Przechowywanie piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzem82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 113

    Przechowywanie piwa

    Witam, może zna ktoś temperaturę oraz wilgotność jaka powinna być w magazynie piwa gotowego (piwo w butelce). Pytanie dla pracowników browarów i dla ich znajomych i oczytanych
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Pasteryzowane to pewnie od 2 do 20 C. Niepasteryzowane do 10 C
    Ogólnie to piwo powinno się trzymać w chłodni. Wilgotności nie ma znaczenia (o ile nie zależy nam na etykietach )

    Comment

    • krzem82
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 113

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
      Pasteryzowane to pewnie od 2 do 20 C. Niepasteryzowane do 10 C
      Ogólnie to piwo powinno się trzymać w chłodni. Wilgotności nie ma znaczenia (o ile nie zależy nam na etykietach )
      OK, dzięki znalazłem w tej nieaktualnej normie PIWO PN-A-79098:
      - dla piwa nieutrwalonego od 2 do 10 st.C
      - dla piwa utrwalonego od 2 do 16 st.C
      A wilgotność to pewnie do 70% żeby się etykietom nic nie stało, czy mniej?
      Last edited by krzem82; 2009-06-02, 15:08.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Zależy od kleju
        Myślę, że wilgotność nie powinna być kontrolowana. I tak będzie z nią różnie - butelki do magazynu wjeżdżają zimne, w ciepłe dni pewnie się od razu robią mokre.
        Skoro tak bardzo chcesz to przyjmij max. 95%

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19255

          #5
          Wilgotność ma znaczenie przy przechowywaniu win i piw zamkniętych naturatnym korkiem, który "oddycha". Określona wilgotność na poziomie 60-80 % gwarantuje zachowanie odpowiednich paramentrów przechowywanego wina/piwa. W przypadku kapslowanych napojów pow. 80 % może nastąpić niszczenie się etykiet lub kartonowych opakowań zbiorczych oraz rdzewienie kapsli.
          Last edited by e-prezes; 2009-06-02, 15:37.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23899

            #6
            Czy zamieszczenie tego pytania w Białych Porterach sugeruje jakiś podstęp?
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
              Czy zamieszczenie tego pytania w Białych Porterach sugeruje jakiś podstęp?
              Ależ broń Boże nie sugeruje żadnego podstępu.
              Sugeruje jedynie bezmyślność autora wątku.

              Comment

              • sibarh
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2005.01
                • 10387

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                Ależ broń Boże nie sugeruje żadnego podstępu.
                Sugeruje jedynie bezmyślność autora wątku.
                Pstrykło mu się tu przez przypadek.
                Proponuję przenieśc. Raczej nikt w "Białych Porterach" nie będzie szukał info na temat
                przechowywania piwa.
                2800 nowe piwa opisałem na forum
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                Comment

                Przetwarzanie...