Pijmy piwo z Raciborza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iommi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.07
    • 1522

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
    (...) Racibórz produkował jeszcze niedawno piwo niepasteryzowane, a także niepasteryzowane i niefiltrowane, więc trudno argumentować, że nie potrafią, czy nie chcą.
    Niewiele z tego wynika, skoro nie potrafił z nimi wejść na rynek. Znałem tylko jedno miejsce blisko mnie, w którym można było się napić pysznego Hajduczka - stacja kolejki wąskotorowej w Rudach. Lali je z kija do czasu, jak browar nie zawalił dostawy na jakąś imprezę. Potem podpięli tyskie bodajże, bo rzetelność handlowca była pewna.
    W raciborskich knajpach Hajduczek stał się mityczny - pojawiał się i znikał. Tak nie można. Gdzieś to już pisałem wcześniej - kiedyś mój znajomy chciał go na próbę do swojej knajpy. Obiecali, nie dowieźli.
    Kurde, tam naprawdę potrzebna jest rewolucja. I życzę im powodzenia, ale jednocześnie czarno to widzę patrząc na ostatnie kilka lat...
    Ostatnia zmiana dokonana przez iommi; 2009-06-17, 13:47.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12885

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
      Darku, co to za sensacje tu nam wypisujesz
      Już powyżej przeprosiłem, ale bije się w piersi po raz kolejny.

      Po raz kolejny wyrażam też nadzieję, że może uda im się produkować RÓWNE piwa,
      w tym niepasteryzowane, co nie jest zaawansowane technologicznie.

      Co do problemów dystrybucji, to prawdopodobnie popełniali błędy, a to że piwo jest ciężko dostępne w okolicy, to nie problem tylko Raciborza, a wielu małych browarów. W swoim czasie Witnica była bardziej widoczna w okolicach Wałbrzycha pod marką Sudeckie niż u siebie. Nie ma u nas przywiązania do marek lokalnych (bo często lokalny producent nie potrafi specjalnie o to zadbać, a skutecznie udaje się to koncernom).

      Czy w ogóle obecnie można gdzieś dostać lane piwo z Raciborza?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
        Przepraszam, zaszła pomyłka, chodziło o to, że Marusia wspominała już gdzieś, że
        małe browary, które prowadzą fermentację w otwartych kadziach, nie są w stanie wyprodukować piw o niskim blg brzeczki nastawnej.
        Dobra dobra, nie zwalać na Marusię - to nie JA, tylko prezesi małych browarów tak twierdzą

        A co do otwartych kadzi, to wszystkie wspomniane i jeszcze inne (Zwierzyniec, Cieszyn, o ile pamiętam) bynajmniej nie traktują kadzi jako eksponatów
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Raciborz
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 594

          #34
          W Raciborzu! ,w paru barach.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12885

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raciborz
            W Raciborzu! ,w paru barach.
            No to pisz, jest takie miejsce - "piwo - gdzie"

            czy jest w wersji niepasteryzowanej?

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12885

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Dobra dobra, nie zwalać na Marusię
              Oczywiście prezesi, sorry

              Comment

              • woosaa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.07
                • 1557

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
                Ot klasyczny paradoks raciborski - zielonego w Rybniku (25 km od Raciborza) i Wodzisławiu (15 km) nie widziałem od dwóch, trzech lat. A we Wrocku jest...
                W Rudach przy światłach jest parking,a obok mały market(nazwy nie pamiętam)i są tam piwa z Raciborza(bardzo duzy wybór).
                mb WOS

                Comment

                • rohozecky
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2008.11
                  • 1841

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                  Witnica była bardziej widoczna w okolicach Wałbrzycha pod marką Sudeckie niż u siebie.
                  Fakt, zwłaszcza taki Boguszów-Gorce był mocno obstawiony Witnicą po zamknięciu miejscowego browaru. Tyle że chyba pod nazwą "Sudeckie" to były jednak Głubczyce...
                  ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12885

                    #39
                    Sudety to duże góry, to i piw o tej nazwie nie brakowało oto przykład
                    Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

                    Comment

                    • rohozecky
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2008.11
                      • 1841

                      #40
                      No właśnie, szkoda że używamy czasu przeszłego....
                      ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12885

                        #41
                        Akurat w tym przypadku nie ma czego żałować. Mam nadzieje, że w Raciborzu zrozumieli to i zaczną porządnie budować swój wizerunek.

                        Comment

                        • rohozecky
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2008.11
                          • 1841

                          #42
                          Ja tam Witnicy w tych rejonach bardzo żałuję.
                          Choć oczywiście wolałbym boguszowskie
                          ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10869

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            (...)

                            A co do otwartych kadzi, to wszystkie wspomniane i jeszcze inne (Zwierzyniec, Cieszyn, o ile pamiętam) bynajmniej nie traktują kadzi jako eksponatów
                            Nie wolno zapominać o Zduńskiej Woli i Witnicy.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12885

                              #44
                              A propos Zduńskiej Woli, miałem nieprzyjemność wypić ostatnio produkt o nazwie Barrel, Acan też mnie nie zachwycił. Czyli otwarte kadzie albo brak fermentacji nie wystarczy, żeby robić dobre piwo. Nie wystarczy też wymyślanie kolejnych nazw piw. Także wielkich zmian w Zduńskiej Woli nie widać i powinno stanowić to jakiś wniosek dla Raciborza

                              Comment

                              • baklazanek
                                † 2014 Piwosz w Raju
                                • 2001.08
                                • 3562

                                #45
                                Już za kilka dni nowe doniesienia z Raciborza, które ukażą się w naszych wiadomościach. Na razie ujawnię, że w browarze szykuje się piwna rewolucja.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
                                  dadek
                                  Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
                                  2023-05-16, 01:44
                                • dadek
                                  Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                                  dadek
                                  Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                                  2025-01-29, 04:15
                                • Raciborz
                                  Kufel Kaula z Raciborza
                                  Raciborz
                                  Jak w temacie, dla mnie coś nowego. Jak do tej pory z Raciborza spotkałem p/w tylko z zamkowego. Niestety wszystko jest w kawałkach, najlepszy okaz jest cały ale brak mu rączki. Reszta w częściach, sporo spodów, rączek itd. Myślę że pojemność to 0.3-0.4 L. Wiadomo że technologia idzie...
                                  2018-11-01, 15:50
                                • heckler
                                  Ptení, Ptení 304, Minipivovar Šarovec
                                  heckler
                                  Niespełna 15 kilometrów od Prostějova leży wioska Pteni i właśnie tam oficjalnie, od lutego tego roku Radek Špicera otwiera kolejny przydomowy browarek.
                                  Jadąc tam w ciemno, na wiele nie liczyliśmy, ale mieliśmy przysłowiowy rzut beretem od browaru Castellum, więc czemu nie spróbować....
                                  2024-05-14, 08:01
                                • e-prezes
                                  Perła, EPA
                                  e-prezes
                                  Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.

                                  EPA, czyli english...
                                  2024-05-08, 11:26
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...