Do precyzyjnego obliczenia stopnia odfermentowania potrzebna jest znajomość ekstraktu pozornego i rzeczywistego piwa.
Ale konsument takiej wiedzy nie ma. To co podają producenci to zawartość ekstraktu i alkoholu.
Na ile precyzyjnie można więc określić stopień odfermentowania piwa przemysłowego znając te standardowe dane? Balling podaje, że na każdy gram piwa przypada 2,0665 g ekstraktu. Znając zawartość alkoholu np.: 5,6% obj. czyli 4,2 grama można obliczyć ile ekstraktu zostało odfermentowane: 4,2*2,0665 = 8.679. Jeśli piwo zawiera 12,2% ekstraktu to 8,679 wynosi: 71,13%. Na ile takie obliczenia pokrywają się z rzeczywistym stopniem odfermentowania piwa?
Jaka jest obecna Polska Norma określająca stosunek alkoholu w piwie do stężenia ekstraktu?
Ale konsument takiej wiedzy nie ma. To co podają producenci to zawartość ekstraktu i alkoholu.
Na ile precyzyjnie można więc określić stopień odfermentowania piwa przemysłowego znając te standardowe dane? Balling podaje, że na każdy gram piwa przypada 2,0665 g ekstraktu. Znając zawartość alkoholu np.: 5,6% obj. czyli 4,2 grama można obliczyć ile ekstraktu zostało odfermentowane: 4,2*2,0665 = 8.679. Jeśli piwo zawiera 12,2% ekstraktu to 8,679 wynosi: 71,13%. Na ile takie obliczenia pokrywają się z rzeczywistym stopniem odfermentowania piwa?
Jaka jest obecna Polska Norma określająca stosunek alkoholu w piwie do stężenia ekstraktu?
Comment