Ponieważ smakowaniem piwa zajmuję się od niedawna, a znajduję tu ciekawe informacje od rozmaitych gatunkach odpowiednich w danych porach roku, chciałem dowiedzieć się więcej. Generalnie wiem, że latem pszeniczne, białe i lagery najlepiej pasują, zimą z kolei portery, bocki i marcowe... Gdzie szukać informacji na ten temat?
Piwo a pory roku.
Collapse
X
-
Generalnie, np. w Danii każdy szanujący się browar warzy kilka piwek sezonowych.
Poza tym przynajmniej w moim wypadku dużo zależy od nastroju czy pory dnia, np. o poranku fantastczne jest hvidtøl czy byłoby nasze grodziskie.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
-
-
Na tej stronie jest krótkie omówienie co i kiedy się pija.
Przegladając neta trafiłem też na tę stronę pozwalającą sprawdzić co w jakim miesiącu jest dostepne w danym stanie jeśli chodzi o sezonową produkcję browarów rzemieślniczych w USA. Świetna sprawa!
Oczywiście obydwie stronki w języku "lengłidż".Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Jesień: Koźlaki jesienne
zima: Dubbel, Tripel, świąteczne,
wiosna: Koźlaki majowe/wiosenne,
lato: pszeniczniaki, Witbiry, Pilsy
Zasada jest prosta: im chłodniej tym mocniejsze i rozgrzewające piwa. Gdy ciepło: lżejsze, orzeźwiajace.
W NL z nadejścia jesieni zrobiono święto Koźlaka jesiennego.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Dubble, Triple, Quadruple można dostac w marketach. La Trappe, Westmmale i inne.
Sezonowych Koźlaków nie widziałem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment