Proste pytanie- jednostka pasteryzacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • djkotizz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 4

    Proste pytanie- jednostka pasteryzacji

    Witam szanowne grono

    Mam wydaje mi się dla was proste pytanie:
    mianowicie co to jest i jak wyraża się jednostkę pasteryzacyjną
    co to oznacza że np: PU (czyli chyba ta jednostka ) - 64

    Pozdrawiam i dziękuje za ewentualne odpowiedzi
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Jednostka pasteryzacji odpowiada retencji ciepła w czasie jednej minuty i w 60*C. Można ją obliczyć JP=czas*1.393(temperatura w pasteryzatorze-60*C). 64 oznacza, że dane piwo w czasie pasteryzacji otrzymało właśnie te 64 jednostki. Nie powie jednak w jakiej temperaturze i przez jaki czas, bo to już można kombinować.
    Last edited by Maidenowiec; 2009-05-31, 18:29.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #3
      Mam gdzies jednostki pasteryzacji bo nie pasteryzuje ani nie mam zamiaru pasteryzowac własnego piwa, ale o ile sie nie myle to 1 jednostka pasteryzacji to przebywanie w tym wypadku piwa w temp. 60 stopni przez 1 minute(lub raczej sekunde)

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #4
        Wyszło na to że usłyszałem że gdzieś w dzwony biją , ale nie wiem w jakim kościele . Fajnie że prawie zawsze na tym forum znajdą sie ludzie znający sie na rzeczy i uściślą.
        Last edited by gobong; 2009-05-31, 18:41.

        Comment

        • djkotizz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.05
          • 4

          #5
          OK wszystko pieknie ale nadal nie bardzo rozumiem co i jak

          jeżeli piwo pasteryzowane jest w temp .77,45 *C przez ile nie wiem to czemu zakłada się że temp. pasteryzacji ma mieć 60 *C. przecież czas pasteryzacji musi zależeć od przepływu





          temperatura pasteryzatora -77.45*C
          wartośc PU-64
          przepływ 41,89 hl/h


          i jeszcze jedno pytanko czy słyszał ktoś o trybie pracy pasterayzatora RATU ?????


          pozdraiwm

          Comment

          • Krzysztof
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.04
            • 1689

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika djkotizz Wyświetlenie odpowiedzi
            OK wszystko pieknie ale nadal nie bardzo rozumiem co i jak

            jeżeli piwo pasteryzowane jest w temp .77,45 *C przez ile nie wiem to czemu zakłada się że temp. pasteryzacji ma mieć 60 *C. przecież czas pasteryzacji musi zależeć od przepływu





            temperatura pasteryzatora -77.45*C
            wartośc PU-64
            przepływ 41,89 hl/h


            i jeszcze jedno pytanko czy słyszał ktoś o trybie pracy pasterayzatora RATU ?????


            pozdraiwm

            Temat jest złożony.

            Napisz lepiej w czym masz problem.
            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
            www.twojmalybrowar.pl

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #7
              Zalecam lekturę książek dotyczących m.in pasteryzacji.

              Trochę histori.

              Nijaki Del Vecchio ustalił, że taki sam efekt niszczenia mikroorganizmów osiaga się w nastepujących warunkach:
              w temp. 53 C w ciągu 56 minut
              w temp. 60 C w ciągu 5,6 minuty
              w temp. 67 C w ciągu 0,56 minuty
              w temp. 74 C w ciągu 0,056 minuty

              Na tej podstawie Benjamin ustalił definicję jednostki pasteryzacji (JP). Jednostka pasteryzacji jest to działnie w piwie temp 60 C przez 1 minutę.

              Ilość można obliczyć ze wzoru: JP=czas*1.393 do potęgi: (temperatura w pasteryzatorze-60*C).
              Matematycznie oznacza to ze jesli temperatura w piwie wynosi 60 C to wartość w nawiasie wyniesie ). Co za tym idzie wynik ze wzoru wyniesie 1, gdyż każda liczba podniesiona do potęgi 0 wynosi 1.

              Dla temperatury w piwie:

              61 C wynik JP=czas*1.393 do potęgi 1 czyli 1,393 (dla 1 minuty)
              62 C wynik JP=czas*1.393 do potęgi 2 czyli 1,940 (dla 1 minuty)
              64 C wynik JP=czas*1.393 do potęgi 4 czyli 3,76 (dla 1 minuty)
              68 C wynik JP=czas*1.393 do potęgi 8 czyli 14,18 (dla 1 minuty)
              72 C wynik JP=czas*1.393 do potęgi 12 czyli 53,4 (dla 1 minuty)


              Wracając do parametrów:
              JP=64
              temp = 77,45 C
              To czas działania temperatury na piwo bedzie bardzo krótki i wyniesie 11,81 s.

              Moim zdaniem temperatura jest zbyt wysoka. Wg mojej oceny powinna wynosić:
              dla 70 C czas 60 s JP=27,5
              70 C czas 45 s JP=20,63

              71 C czas 60 s JP=38
              71 C czas 45 s JP=28
              71 C czas 37 s JP=23,63


              Uwaga: czas = czas pasteryzacji.
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #8
                No proszę. Ta dyskusja odpowiada w końcu na pojawiające się co jakiś czas pytanie, czy piwo może być bardziej lub mniej pasteryzowane.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

                  #9
                  Może, jest to kwestia tylko tego ile mikroogranizmów chcemy wytłuc. Przepasteryzować piwo też się da.
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nijaki Del Vecchio ustalił, że taki sam efekt niszczenia mikroorganizmów osiaga się w nastepujących warunkach:
                    w temp. 53 C w ciągu 56 minut
                    w temp. 60 C w ciągu 5,6 minuty
                    w temp. 67 C w ciągu 0,56 minuty
                    w temp. 74 C w ciągu 0,056 minuty
                    A jak rozwiązany jest problem czasu potrzebnego na dojście do, dajmy na to, 60 stopni?

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #11
                      Zależy od tego jaki masz rodzaj pasteryzatora.
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        W przypadku pasteryzatorów płytowych są to sekundy.

                        Comment

                        • Krzysztof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.04
                          • 1689

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                          Może, jest to kwestia tylko tego ile mikroogranizmów chcemy wytłuc. Przepasteryzować piwo też się da.
                          Masz rację i nie masz racji.

                          Drobroustrojów chcemy "wytłuc" ile się da ale jednocześnie nie chcemy przepasteryzować piwa. A to jest sztuka.

                          Kiedyś prowadziłem polemikę na ten temat. Było to w roku 2004....

                          W wymienniku płytowym jest łatwiej zapanować nad czasem i temperaturą. W pasteryzatorze tunelowym jest dużo większy problem.... i piwa są przepasteryzowane.
                          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                          www.twojmalybrowar.pl

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #14
                            Kiedy ja się z Tobą w 100% zgadzam Krzysztofie
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                              W przypadku pasteryzatorów płytowych są to sekundy.
                              własnie
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X