Witam,
Zbliża się kolejny konkurs w Żywcu. Jednym z ocenianych piw będzie Saison - piwo, o którym nie wszystkim wiele wiadomo. W związku z tym pozwoliłem sobie sprofilować cztery z nich, które udało mi się kupić (linki poniżej - mam nadzieję, że zadziałają).
W opisach stylu można wyczytać, że Saison, to piwo dość kwaśne i wytrawne. Osobiście raczej określiłbym je jako niepełnym, zamiast wytrawnym. Kwaśność, wg innych opisów, może być również połączona z lekkim smakiem/zapachem octu, czego ja nie wyczułem w żadnym z czterech próbowanych piw. Saison powinien być bardziej zrównoważony smakowo tzn. zbilansowany pod względem goryczki i słodyczy. Dwa charakterystyczne smaki bukietu to przede wszystkim estry i fenole - i to bardziej te „belgijskie, kalsztorne” niż „bawarskie”. Moim zdaniem piwo gładkie, aromatyczne i sesyjne, zapewne mniej nasycone CO2 - gdy lane z beczki niż te refermentowane w butelkach. Ciekawa alternatywa dla weizenów.
Saison Dupont (6,5% alk. obj.)
Saison Dupont Biologique (5,5% alk. obj.)
Saison Regal (12’ Blg, 5,5% alk. obj.)
Saison 1900 (5,4% alk. obj.)
Pozdrawiam
Raf.
Zbliża się kolejny konkurs w Żywcu. Jednym z ocenianych piw będzie Saison - piwo, o którym nie wszystkim wiele wiadomo. W związku z tym pozwoliłem sobie sprofilować cztery z nich, które udało mi się kupić (linki poniżej - mam nadzieję, że zadziałają).
W opisach stylu można wyczytać, że Saison, to piwo dość kwaśne i wytrawne. Osobiście raczej określiłbym je jako niepełnym, zamiast wytrawnym. Kwaśność, wg innych opisów, może być również połączona z lekkim smakiem/zapachem octu, czego ja nie wyczułem w żadnym z czterech próbowanych piw. Saison powinien być bardziej zrównoważony smakowo tzn. zbilansowany pod względem goryczki i słodyczy. Dwa charakterystyczne smaki bukietu to przede wszystkim estry i fenole - i to bardziej te „belgijskie, kalsztorne” niż „bawarskie”. Moim zdaniem piwo gładkie, aromatyczne i sesyjne, zapewne mniej nasycone CO2 - gdy lane z beczki niż te refermentowane w butelkach. Ciekawa alternatywa dla weizenów.
Saison Dupont (6,5% alk. obj.)
Saison Dupont Biologique (5,5% alk. obj.)
Saison Regal (12’ Blg, 5,5% alk. obj.)
Saison 1900 (5,4% alk. obj.)
Pozdrawiam
Raf.
Comment