Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Wyświetlenie odpowiedzi
Proste pytanie- jednostka pasteryzacji
Collapse
X
-
Ustawienie pasteryzatora tunelowego to świetna zabawaSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziUstawienie pasteryzatora tunelowego to świetna zabawa
O ile nie trzeba wywozic stłuczonego szkła.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziA jak rozwiązany jest problem czasu potrzebnego na dojście do, dajmy na to, 60 stopni?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pasteryzator tunelowy jest idealny do badań nad ilością stłuczki szklanej w browarze. Tylko piwa szkoda.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziDziś widziałem na historycznych filmach Carlsberga (47 rok), gdzie zakapslowane butelki zanurzała maszynai w wodzie do pasteryzacji. Czy dziś się to jeszcze stosuje?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziw Visitors Centre Carlsberga. Relację zamieszczę, jak mi baterie do aparatu odżyją.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZgrozaDziś widziałem na historycznych filmach Carlsberga (47 rok), gdzie zakapslowane butelki zanurzała maszynai w wodzie do pasteryzacji. Czy dziś się to jeszcze stosuje?
wczoraj 22:48
Oczywiście robiono tak dlatego, że rozlewnia była przystosowana tylko do rozlewu bez pasteryzacji i nie było miejsca na pasteryzator. Wymogi rynku spowodowały konieczność pasteryzacji części piwa, więc zaadaptowano na ten cel pomieszczenie znajdujące się kilkadziesiąt metrów od rozlewni. Taka ciekawostka a propos pasteryzacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziZalecam lekturę książek dotyczących m.in pasteryzacji.
Trochę histori.
Nijaki Del Vecchio ustalił, że taki sam efekt niszczenia mikroorganizmów osiaga się w nastepujących warunkach:
w temp. 53 C w ciągu 56 minut
w temp. 60 C w ciągu 5,6 minuty
w temp. 67 C w ciągu 0,56 minuty
w temp. 74 C w ciągu 0,056 minuty
Na tej podstawie Benjamin ustalił definicję jednostki pasteryzacji (JP). Jednostka pasteryzacji jest to działnie w piwie temp 60 C przez 1 minutę.
Ilość można obliczyć ze wzoru: JP=czas*1.393 do potęgi: (temperatura w pasteryzatorze-60*C).
Matematycznie oznacza to ze jesli temperatura w piwie wynosi 60 C to wartość w nawiasie wyniesie ). Co za tym idzie wynik ze wzoru wyniesie 1, gdyż każda liczba podniesiona do potęgi 0 wynosi 1.
Dla temperatury w piwie:
61 C wynik JP=czas*1.393 do potęgi 1 czyli 1,393 (dla 1 minuty)
62 C wynik JP=czas*1.393 do potęgi 2 czyli 1,940 (dla 1 minuty)
64 C wynik JP=czas*1.393 do potęgi 4 czyli 3,76 (dla 1 minuty)
68 C wynik JP=czas*1.393 do potęgi 8 czyli 14,18 (dla 1 minuty)
72 C wynik JP=czas*1.393 do potęgi 12 czyli 53,4 (dla 1 minuty)
Wracając do parametrów:
JP=64
temp = 77,45 C
To czas działania temperatury na piwo bedzie bardzo krótki i wyniesie 11,81 s.
Moim zdaniem temperatura jest zbyt wysoka. Wg mojej oceny powinna wynosić:
dla 70 C czas 60 s JP=27,5
70 C czas 45 s JP=20,63
71 C czas 60 s JP=38
71 C czas 45 s JP=28
71 C czas 37 s JP=23,63
Uwaga: czas = czas pasteryzacji.
Ok teraz jakoś to jaśniej wygląda
Tylko nie mogę zgodzić się z faktycznym czasem pasteryzowania.....
Daje sobie rękę uciąć że czas pomiędzy pojawieniem się piwa w okienku rewizyjnym przed pasteryzatorem a za pasteryzatorem - tuz przed zbiornikiem buforowym - jest znacznie wyższy..... ok 1 do 1,20 minuty... pasteryzator jest płytowy .....Last edited by djkotizz; 2009-06-03, 17:26.
Comment
-
-
Po pierwsze primo wypełnij profil.
Po drugie primo Krzysztof podał czas pasteryzacji, a ty podajesz czas przejscia przez pasteryzator (podgrzanie, pasteryzacja, schłodzenie).
Po trzecie i ostatnie primo to nie wiemy ile JP odpowiada czasowi podanemu przez Ciebie.
Comment
-
-
1. jak znajdę chwilkje czasu wypełnie
2. ok mogę się mylić bo faktycznie nie zwiełem pod uwagę czasu schłodzenia
3. czas podałem orientacyjny-nie mam możliwości zmieżenia go dokładnie a pasteryzator ustawiony jest na stałę na poziomie 64 JP
Comment
-
-
Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika djkotizz Wyświetlenie odpowiedzi1. jak znajdę chwilkje czasu wypełnie
2. ok mogę się mylić bo faktycznie nie zwiełem pod uwagę czasu schłodzenia
3. czas podałem orientacyjny-nie mam możliwości zmieżenia go dokładnie a pasteryzator ustawiony jest na stałę na poziomie 64 JPJesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
Comment