Chodzi mi jedynie o nazewnictwo. W literaturze występuje odfermentowanie niskie, średnie i wysokie. A wspomniana już przeze mnie Kontorla chemiczno techniczna produkcji słodu i piwa określa te stopnie dla piw jasnych: 48-57% odfermentowanie niskie; 59-63% odfermentowanie średnie i ponad 65% odfermentowanie wysokie. Książka jest już wiekowa, więc przy współczesnej technologii dane te są pewnie nieaktualne i zaniżone.
Stopień odfermentowania piwa
Collapse
X
-
I to fakt, że dyskusja jest natury technologicznej, ale za tym też się coś kryje.Comment
-
Comment
-
Jeżeli masz na mysli ile zoostaje ekstraktu rzeczywistego z dodanego cukru to wartość to jest blizka zero.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Chodzi mi jedynie o nazewnictwo. W literaturze występuje odfermentowanie niskie, średnie i wysokie. A wspomniana już przeze mnie Kontorla chemiczno techniczna produkcji słodu i piwa określa te stopnie dla piw jasnych: 48-57% odfermentowanie niskie; 59-63% odfermentowanie średnie i ponad 65% odfermentowanie wysokie. Książka jest już wiekowa, więc przy współczesnej technologii dane te są pewnie nieaktualne i zaniżone.
Poza tym odfermentowanie pozorne o wartości 80 % nie jest obecnie niczym rewelacyjnym.
Jak myślisz jak jest granica wartości wyrazonej w % odfermentowania pozornego?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
To, że nie ma żadnych norm, to szkoda. A te granice praw fizyki i chemii są permanentnie przesuwane. Jest żelazna reguła: Z ekstraktu brzeczki nastawnej powstaje 1/3 alkoholu, 1/3 dwutlenku węgla i 1/3 zostaje w gotowym piwie. Raczej to była żelazna reguła, bo dziś trudno znaleźć piwo w Polsce (w Czechach czy Niemczech już nie) posiadające taki stosunek ekstraktu do alkoholu.
I to fakt, że dyskusja jest natury technologicznej, ale za tym też się coś kryje.
Myslę ze jak poszukasz w browarach restauracyjnych to znajdziesz.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
To prawda. Odfermentowanie polskich piw jest na granicy normy. Piwo sprowadzane jest już niemal wyłącznie do goryczkowego napoju zawierającego alkohol. Dodatkowo fakt ten potęguje nie informowanie konsumentów o zawartości ekstraktu, a jedynie alkoholu. Za tym idzie totalna niewiedza przeciętnego konsumenta co to znaczy ekstrakt w piwie, i jak on się ma do wartości całego trunku. Dodatkową trudność przedstawia rzeczywista interpretacja ekstraktu i alkoholu w piwach przemysłowych. Dane z pierwszego mojego postu dotyczą piwa Złote Lwy. To piwo mocno odfermentowane czy może właściwie.
No dobrze. Jak myslisz co oznacza dla przeciętnego klienta wartość np. 12,5 % na etykiecie?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Obawiam się, że nic, lub niewiele. Po pierwsze coraz rzadziej producenci zamieszczają zawartość ekstraktu na etykietach. Po drugie nawet jak zamieszczają, to przeciętny klient nie wie jak ma te informacje interpretować. Dużo większa jest świadomość dotycząca zawartości alkoholu. 5% alkoholu czy 7% - większość piwoszy czuje różnicę.Comment
-
Kiedyś podawało się maksymalną zawartość alkoholu.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Wiadomo, cukier zostanie w całości przerobiony na alkohol. Problem w tym, że za dużo ekstraktu również zamienia się w alkohol. I nie chodzi mi tu nawet o poziom alkoholu tylko właśnie ekstraktu.
Podaj jaka.
To fakt z browarami restauracyjnymi jest dużo lepiej. Co prawda nie wszystkie one podają zawartość alkoholu lub ekstraktu, ale mam wrażenie, że średnie odfermentowanie jest dużo niższe niż w piwach butelkowych.
Obawiam się, że nic, lub niewiele. Po pierwsze coraz rzadziej producenci zamieszczają zawartość ekstraktu na etykietach. Po drugie nawet jak zamieszczają, to przeciętny klient nie wie jak ma te informacje interpretować. Dużo większa jest świadomość dotycząca zawartości alkoholu. 5% alkoholu czy 7% - większość piwoszy czuje różnicę.
W browarach restauracyjnych nie ma "dzikiego pędu" w kierunku zawartości alkoholu.
Co się stanie jeżeli piwa będą się rózniły zawartością alkoholu? Nic, klient za każdym razem będzie miał okoliczność spróbowania innego piwa.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich,
Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Browarek z Gór Orlickich tuż przy polskiej granicy:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-neratov
13% ekstr.
5,6% alk.
36 IBU
Chmiele: Sládek, Vital, Žatecký poloraný červeňák
https://pivovarneratov.cz/produkt/pi...k-13-svetly-le...-
Channel: Czechy
-
-
To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils
tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich forumowiczów,
Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
Całość zagotowana i wymieszana z wodą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment