eksperymentu - kilka godzin. Po spisaniu wszystkich danych można wyliczyć współczynnik k dla każdego przedziału a następnie jego średnią lub przeprowadzić wyznaczanie współczynnika metodą graficzną.


                    Tak wyznaczony współczynnik k może być wystarczający dla wyliczenia czasu stygnięcia brzeczki - wydaje mi się że błędy nie powinny przekroczyć 15-20%

                    w razie jak by co to chętnie umówię się na piwo z pomiarami
                    Ostatnia zmiana dokonana przez piotry; 2009-04-07, 08:36.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      I oczywiście robisz to w nieważkości, a piwo lata sobie swobodnie w powietrzu w postaci jesdnej, wielkiej kropli

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        "Prawo nie obowiązuje jeżeli przekazywanie energii cieplnej odbywa się przez promieniowanie cieplne, konwekcję "

                        Czyli podczas chłodzenia piwa w/w prawo nie obowiązuje

                        Comment

                        • Krzysztof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.04
                          • 1689

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          Hmm... Mnie się wydaje, że jest odwrotnie. Z tego co kojarzę, to ciepło właściwe rośnie wraz ze wzrostem zaw. wody. Z drugiej strony porter ma większą lepkość, więc wymiana ciepła będzie gorsza.

                          Jak widać dyskusja jest czysto akademicka
                          Czy własne przemyślenia opierasz na literaturze fachowej?
                          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                          www.twojmalybrowar.pl

                          Comment

                          • piotry
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.08
                            • 761

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            I oczywiście robisz to w nieważkości, a piwo lata sobie swobodnie w powietrzu w postaci jesdnej, wielkiej kropli
                            nie rozumiem, co ma piernik do wiatraka ?

                            jeżeli zmierzę oddawanie ciepła z brzeczki poprzez wiadro do powietrza to czy źle wylicze współczynnik k ??

                            opór/przewodnictwo cieplne pojemnika ma wpływ na chłodzenie ale ten wpływ będzie przecież uwzgledniony podczas pomiaru, dlatego ten argument jest bez sensu :P
                            Ostatnia zmiana dokonana przez piotry; 2009-04-07, 22:39.

                            Comment

                            • piotry
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.08
                              • 761

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                              Czy własne przemyślenia opierasz na literaturze fachowej?
                              wszystko zależy od tego co ma większe ciepło właściwe - zasadniczo woda jako ciecz ma bardzo duże ciepło właściwe, dlatego można z dużym prawdopodobieństwem przyznać rację darko

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Słowacja, Handlova, Kremnicka 12, Pivovar Banik.
                                bastion
                                Miasto Handlova jest jednym z ostatnich reliktów wydobycia węgla kamiennego na Słowacji. Chociaż w sumie to raczej czas przeszły, ponieważ w pobliskiej kopalni trwa już ''sprzątanie''.
                                Na każdym kroku można spotkać się z miejscami związanymi z górnictwem. Są też kamienice w jakich...
                                2023-01-18, 22:08
                              • balon91
                                porada dotycząca temperatury
                                balon91
                                Witam serdecznie.
                                Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                2021-07-10, 13:47
                              • bartek90
                                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                bartek90
                                Cześć wszystkim,
                                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                2020-05-14, 12:41
                              • Serokomlak
                                Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                Serokomlak
                                Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                2024-11-03, 01:56
                              • ART
                                Stankowice, Stankowice 62, Dom Piwny
                                ART
                                Od sierpnia/września 2023 r. kilka km zdala od Zamku Czocha, na krańcu wsi Stankowice, sympatyczne małżeńtwo uruchomiło mały browarek z wyszynkiem.

                                Dość odważne posunięcie, zważywszy że trzeba wykazać się nie lada determinacją żeby tu trafić

                                Nas gugielmapki...
                                2024-10-28, 22:31
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...