ehhh brackie!!! Miejscowi gorale nazywaja je: zlewki po Zywcu (Tatra i Porter produkowane sa w Cieszynie)
taaaa górale. Autorytety
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Nie miałem jeszcze możliwości skosztowania ale znajomi z browaru, którzy pili to piwo bardzo chwalili smak.
Do czasu, póki nie zaczną cudować. Ekonomiczniej, znaczy taniej. Taniej, znaczy lepiej. Jak dla kogo . Mnie to trochę przeraża. I szczerze powiedziawszy, wiedząc, że Brackie jest browarem z grupy Żywiec, wątpię, bym miał odwagę się tego napić... Będąc szczerym
Do czasu, póki nie zaczną cudować. Ekonomiczniej, znaczy taniej. Taniej, znaczy lepiej. Jak dla kogo . Mnie to trochę przeraża. I szczerze powiedziawszy, wiedząc, że Brackie jest browarem z grupy Żywiec, wątpię, bym miał odwagę się tego napić... Będąc szczerym
A to nie trzeba jakieś wielkiej odwagi - Brackie jest po prostu dobrym piwem do którego Żywiec stosuje trochę inny zasady niż do reszty produkcji.
Patrzysz na to na klasyczną logikę srzedaży. Ale jeżeli spojrzysz na to z punktu widzenia korporacyjnej logiki sprzedaży to pewnie jest to ok. Wszak chodzi o to aby zamknąć w końcu ten browar czyli trzeba doprowadzić do maksymalnego spadku sprzedaży aby mieć pretekst. Do tego mopgłoby się okazać, że ludzie w kraju chcą pić Brackie a wtedy nie mozna by wykorzystać argumentu o zamknięciu "brandu" itp.
Pamiętaj, że dla korporacji licza się moce produkcyjne, ich optymalne wykorzystanie, minimalizacja kosztów i maksymalizacja zysków i dokonywanie tego przez brandowanie portfolio....
Z tego punktu widzenia dla Grupy Żywiec pewnie najlepiej byłoby aby zamknąć Brackie więc pierwszym krokiem jest ogranczenie go do regionu gdzie ma opinię p[iwa dla żuli i piwa niedobrego. Mniejsza sprzedaż droższego w produkcji i nie mieszczącego się w strategii budowania portfoloio marek Brackiego to więcej Żywca i Warki czyli marek promowanych i tanich w produkcji.
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Chyba trochę przesadzacie. Jakby chcieli zamknąć Zamkowy, to już dawno by to uczynili. I jak nagle zechcą to go zamkną i żadne preteksty nie będą im potrzebne.
To są po prostu jakieś ciasne horyzonty i wrzucenie Brackiego do jednego wora ze Specjalem, Leżajskiem, Królewskim czy Kujawiakiem. Choć te pozostałe chyba łatwiej dostać poza regionem. A przecież Brackie to jest skarb, to zupełnie inne piwo niż wyżej wymienione. No ale oni chyba naprawdę wierzą, że ideałem smaku jest Heniek.
nie zmienia to faktu, ze miejscowi za piwem nie przepadaja...
Różnie to bywa niestety... Często słyszę, że nie jest to to samo piwo co kiedyś, że jest za ciężkie, za gorzkie... Jednak tak czy inaczej piwo to jest chętnie pite przez miejscowych, często sobie pomarudzą przy kufelku, wspominając dawny smak, ale i tak zazwyczaj wybierają właśnie Brackie. Jako, że pochodzę ze Świętokrzyskiego to scyzoryk mi się w kieszeni otwiera jak słyszę kelnerki zachwalające Heńka czy Żywca, a odradzające zakup Brackiego, niestety takie "porady" są dość powszechne
Co do polityki Heńka względem browaru w Cieszynie to tak jak pisze Kopyr, gdyby chcieli go zamknąć to nie potrzebują do tego żadnych pretekstów. Jednak już parę dobrych lat Cieszyn warzy piwo będąc w rękach Grupy Żywiec i miejmy nadzieję, że dalej będzie warzył tak dobre piwo
Różnie to bywa niestety... Często słyszę, że nie jest to to samo piwo co kiedyś, że jest za ciężkie, za gorzkie... Jednak tak czy inaczej piwo to jest chętnie pite przez miejscowych, często sobie pomarudzą przy kufelku, wspominając dawny smak, ale i tak zazwyczaj wybierają właśnie Brackie. Jako, że pochodzę ze Świętokrzyskiego to scyzoryk mi się w kieszeni otwiera jak słyszę kelnerki zachwalające Heńka czy Żywca, a odradzające zakup Brackiego, niestety takie "porady" są dość powszechne
Co do polityki Heńka względem browaru w Cieszynie to tak jak pisze Kopyr, gdyby chcieli go zamknąć to nie potrzebują do tego żadnych pretekstów. Jednak już parę dobrych lat Cieszyn warzy piwo będąc w rękach Grupy Żywiec i miejmy nadzieję, że dalej będzie warzył tak dobre piwo
nie o smak mi chodzi... Kto ma delikatne podniebienie ten po "Brachola" nie siega... Niechec sie brala raczej z powodu zlych warunkow sanitarnych w jakich to piwo kiedys powstawalo... O gustach smakowych nie dyskutuje bo naprawde to nie ma sensu... Sprawa indywidualna kazdego z nas...
Chyba trochę przesadzacie. Jakby chcieli zamknąć Zamkowy, to już dawno by to uczynili. I jak nagle zechcą to go zamkną i żadne preteksty nie będą im potrzebne.
Nie myślę że chcą zamknąć Zamkowy, nie wietrzę aż takich teorii spiskowych Po prostu nie chcą robić wewnętrznej konkurencji, ogólnokrajowe mają być Żywiec i Heniek i ludzie mają wiedzieć że tylko one są najlepsze!
A przecież Brackie to jest skarb, to zupełnie inne piwo niż wyżej wymienione. No ale oni chyba naprawdę wierzą, że ideałem smaku jest Heniek.
Jak się nie piło czegoś innego, to do czego mają przyrównać
Szczerze powiedziawszy, znam ludzi, którzy z Żywca przestawiają się na Ciechana Wybornego, lub na jakieś inne cudowne piwka.
Wystarczy tylko znaleźć coś dla siebie. Ostatnio i tak coraz więcej ludzi pije piwa niepasteryzowane
Gdybym miał okazję spróbować Brackiego, pewnie bym to zrobił, mając rekomendację Konesera, SPOKO. Ale idąc do sklepu, słysząc od sprzedawcy, że Wojak jest dobry, przekręca mi się żołądek.
W sumie, to ich Browar, robią konkurencję też Kompani Piwowarskiej, może zamiast Żubra, Tyskiego, czy Lecha, ludzie sięgaliby właśnie po Brackie? Nikt tego nie wie.
Także moim zdaniem nierobienie konkurencji Żywcowi to strzelanie sobie samobója, bo kto będzie miał kupić Żywca, i tak kupi.
Comment