Byłem ostatnio tydzień w Berlinie i tyleż wieczorów w małych lokalnych browarach. Jeśli jakiś piwosz się tam wybiera i chciałby zasięgnąć cokolwiek , chetnie sie podzielę wrażeniami, a jest czym.
Berlin małe browary
Collapse
X
-
Chyba jednak kolega nie ma ochoty pochwalić się swoimi piwnymi odkryciami. Zresztą chyba nie był wszędzie. Jeżeli odliczy się dwa wielkie browary Berliner-Schultheiss-Kindl oraz Bürgerbräu zostaje jeszcze do odwiedzenia 13 browarów resturacyjnych:
W dzielnicy Bohnsdorf:
Brauhaus Bohnsdorf
W dzielnicy Charlottenburg:
Lemke am Schloß Charlottenburg: http://www.brauhaus-lemke.com/
W dzielnicy Friedrichshain:
Hops & Barley : http://www.hopsandbarley-berlin.de/
W dzielnicy Köpenick:
Brauhaus Coepenick: http://www.brauhaus-coepenick.de/
W dzielnicy Kreuzberg:
Brauhaus Südstern : http://www.brauhaus-suedstern.de/v2/
W dzielnicy Mitte:
Georgbrau : http://www.georgbraeu.de/
Lemke :http://www.brauhaus-lemke.com/
Brauhaus Mitte : http://www.brauhaus-mitte.de/index_2.html
W dzielnicy Neukölln:
Brauhaus Rixdorf : http://www.brauhaus-in-rixdorf.de/
W dzielnicy Spandau:
Brauhaus Spandau : http://www.brauhaus-spandau.de/
W dzielnicy Tiergarten:
Brewbaker : http://linden-hopfinger-braeu.de/
Lindenbräu : http://www.brewbaker.de/
W dzielnicy Wedding :
Eschenbräu : http://www.eschenbraeu.de/Last edited by abernacka; 2009-05-08, 10:18.
Comment
-
-
Berlin małe browary
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika M-kwadrat Wyświetlenie odpowiedziJa sie wybieram za dwa tygodnie - chętnie dowiem się wszystkiego jesli chodzi o piwną turystyke w Berlinie!
fantastyczny niefiltrowany Pils /b. owocowy grapefruity , jabłka, coś z niego czuję w Gościszewie niefiltrowanym naturalnym/, b.dobry alt berliner dunkel b. delikatne w smaku, dobre Rauchbier /choć nie tak mocno wędzone jak w Norymberdze czy Bambergu/, dobre Hefe Weizen owocowe , rześkie choć na tle mistrzowskich niemieckich pszenicznych bez rewelacji. Obsługa przemiła, dyskusje z właścicielem i trudne pytanie , co polecam w Polsce / nic co znają i do czego mieliby dostęp ,a słowo Gościszewo jest przecież dla nich nie do wymówienia/
Browar Sudstern /Kreuzberg/ Hesenheide 69 od 12. Piwa przeciętne / jak na standardy niemieckie/. Najlepsze to Roter Stern - stout kawa czekolada.Poza tym Heller Stern niefiltrowane całkiem dobre słodko-kwaśne , potem goryczka, owocowe, lekkie.
Dunkler Stern słabe, rozwodnione, lekko kwaskowe, za zimne.Wreszcie Stern Weisse b. wytrawne bez owocu , dobre , ale znowu w kraju pszenicy, to za mało...Obsługa dość nędzna.
Browar Brewbaker /Tiergarten/ koło metra Bellevue. Piwa poprawne, ale nie więcej.
Bellevue Pils mocno chmielony, niefiltrowany, smaczny ale jednostronny
Red Lager tez dominuje nuta chmielowa / za bardzo - tak jak niestety w Bierhalle/
Brown Ale - do wielkiego imiennika z Newcastle trochę brakuje, ale piwo całkiem dobre, zrównoważone. lekko karmelowe.Obsługa dobra, miejsce dośc urokliwe.
A teraz kneipen:
Polecam gorąco knajpę Strassenbahn /Friedenau/Laubacherstr 29, 8 piw z beczki. Przede wszystkim Duckstein alt z Brunszwiku noty maksymalne piana kolor smak wytrawny lekko owocowo-goryczkowy POEZJA / alt z Bierhalle to 1/10 wrażeń przy piciu Ducksteina/.
Kapitalny Andechs browar klasztorny z Bawarii słodowy, ciężkawy pycha.Swietny Gessner Schwarzbier smak złozony owoc karmel i cięzkawy jednoczesnie.Legenda NRD czyli Wernesgruner z beczki / kto jeszcze pamieta sławny pocig Berlin- Moskwa i tenże Wernesgruner sprzedawany w restauracyjnym wagonie /ja tak i dlatego też mi tak smakuje-przzecieżnajbardziej kochamy własną młodość/. No i jeszcze lekki Berliner Pils / ale to waga musza w porównaniu z resztą/
Inna knajpa, którą trzeba odwiedzić to Walhalla Krefelderstr 6 /Tiergarten w zasadzie to juz w dzielnicy tureckiej - b. miło i egzotycznie/. Tam dostaniemy 2 arcydzieła sztuki piwowarstwa w Niemczech: Jevera z beczki /najlepszy Pils w Niemczech , a z beczki smakuje 10 razy lepiej niz z butelki/ i Aventinus browar Schneider -/ najlepsza pszenica z butelki o takiej złozoności smaku , którą osiągają może trapiści w Belgii i Holandii.
I wreszcie knajpa Dicke Wirtin przy Savigny Platz - Bardzo dobry Flensburger Pilsener z beczki gęsty, intensywny oraz Monchof Schwarzbier Kulmbach dobry ,choc do Kostritzera brakuje, a także Schneider Weisse poezja pszeniczna /Dunkel/ i wreszcie sredni Engel Kellerbier ciemne słodkawe. No i na koniec moje ulubione Maisel Hefe Weizen wknajpeczce pod domem, to nie piwo , to ambrozja.Po napisaniu tych wspomnień już chciałoby się tam być znowu - no cóż na razie otwieram świetnego Salvatora z Paulanera/dziękuję Rodzince Bis/.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedzifantastyczny niefiltrowany Pils /b. owocowy grapefruity , jabłka, coś z niego czuję w Gościszewie niefiltrowanym naturalnym/,
fujj, pięknie wady kulega opisał. Kapronial etylu jak nic.
Pils nie powinien tak smakować.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedziBellevue Pils mocno chmielony, niefiltrowany, smaczny ale jednostronnyMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Berlin małe browary
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzifujj, pięknie wady kulega opisał. Kapronial etylu jak nic.
Pils nie powinien tak smakować.
ooo, tu wydaje się, że jest całkiem dobrze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedziNo cóż , oto Polska własnie. Zawsze znajdzie się jakiś mądrala z fotela , który wie lepiej. Jedż kUlego i spróbuj, a potem pogadamy.
A poważnie, to czasem piwo wyłamujące się z konwencji jest smaczniejsze, niż maksymalnie typowe.Last edited by kopyr; 2009-05-12, 22:58.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie unoś się, jacer świeżo po szkoleniu, więc szpanuje.
A poważnie, to czasem piwo wyłamujące się z konwencji jest smaczniejsze, niż maksymalnie typowe.
Nooo, coś tam zapamiętałem.
purc, poprostu nie doczytał, że nigdzie nie napisałem, że jest niedobre, tylko, że ma wady.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedziNo cóż , oto Polska własnie. Zawsze znajdzie się jakiś mądrala z fotela , który wie lepiej. Jedż kUlego i spróbuj, a potem pogadamy.
Comment
-
-
Panowie, używacie złego języka do amatorów.
Po pierwsze, kolega Purc może mieć poprawane wrażenia smakowe, tylko je nieklasycznie opisywać.
Po drugie, nieczystość stylu nie może być określana słowem fuj, jeżeli nie oznacza piwa zepsutego. I, Jacerze, wada jest określeniem negatywnym, więc się nie dziw, że Purc się unosi.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Od prawie dwóch tygodni działa w dzielnicy Friedrichshain browar resturacyjny Hausbrauerei Schalander. W ofercie pszenica, ciemne i dwa rodzaje jasnego piwa. Wszytskie piwa są w tej samej cenie czyli 2,9euro za pół litra.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziOd prawie dwóch tygodni działa w dzielnicy Friedrichshain browar resturacyjny Hausbrauerei Schalander. W ofercie pszenica, ciemne i dwa rodzaje jasnego piwa. Wszytskie piwa są w tej samej cenie czyli 2,9euro za pół litra.mój zbiór etykiet http://picasaweb.google.com/112278001030728908988
Comment
-
Comment