"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Minimum trzy dni, maksimum trzy miesiące. Zależy to od wielu czynników. Jak chcesz napić się piwa z KEGa nie mając dobrej instalacji, trwałość piwa sięgnie kilkunastu dni.
Minimum trzy dni, maksimum trzy miesiące. Zależy to od wielu czynników. Jak chcesz napić się piwa z KEGa nie mając dobrej instalacji, trwałość piwa sięgnie kilkunastu dni.
jakie instalacje polecacie?
czy bede w stanie jakos sprawdzic, czy piwo jest dobre? czy tylko po smaku? (ktory jak wiadomo, moze zawiesc;/)
Instalacja potrzebna do picia piwa z kegi to: butla z gazem, chłodziarka, nalewak lub rollbar.
Im mnij przewodów między kegą, chłodziarką i nalewakiem tym lepiej (jak postoi dłuższy czas w przewodach to mniej do spuszczenia). Pamiętaj też, żeby przynajmniej raz w miesiącu instalacja była umyta.
Piwo jak się robi złe to kwaśnieje i poczujesz to na pewno.
Co do instalacji, poszukaj jakiejś wycofanej z browaru:
Instalacja potrzebna do picia piwa z kegi to: butla z gazem, chłodziarka, nalewak lub rollbar.
Im mnij przewodów między kegą, chłodziarką i nalewakiem tym lepiej (jak postoi dłuższy czas w przewodach to mniej do spuszczenia). Pamiętaj też, żeby przynajmniej raz w miesiącu instalacja była umyta.
Piwo jak się robi złe to kwaśnieje i poczujesz to na pewno.
Co do instalacji, poszukaj jakiejś wycofanej z browaru:
Po jakim czasie trzeba spuscic piwko z instalacji? Z przewodow.
Czy jak dzis pilem piwko, to nastepnego dnia przed nalaniem sobie kufelka musze spuscic troche, zeby zeszlo z przewodow?
Jak myc instalacje?
Zadajesz za dużo pytań. Podaj jakieś informacje w jaki sposób zamierzasz korzystać z instalacji, postaramy się pomóc.
Dobra, wrocmy do tematu:
chce sobie zamontowac rolbar w domu. nie przewiduje, ze miesiecznie wypije wiecej niz 10 litrow piwa.
Co zrobic, zeby KEG 30litrow starczyl mi na 3 miesiace?
Z tego, co mowicie, to myc instalacje. Starczy?
Podobno nie, bo musze miec dobra - zatem ktora polecacie?
Wszystkie moje pytania sa zwiazane z tematem
Dobra, wrocmy do tematu:
chce sobie zamontowac rolbar w domu. nie przewiduje, ze miesiecznie wypije wiecej niz 10 litrow piwa.
Gdzie tu logika? Zamiast wypić 20 takich samych piw miesięcznie, możesz w tym czasie wypić 20 różnych. Ekonomicznie na pewno będziesz na tym do tyłu. Co Tobą kieruje - frajda z obsługi nalewaka?
W takim razie proponuję tzw. kegerator - KEG schowany w lodówce, chłodzony non stop. Butla z gazem, reduktor, 2-3 m wężyka, głowica i kolumna lub kran na nalewania piwa. Takie rozwiązanie z pominięciem chłodziarki z pewnością wydłuży trwałośc każdego piwa.
Gdzie tu logika? Zamiast wypić 20 takich samych piw miesięcznie, możesz w tym czasie wypić 20 różnych. Ekonomicznie na pewno będziesz na tym do tyłu. Co Tobą kieruje - frajda z obsługi nalewaka?
dokladnie tak, chodzi o to, zeby miec frajde z nalewania sobie piwka z nalewaka.
nalewak sam w sobie ladnie wyglada i bedzie pasowac do mojego barku
Pomijam juz takie sprawy jak imprezy - nie dosc, ze fajne to i szpanerskie
W takim razie proponuję tzw. kegerator - KEG schowany w lodówce, chłodzony non stop. Butla z gazem, reduktor, 2-3 m wężyka, głowica i kolumna lub kran na nalewania piwa. Takie rozwiązanie z pominięciem chłodziarki z pewnością wydłuży trwałośc każdego piwa.
no to z kolei wymaga oddzielnej lodowki - bo nie bede tej, ktora mam do jedzenia dziurawil i puszczal kabelki ;/
No to pozostaje standardowy system ze schładzarką przepływową. Piwo nie wytrzyma kilku miesięcy, czy zdążysz wypić beczkę - trudno powiedzieć, ja wątpię.
Comment