Pijmy piwo z Raciborza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
    Czyli otwarte kadzie albo brak fermentacji nie wystarczy, żeby robić dobre piwo.
    Khe, khe.. Darku co to za kalambur?
    Last edited by delvish; 2009-06-18, 17:31.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • woosaa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.07
      • 1553

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek Wyświetlenie odpowiedzi
      Już za kilka dni nowe doniesienia z Raciborza, które ukażą się w naszych wiadomościach. Na razie ujawnię, że w browarze szykuje się piwna rewolucja.
      Mam(y) nadzieję na pozytwne wiadomości.
      mb WOS

      Comment

      • iommi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.07
        • 1522

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek Wyświetlenie odpowiedzi
        (...) w browarze szykuje się piwna rewolucja.
        Na to liczę szczerze.
        *****************************

        Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

        *****************************

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #49
          Czyżby przestawiali się na górną fermentacje?

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek Wyświetlenie odpowiedzi
            Już za kilka dni nowe doniesienia z Raciborza, które ukażą się w naszych wiadomościach. Na razie ujawnię, że w browarze szykuje się piwna rewolucja.
            Będzie gorsze?

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #51
              Dzięki Tobie przyjemniej mijają mi nocki w pracy.
              Krzysiu, dziękuję

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12571

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                Khe, khe.. Darku co to za kalambur?
                ) miało być brak pasteryzacji

                Comment

                • DonPedro
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2004.09
                  • 13

                  #53
                  Raciborki

                  Wielki powrot pysznego piwa z Raciborza. Mam przyjemnosc dostepu do piw tego browaru od ponad roku i stwierdzam coraz lepsza jakosc oraz walory smakowe. Kiedys kupowalem Zamkowe za czasow GZP i smak byl staly ale specyficzny, Gornozaworowe z tego samego panstwowego koncernu tylko z Zabrza bylo lepiej nagazowane i mniej slodowe. Lokalny rynek SRC byl opanowany przez raciborskie piwa. Po upadku GZP oraz zamknieciu browarow raciborskiego i rybnickiego wzmocniono w regionie struktury koncernow Zywiec Trade oraz KP. Po reaktywacji obu browarow piwa czesciowo odzyskaly swoje pozycje, Raciborz produkowal swietne piwa w butelkach euro oraz fajnych etykietkach, niestety piwo lane sie nie przyjelo w okolicy ze wzgledu na koncernowa propagande reklamowa o niskiej jakosci produktow oraz adekwatnej do klasy piwa cenie. Po jakims czasie rowniez butelkowe zginelo z polek sklepowych poniewaz browar nie placil za faktury za powierzchnie handlowa w lokalnych sieciach spozywczych, co koncerny skrzetnie wykorzystaly wypychajac mniejsze browary w gorzej eksponowane miejsca. Skrzynki raciborskie lezaly przechowujac piwo az do przeterminowania stad opinie klientow o kiepskiej jakosci tego piwa po eksperymentalnym zakupie ( sam tego doswiadczylem ). Opinia konsumenta o lokalnym piwie jest katastrofalna, najczesciej wypowiadane opinie to: "straszne siuski'' i "browar trzeba zamknac", na pytanie o ostatnim zakupie podawane sa daty z poprzedniego tysiaclecia lub z lat 2004-05. Duza w tym pewnie zasluga determinacji handlowcow koncernow piwnych, liczac przejety i utrzymany udzial procentowy rynku piwnego przeklada sie to na spore pieniadze. Aktualnie piwo kupuje w blaszaku francuskim na Debiczu co wiaze sie z atrakcyjna cena ( ceny wahajace sie od: 0,99 do 1,59 PLN), butelki euro sa juz przeszloscia, aktualne opakowania: ZGB (75%), Okocim i Polskie Piwo.Co do zarzucanej w tym watku estetyki mozna przyczepic sie do etykietek, ktore czasami sa poodklejane lub zdublowane a kapsle ubrudzone. Musze przyznac, ze od 2 m-cy nastepuje polepszenie smaku tanszych gatunkow: Pils z Zamku oraz Hajduk. Z tanich sikaczy robi sie przyzwoite lekkie piwo. Wszystkich ciekawych zapraszam do wyprobowania Raciborkow ( zielony Premium robi furore). Co do potencjalnych czeskich klientow jest to ciezka sprawa, sam kupuje tam pyszne piwa w cenie 8 KCS za "desitke" czyli odpowiednik zielonego Racibora, chyba ze kurs poszybuje do 2 PLN za 10 KCS pomijajac fakt, ze oni maja rynek piwny o wiele bardziej rozbudowany niz w PL oraz bogatsza oferte sortymentowa no i wspomniany patriotyzm piwny.
                  Racibor/Hoegaarden/Kamenitza
                  DonPedro + browara szklanica

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #54
                    Błagam, korzystaj ze wspaniałego wynalazku ludzkości, jakim jest akapit. Oczy w słup mi stanęły, jak zacząłem to czytać, więc darowałem sobie po pierwszym zdaniu.

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12571

                      #55
                      Ja przebrnąłem, informacja interesująca. Nawiązując jeszcze do ich zbytu na terenie Czech, sprawa jest oczywiście mało realna, ale w swoim czasie podobno ktoś z Czech zgłosił się do nich z propozycją warzenia pod osobną marką piwa na ich rynek.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #56
                        Z przyjemnością i zaciekawieniem śledzę ten temat i serce mi rosło, że kolejny browar zaczyna warzyć dobre piwa po okresie bylejakości ale....

                        Dziś w jednym z wrocławskich sklepów sieci Dino zobaczyłem Halne z Raciborza. Dobra nasza myślę, wziąłem cztery po 1,2 pln + 10 groszy kaucji za flaszkę Euro. I co? I lipa!
                        Tak wodnistego, bezchmielowego i bezsmakowego "piwa" to dawno, bardzo dawno nie piłem.
                        Po prostu woda o posmaku nie wiem tak naprawdę czego.Nie wiem kto to jeszcze kupuje bo obok w bramie chłopaki jakieś puszki obracali a nikt nie ściskał butelczyny Halnego.

                        Coś mi się wydaje, że jeszcze długa droga do tego abym z czystym sumieniem mógł rekomendować ten browar komukolwiek.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #57
                          No to jeszcze napisz jaką miał datę, by przestrzec innych.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Raciborz
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.06
                            • 594

                            #58
                            No przykre!.Ja tez zawsze byłem przeciwnikiem tego browaru.a jestem mieszkańcem tego miasta!!.ALE ostatnio zaczeły pojawiać się ciekawe artykuły na temat mego browaru(zmiana kadry.itd).No i dziś kumpel namówił mnie na degustacje!!!.Piliśmy Racibora czerwonego-podobno 6,2%,ale według mnie to był zielony!?.Ale dosc marudzenia,ogólnie barmanka musiała nas wypraszać,Ogólnie piwo na plus!!!!,mam nadzieje że na stałe!!!

                            Comment

                            • chemmobile
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.03
                              • 2168

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dziś w jednym z wrocławskich sklepów sieci Dino zobaczyłem Halne z Raciborza. Dobra nasza myślę, wziąłem cztery po 1,2 pln + 10 groszy kaucji za flaszkę Euro. I co? I lipa!
                              Tak wodnistego, bezchmielowego i bezsmakowego "piwa" to dawno, bardzo dawno nie piłem.
                              Ja Halne wspominam całkiem dobrze. Wodniste było, ale bez przesady. Smak swój miało, zbliżony do profilu Racibora, tyle że... rozcieńczony. Jeśli ktoś w regularnej konsumpcji zwraca uwagę na stosunek ceny do jakości, to ja jak najbardziej powiem "Pijmy piwo z Raciborza".

                              Wracając do Halnego, to może ta partia za bardzo się rozwodniła
                              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                              Comment

                              • delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tak wodnistego, bezchmielowego i bezsmakowego "piwa" to dawno, bardzo dawno nie piłem.
                                Bo Halne/Hajduk, to przecież te same, jak to wyraził się właściciel, "siuśki", które jechały cysternami do VP i Jabłonowa. Z resztą, czego mozna się spodziewać bo odfermentowanej do bólu "ósemce"?
                                Last edited by delvish; 2009-07-02, 10:50.
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

                                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X