co może oznaczać smak poparzonego języka ;)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kenubi
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.07
    • 87

    co może oznaczać smak poparzonego języka ;)

    Jakoś nie znalazłem miejsca gdzie o to zapytać a i wyszukiwarka jakos nie pomogła.
    Może jakis przyklejony wątek dla poczatkujących?

    Intryguje mnie co może powodować (jak w temacie) uczucie oparzonego języka po przełknięciu łyka. Coś jakbym siorbnął za gorącej zupy i potem czuć szorstkość/cierpkośc języka.
    Najcześciej odnajduję to przy piciu koncernówek ale i przy niepasteryzowanych tez czasem się zdarzy. Początkowo wydawało mi się to związane z ilością CO2 ale ..no właśnie ..w lepszych piwach tego raczej nie doświadczam.
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

    #2
    To wyjątkowa ilość tanin, garbników, polifenoli obecnych w stężonej brzeczce (nawet do 70%), a potem ledwie rozcieńczona wodą. To tak jakbyś zrobił sobie supermocnej herbaty, zostawił ją na dwa dni, a potem zimną chciał wypić - oderwie język, a podniebienie nie wytrzyma.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10782

      #3
      przy jakich piwach to odczuwałeś ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        Może przy grzańcach?

        Faktycznie, jak pisze Skitof, coś takiego kojarzy mi się zimną, mocną herbatą.

        Comment

        • kenubi
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.07
          • 87

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          przy jakich piwach to odczuwałeś ?
          Niestety nie pamiętam bo unikam takich piw (czyli wrzuciłem koncernówki do jednego wora). Mogę tylko zgadywa/typować lub kupic kilka w nocnym i sprawdzić (może za tydzień wrócę do tematu).

          proszę się nie naśmiewać bo poparzyć się można grzańcem ale też np. zimnym kwasem solnym - ja mam taki podobny efekt na środkowej części języka tylko w mikro skali, język miejscowo robi się szorstki i jakby oparzony - może mam jakiś nietypowy - napijcie się gorącej kawy i sprawdzcie czy czegoś takiego nie czujecie - ja tak też ma po niektórych (zimnych) piwach - dlatego zastanawiam się czy to nie jakaś chemia mnie pali.
          Myślałem, że jest to uczucie znane powszechnie.

          Sprawdzę z tą herbatą (może się nie posr..m od starej herbaty ).

          Comment

          • kenubi
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.07
            • 87

            #6
            [solved

            OK. Sprawa wydaje się być prosta.

            Comment

            • kenubi
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.07
              • 87

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kenubi Wyświetlenie odpowiedzi
              OK. Sprawa wydaje się być prosta.
              oops cos mi się na klawiaturze wcisneło..


              OK. Sprawa wydaje się być prosta.

              Pieczenie wywołuje prawdopodobnie (spory) alkohol + duża zawartość CO2.
              Tak sobie potem przypomniałem, że w koncerówkach często nie jestem w stanie wybekać tego gazu , aż mi brzuch rozsadza(!) a i odfermentowanie chyba maksymalne.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X