Witam, może zna ktoś temperaturę oraz wilgotność jaka powinna być w magazynie piwa gotowego (piwo w butelce). Pytanie dla pracowników browarów i dla ich znajomych i oczytanych
Pasteryzowane to pewnie od 2 do 20 C. Niepasteryzowane do 10 C
Ogólnie to piwo powinno się trzymać w chłodni. Wilgotności nie ma znaczenia (o ile nie zależy nam na etykietach )
Pasteryzowane to pewnie od 2 do 20 C. Niepasteryzowane do 10 C
Ogólnie to piwo powinno się trzymać w chłodni. Wilgotności nie ma znaczenia (o ile nie zależy nam na etykietach )
OK, dzięki znalazłem w tej nieaktualnej normie PIWO PN-A-79098:
- dla piwa nieutrwalonego od 2 do 10 st.C
- dla piwa utrwalonego od 2 do 16 st.C
A wilgotność to pewnie do 70% żeby się etykietom nic nie stało, czy mniej?
Ostatnia zmiana dokonana przez krzem82; 2009-06-02, 15:08.
Zależy od kleju
Myślę, że wilgotność nie powinna być kontrolowana. I tak będzie z nią różnie - butelki do magazynu wjeżdżają zimne, w ciepłe dni pewnie się od razu robią mokre.
Skoro tak bardzo chcesz to przyjmij max. 95%
Wilgotność ma znaczenie przy przechowywaniu win i piw zamkniętych naturatnym korkiem, który "oddycha". Określona wilgotność na poziomie 60-80 % gwarantuje zachowanie odpowiednich paramentrów przechowywanego wina/piwa. W przypadku kapslowanych napojów pow. 80 % może nastąpić niszczenie się etykiet lub kartonowych opakowań zbiorczych oraz rdzewienie kapsli.
Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2009-06-02, 15:37.
Ależ broń Boże nie sugeruje żadnego podstępu.
Sugeruje jedynie bezmyślność autora wątku.
Pstrykło mu się tu przez przypadek.
Proponuję przenieśc. Raczej nikt w "Białych Porterach" nie będzie szukał info na temat
przechowywania piwa.
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Zapewne wielu z kolekcjonerów szkła piwnego ma problem, gdzie przechowywać nadwyżkę szkła, duble. U mnie również doszło do tego, że nadwyżkę i podwójne egzemplarze, na prośbę... małżonki jestem zmuszony ewakuować z szaf, regałów. Mogę schować je tylko do piwnicy. I tu...
Aromat - wyraźna nuta miodowa, trochę jakby utlenienie (no ale to puszka i pite w terminie, choć piwo niefiltrowane i niepasteryzowane), potem trochę ziarnistości i ciut owoców i przypominał już...
El Águila to kiedyś był madrycki browar o ciekawej architekturze, a dziś obiekt stanowi niesamowitą, "loftową" bibliotekę, z zachowanymi elementami browarnianymi:
Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
Dominantą rynku jest spory gotycki...
Witam, mam dwa ważne dla mnie pytania
1. Czy chmiele od razu po tym jak do mnie przyjdą paczką muszę trzymać w lodówce w niskiej temperaturze, czy tylko jeśli otworzę paczkę z chmielem by wsypać cześć, a część zostawić na cichą fermentację i wtedy do lodówki?
2. Robiłem...
Comment