Witam, może zna ktoś temperaturę oraz wilgotność jaka powinna być w magazynie piwa gotowego (piwo w butelce). Pytanie dla pracowników browarów i dla ich znajomych i oczytanych
Przechowywanie piwa
Collapse
X
-
- dla piwa nieutrwalonego od 2 do 10 st.C
- dla piwa utrwalonego od 2 do 16 st.C
A wilgotność to pewnie do 70% żeby się etykietom nic nie stało, czy mniej?Last edited by krzem82; 2009-06-02, 15:08.Comment
-
Wilgotność ma znaczenie przy przechowywaniu win i piw zamkniętych naturatnym korkiem, który "oddycha". Określona wilgotność na poziomie 60-80 % gwarantuje zachowanie odpowiednich paramentrów przechowywanego wina/piwa. W przypadku kapslowanych napojów pow. 80 % może nastąpić niszczenie się etykiet lub kartonowych opakowań zbiorczych oraz rdzewienie kapsli.Last edited by e-prezes; 2009-06-02, 15:37.Comment
-
Czy zamieszczenie tego pytania w Białych Porterach sugeruje jakiś podstęp?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
Comment