NO i jest lane "raciborskie",huraaaaa.Wczoraj trafiłem na knajpe w Raciborzu gdzie takowe piwo można dostać.Jest lepsze od butelkowego,piana Gęsta i utrzymuje się do końca !!
Pijmy piwo z Raciborza
Collapse
X
-
No to teraz ładnie załóż temat temu lokalowi, z podaniem dokładnego adresu, pełnego asortymentu i godzin otwarcia.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
Renesans Zamkowego z Raciborza
Raciborski browar ma długą i burzliwą historię sięgającą XVI wieku. Po zawirowaniach ekonomicznych i własnościowych ostatnich lat wydaje się jednak, że „browar po przejściach” zaczyna wychodzić na prostą, czego dowodem jest wprowadzanie na rynek dwóch nowych, „kolorowych” piw.
Już w przyszłym tygodniu Browar Zamkowy opuszczą pierwsze partie „Raciborskiego Zielonego”, a z końcem lutego, po leżakowaniu, zostanie rozlane do butelek „Raciborskie Ciemne”. Nowe produkty Browaru Zamkowego powstają w tradycyjny sposób z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków i „polepszaczy”.
Wedle opinii znawców rynku piwowarskiego, nadchodzą złote lata dla małych, regionalnych browarów. Chociaż ich udział w sprzedaży piwa wynosi zaledwie 5%, to produkcja małych zakładów sukcesywnie rośnie. Wzbudziło to już reakcję wielkich piwnych graczy, którzy wyczuwając rosnący trend na lokalne, tradycyjne produkty, starają się je „małpować” – np. piwo Łomża – reklamowane jako pochodzące z małego lokalnego browaru, w rzeczywistości powstaje w wielkim zakładzie o mocy produkcyjnej kilkaset razy większej, niż średnia produkcja browaru takiego, jak Zamkowy.
Konsumenci coraz chętniej sięgają po piwa z małych browarów, w których warzy się w tradycyjny sposób. Jednakże hegemonia wielkich piwnych producentów sprawia, że czasem trudno im znaleźć miejsce na zdominowanym przez nich rynku: chodzi tu o agresywny marketing, tworzenie sieci lokali na wyłączność, oferowanie darmowego wyposażenia itp. Niemniej coraz bardziej świadomi konsumenci wiedzą swoje.
– Całą produkcję sprzedajemy na pniu, chociaż nie prowadzimy żadnej akcji promocyjnej – mówi prezes Browaru Zamkowego, Ryszard Sandecki. – Piwosze poznali się chyba na walorach „Zamkowego” i „Twierdzowego”, i nie trzeba ich specjalnie przekonywać do produktów z Raciborza – mówi z dumą prezes.
W Browarze Zamkowym piwo warzy się tak, jak to miało miejsce przed erą wielkoprzemysłowej produkcji tego trunku. Potrzebny jest odpowiednio długi czas (ponad miesiąc) żeby złocisty napój mógł dojrzeć na tyle, by zaspokoić gusta coraz bardziej wymagających konsumentów. – Szybciej nie zawsze znaczy lepiej – przekonuje prezes. W Raciborzu piwo powstaje metodą dolnej fermentacji w otwartych kadziach. – Tylko trzy browary w Polsce produkują piwo w ten dawny sposób. Ta tradycyjna metoda wymaga czasu i specjalnych warunków, które potrafimy zapewnić w naszym browarze – dodaje Sandecki.
Na pewno dużym atutem browaru jest sąsiedztwo raciborskiego zamku, któremu po latach niszczenia jest przywracana jego świetność. Browar odzyskujący płynność finansową, ale na razie nie ma środków na gruntowny remont. – Starostwo obiecało nam pomoc w naprawie dachu. Elewację odnowimy już we własnym zakresie – mówi Sandecki. – Myślę, że i nam i starostwu powinno zależeć na dobrym sąsiedztwie, przecież de facto browar jest częścią zabudowań zamkowych. Niestety, jako podmiot gospodarczy, nie możemy się starać o pieniądze z tych samych źródeł, co powiat – dodaje.
I zamek i browar mogą stać się jedną z atrakcji miasta. Możliwości wykorzystania, także komercyjnego, tego fortunnego sąsiedztwa jest na pewno bardzo wiele.
W Niemczech istnieje 1200 browarów lokalnych, które produkują przeważnie na okoliczny rynek. Nie jest niczym dziwnym, że mieszkańcy danego regionu najchętniej sięgają po „własne” piwo – jest to jeden z elementów miejscowego kolorytu i świadectwem lokalnego patriotyzmu – przywiązania do małej ojczyzny. Cóż, może to zabrzmi gorzko, ale piwa z Raciborza najlepiej sprzedają się w… Łodzi.
(w)
Comment
-
Latem piłem we Władysławowie próbną partię Zielonego i była całkiem przyjemna. Właściwie to tylko spróbowałem na odchodnym (nie zamawiałem bo w tym miejscu wcześniej było Zielone z Jabłonowa) i aż żałowałem, że skupiałem się na niezbyt jeszcze wyrobionych Raciborskim i Twierdzowym. Zielone było z nich wówczas najsmaczniejsze! Sam się temu dziwowałem, ale taka była prawda. Dlatego bez obaw kupię je w butelce, gdy tylko się pojawi.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
W Niemczech istnieje 1200 browarów lokalnych, które produkują przeważnie na okoliczny rynek. Nie jest niczym dziwnym, że mieszkańcy danego regionu najchętniej sięgają po „własne” piwo – jest to jeden z elementów miejscowego kolorytu i świadectwem lokalnego patriotyzmu – przywiązania do małej ojczyzny.
*Mój znajomy niedawno przeprowadził się na jedną z podraciborskich wsi. Strasznie narzekał że mieszkają tam same "dojcze, wermahty i ssmany". Jak pojechałem go odwiedzić to zrozumiałem - tablica z nazwą wsi dwujęzyczna polsko/niemiecka, tak samo tabliczki z nazwą ulic, co drugie auto na niemieckich tablicach i niemiecka flaga w oknie domu najbliższego sąsiada. Ja nic do Niemców nie mam, choć tamci folksdojcze podobno mają sporo "ale" do polaków...Comment
-
Wspaniałe wieści, szczególnie cieszy mnie wypuszczenie przez Racibórz piwa ciemnego, bo po wielkich oczekiwaniach wobec ciemnego Kormorana pierwsze jego forumowe recenzje trochę mój entuzjazm ostudziły. A to całe "Zielone" to będzie normalny jasny lager a nie cudak w stylu Zielonego z Krajana?Comment
-
Cóż, może to zabrzmi gorzko, ale piwa z Raciborza najlepiej sprzedają się w… Łodzi
będę nieskromny ale chyba piwa z wielu browarów najlepiej sprzedają się w Łodzi skoro sklepy typu 'piwa regionalne" są na każdym kroku, kolejne powstają jak grzyby po deszczu, a nawet w zwykłych sklepikach osiedlowych można kupić Ciechany, Ambery i inneComment
-
ja kupuje Raciborskie i Twierdzowewe Wroclawiu na Klecinie (sklep 100 m za pętlą 17ki)
Fajnie ze mój Racibórz jest kawałkiem WrocławiaOstatnia zmiana dokonana przez jacekhuszcza; 2011-02-01, 23:32.Comment
Related Topics
Collapse
-
Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
-
Channel: Czechy
-
-
Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Jak w temacie, dla mnie coś nowego. Jak do tej pory z Raciborza spotkałem p/w tylko z zamkowego. Niestety wszystko jest w kawałkach, najlepszy okaz jest cały ale brak mu rączki. Reszta w częściach, sporo spodów, rączek itd. Myślę że pojemność to 0.3-0.4 L. Wiadomo że technologia idzie...
-
Channel: Kolekcjonerstwo
-
-
Niespełna 15 kilometrów od Prostějova leży wioska Pteni i właśnie tam oficjalnie, od lutego tego roku Radek Špicera otwiera kolejny przydomowy browarek.
Jadąc tam w ciemno, na wiele nie liczyliśmy, ale mieliśmy przysłowiowy rzut beretem od browaru Castellum, więc czemu nie spróbować....-
Channel: Czechy
-
-
Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.
EPA, czyli english...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment