Fido, na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że pisząc o Raciborzu miałem na myśli Racibora. Twoje
Pijmy piwo z Raciborza
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekhuszcza Wyświetlenie odpowiedzigdzie we Wroclawiu mozna kupic Racibora?
do tej pory jezdzilem - moze nie specjalnie - ale miedzy innymi po to piwo do Raciborza.
Zawsze bylo dostepne tylko na zamku albo w sklepie na swinskim rynku.
a we Wrocku gdzie??Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Tak jak wspominałem browar powoli staje się miejscem turystycznym celem gości z Czech.
Oto relacja:
I když se o pivo docela dost zajímám a sám si ho i vařím, na exkurzi v pivovaru (když pominu minipivovary) jsem ještě nikdy nebyl. Chemičky s jejich CK tanky vidět nemusím a v Regentu či Protivíně mi to bohužel časově nevyšlo. Když se tedy naskytla možnost prohlédnout si pivovar v polském Racibórzi, neváhal jsem ani minutu.
a jak wrażenia:
Tady naše exkurze končí a následuje ochutnávka. Jeden filtrovaný Hajduk byl v rámci prohlídky zdarma, ostatní jsme si museli již platit. Kvasnicové za 1,70 PLN a filtrované za 2,50 PLN. Při směnném kurzu 6,-Kč za 1,-PLN je to cena jistě příznivá a navíc pivo bylo velice dobré. Určitě nejlepší polské, co jsem pil. Bohužel jsem nestačil zjistit, jak je to s jeho výtočí v samotném městě. Ale to nevadí, chystám se to v nejbližší době osobně prověřit...
Pevně doufám, že to s racibórzským nepůjde tak s kopce jako u nás např. s Kutnou Horou apod. a že místní lidé přece jen změní názor na své regionální pivo. Jinak všem ochutnání Hajduka doporučuji, určitě nebudou zklamáni.
Czyli: tanio, przyjemnie a Hajduk może smakować nawet Czechom. Tylko ta wiara w siłę lokalnego patriotyzmu nieco na wyrost optymistyczna.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziCzyli: tanio, przyjemnie a Hajduk może smakować nawet Czechom.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziPolacy za to nim pogardzają, co widać nawet trochę w tym wątku."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Hmm mnie niestety nowy Racibor nie podchodzi. Być może świeży z tanku był rewelacyjny. Butelkowy po pasteryzacji jest ledwo do przełknięcia - moim zdaniem."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziNiefiltrowany Hajduk od zawsze był najlepszym piwem z Raciborza. W dodatku (prawie) prosto z tanku, musiał być bardzo smaczny. Cała reszta piw z Raciborza jest, niestety, z wyjątkiem nieco mniej humorzastego zielonego Racibora i sporadycznie występującego Twierdzowego, zazwyczaj słaba lub co najwyżej przeciętna.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziJa pamiętam Zamkowe z okresu cca 1995-96 i moim zdaniem było znakomite.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie uskuteczniajmy tu archeologii.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Koniec sprzedaży piwa w portierni
Mam złą wiadomość dla forumowiczów zaopatrujących się w piwo bezpośrednio w browarze. Od kilku dni w portierni już nie ma punktu sprzedaży. Niestety nie znam przyczyn takiej decyzji kierownictwa browaru. Najbliższy punkt w którym powinna być możliwość zakupu to Raciborski hipermarket Auchan.Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros Wyświetlenie odpowiedziNajbliższy punkt w którym powinna być możliwość zakupu to Raciborski hipermarket Auchan."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Słowa portiera. Generalnie wbrew pozorom kupienie w Raciborzu miejscowego piwa nie jest sprawą tak banalną dla kogoś kto w tym mieście jest tylko "przelotem".
Od pana w portierni dowiedziałem się też, że w tankach leżakuje najnowsza warka Racibora Pełnego.Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Comment
-
Comment