Pijmy piwo z Raciborza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja nie wiem, czy one są godne uwagi, nie mam dostępu. To było ogólnie.
    To ogólnie nie gadaj farmazonów. Piwo jest od dłuższego czasu kiepskie, a takie trudno sprzedać, niezależnie od filozofii, jaką się do niego podłączy.

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

      #17
      Browar Racibórz który wg mnie jest autentycznym NAJSTARSZYM czynnym browarem w Polsce nie może zmarnować szansy jaką niesie ze sobą taki status. Nie próbowałem (chyba ) jego piw gdyż nie ma mnie w kraju od kilku lat tzn od czasu kiedy nastąpiła jego reaktywacja a wcześniej (tzn przed jego zamknięciem około 2003-2004 roku) piwo to nie było praktycznie dostępne w moim regionie. Pomijam więc ocenę smakową produktów ale pod względem ich opkakowań i ogólnej strategii sprzedaży i tzw. wizerunku jego marek widzę ten browar niestety bardzo słabo
      Jeśli nic się nie zmieniło w ostatnim czasie to kojarzy mi się on właśnie z tanimi (w złym sensie) piwami jasnymi , często mocno "zvoltyzwoanymi" przeznaczonymi dla niewybrednej klienteli. Kiepskie etykiety naklejone na zajechane butelki typu euro pogłebiają tylko ten wizreunek. Brak jakichś KONKRETNYCH marek piw a tylko tłoczenie na ilość "różnych, różniastych" piw o dziwnych nazwach pogłebia tylko haos.
      Brak w ofercie piw niszowych (rozumiem że to już mogą być koszta tzn uruchomienie produkcji nowego piwa) to oczywisty minus.
      Mam nadzieję jednak że browar spojrzy na konkurencję (np bliskie mi Konstancin , Ciechanów i mam nadzieję niebawem - Lwówek Śląski) i pojdzie ich drogą. Taktyka dotychczasowa (tzn walka cenowa z koncerniakami i produkcja taniego pospolitego pilsa) niestety ale tylko spycha zakład w kierunku nieuchronnej przepaści
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • rohozecky
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.11
        • 1839

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        na 5% z najbliższej okolicy takiemu dużemu browarowi może być ciężko.
        Dlatego też zastrzegłem, że moja uwaga jest abstrakcyjna i nie uwzględnia obrzydliwych realiów polskiego rynku. Na takim rynku piwnym, jaki uważam za w miarę normalny, w kraju o piwnej tradycji, lokalny browar winien we własnym powiecie posiadać udział rzędu 40-50%. I to już moim zdaniem wystarczy.
        Na strukturę sprzedaży w całym kraju nie byłoby go zresztą stać, a wyspecjalizowane sklepy dla kilkuset forumowiczów też niewiele zmienią
        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

        Comment

        • iommi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.07
          • 1522

          #19
          Nie mam zamiaru pić piwa z Raciborza dla idei. Skoro jest kiepskie (a jest) i naprawdę trudno dostępne, nie będę się o nie zabijał. Proste.
          Po reaktywacji browaru jeżdziłem po nie specjalnie do Raciborza (25 km w jedną stronę). Aż pewnego dnia nie znalazłem w żadnym sklepie nieprzeterminowanego Racibora. A tydzień póżniej nie znalazłem nawet przeterminowanego. Wtedy sentymenty się skończyły.
          Jeśli Łazarczyk nie przestanie myśleć marketowo żąglując kolejnymi markami (Zamkowe, jakieś Leppe Pilsy etc) które w rzeczywistości są tym samym kiepskim piwem z różnymi etykietami, nie stanie na nogi. Jeśli nie poprawi sieci dystrybucji, nawet sztandarowe Racibory nie utrzymają się na regionalnym rynku.
          No i przede wszystkim powinien zejść na ziemię - jeśli we Władysławowie mogę się napić niepasteryzowanego piwa z Raciborza, a w samym Raciborzu nie uświadczę nawet lanego pasteryzowanego, to coś tu nie gra.
          *****************************

          Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

          *****************************

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12565

            #20
            Racibor jast całkiem przyzwoitym piwem, oczywiście bez fajerwerkow, ale lepszym niż to, co oferują w np w Biedronkach. Skoro zapowiadają, że poprawiają jakość, jako chyba jedyni w Polsce mają otwarte kadzie /co dla niektórych z Was jest ważnym wyznacznikiem/, to chyba nie ma sensu spisywać browar na straty, bo kilka lat temu w sklepie było złe i przeterminowane. Browar sam w sobie stanowi zabytek kultury materialnej, wiąże się z historią zamku i może odżyć.
            Zamiast rozpamiętywać jak było kiedyś, może warto choć spróbować jak jest teraz, bo niedługo Wasze wnuki będą uważały zakład piwowarski czyli browar za fabrykę lub ewentualnie blaszaną budkę za garażem.

            Comment

            • VanPurRz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.09
              • 4229

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
              Racibor jast całkiem przyzwoitym piwem, oczywiście bez fajerwerkow, ale lepszym niż to, co oferują w np w Biedronkach. Skoro zapowiadają, że poprawiają jakość, jako chyba jedyni w Polsce mają otwarte kadzie /co dla niektórych z Was jest ważnym wyznacznikiem/, to chyba nie ma sensu spisywać browar na straty, bo kilka lat temu w sklepie było złe i przeterminowane. Browar sam w sobie stanowi zabytek kultury materialnej, wiąże się z historią zamku i może odżyć.
              Zamiast rozpamiętywać jak było kiedyś, może warto choć spróbować jak jest teraz, bo niedługo Wasze wnuki będą uważały zakład piwowarski czyli browar za fabrykę lub ewentualnie blaszaną budkę za garażem.
              Otwarte kadzie ma Czarnków, Janów, Ciechan. Co do Racibora pity we Władku z beczki był piwem przyzwoitym ale bez rewelacji i mając wybór wybierałem niepasteryzowanego Ambera.
              Tak więc pierwszy krok to powinno być wyprodukowanie piwa o lepszym smaku.
              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie mam zamiaru pić piwa z Raciborza dla idei. Skoro jest kiepskie (a jest)
                Zielony Racibor, dostępny we Wrocku, jest całkiem smacznym piwem, czerwony już nie bardzo. Po zielonym widać, że piwo potrafią zrobić dobre.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12565

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Otwarte kadzie ma Czarnków, Janów, Ciechan. Co do Racibora pity we Władku z beczki był piwem przyzwoitym ale bez rewelacji i mając wybór wybierałem niepasteryzowanego Ambera.
                  Tak więc pierwszy krok to powinno być wyprodukowanie piwa o lepszym smaku.
                  Mają otwarte kadzie, ale z ostatnich dyskusji na forum wnioskuję, że w odróżnieniu od Raciborza stanowią tylko "eksponat" (nie wiem jak jest w przypadku Janowa)

                  Oczywiście, że podstawą wszelkich zmian musi być poprawa jakości piwa.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23928

                    #24
                    Darku, gdzieś Ty to wyczytał z tymi kadziami?
                    Last edited by ART; 2009-06-17, 11:06.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12565

                      #25
                      Raciborski browar chce wciąż podkreślać swą historyczność. Jest jednym z trzech w kraju wytwarzającym piwo tradycyjną metodą otwartego warzenia. – Prezentujemy ten proces wycieczkom, ostatnio delegacji z Węgier, która odwiedziła Racibórz – mówi kierownik produkcji Małgorzata Boczula. I ona jest pełna wiary w powodzenie „wskrzeszenia” firmy. – Wypuściliśmy na rynek próbną partię i sprzedała się, mamy kolejne zamówienia. Z nową jakością ruszymy do przodu – zapewnia.

                      Więcej:

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

                        #26
                        Nie, chodzi mi o to jakoby niektóre browary stosowały je jedynie jako eksponaty.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12565

                          #27
                          Przepraszam, zaszła pomyłka, chodziło o to, że Marusia wspominała już gdzieś, że
                          małe browary, które prowadzą fermentację w otwartych kadziach, nie są w stanie wyprodukować piw o niskim blg brzeczki nastawnej.
                          Czyli jednak jakieś piwo w otwartych kadziach jest warzone. Przepraszam.
                          W każdym razie wygląda na to, że Racibórz należy właśnie do kilku takich browarów

                          Znalazłem taką ciekawostkę:
                          http://pl.wikipedia.org/wiki/Racibor_(piwo)

                          Comment

                          • VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                            Mają otwarte kadzie, ale z ostatnich dyskusji na forum wnioskuję, że w odróżnieniu od Raciborza stanowią tylko "eksponat" (nie wiem jak jest w przypadku Janowa)

                            Oczywiście, że podstawą wszelkich zmian musi być poprawa jakości piwa.
                            Osobiście widziałem otwartą fermentacje w Janowie, Czarnkowie i Ciechanowie więc nie wiem skad bierzesz informacje jakoby to były "eksponaty"?
                            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                            Comment

                            • iommi
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.07
                              • 1522

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zielony Racibor, dostępny we Wrocku, jest całkiem smacznym piwem, czerwony już nie bardzo. Po zielonym widać, że piwo potrafią zrobić dobre.
                              Ot klasyczny paradoks raciborski - zielonego w Rybniku (25 km od Raciborza) i Wodzisławiu (15 km) nie widziałem od dwóch, trzech lat. A we Wrocku jest...
                              *****************************

                              Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

                              *****************************

                              Comment

                              • delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                                jako chyba jedyni w Polsce mają otwarte kadzie /co dla niektórych z Was jest ważnym wyznacznikiem/
                                Darku, co to za sensacje tu nam wypisujesz
                                Przecież jest wątek, gdzie można sprawdzić, które browary stosują otwartą fermentację. Mimo, że jest to, w warunkach polskich, mniejszość, to jednak Racibórz nie jest jeszcze "ostatnim Mohikaninem".
                                Co sprostowania innych informacji, to:
                                - Racibórz warzy przynajmniej 4-5 różnych piw, a nie jak sugeruje kopyr tylko 2,
                                - Racibórz produkował jeszcze niedawno piwo niepasteryzowane, a także niepasteryzowane i niefiltrowane, więc trudno argumentować, że nie potrafią, czy nie chcą.
                                Last edited by delvish; 2009-06-17, 12:38.
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

                                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X