Piwo vs Barmani
Collapse
X
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith) -
Znajomy pracował kiedyś w pewnym pubie, zdolny za barem , dbał by szklaneczka zawsze byla przed napełnieniem obmyta w zimnej wodzie , driny robił sprawnie i efektownie. Ale co z tego jak dostawał grosze, gdy poszedł do szefa po podwyzke tamten go wyśmiał że tymi swoimi nawykami wolniej obsługuje klijentów i on ma czelność przychodzic po podwyżke.Więc się zwolnił, a teraz siedzi też za nalewakiem ale na Cyprze w jakimś hotelu, gdzie nie dostaje opierdol za to że wkłada w swoja prace serce.
Poki nie zmieni sie podejście właścicieli knajp nastawionych na zysk za wszelką cenę nie mamy co liczyć na dobra obsługę.
Oczywiście zdarzają się wyjątki.Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."Comment
-
Na Cyprze barmani są do tego wyjatkowo sympatyczni i przyjacielscy. Wprawdzie jest to i marketing - ale rzeczy małe cieszą.
Zwłaszcza, że barmani "z powołania" to niezbyt częsty widok.Comment
-
Historia z Żywca.
Przed przyjazdem na Festiwal, zahaczyliśmy o pizzerię. Jako, że nie kierowałem, postanowiłem zainaugurować Brackim. Niestety tylko butelkowe. Zamawiam przy barze, barman/pizzerman czy jak go nazwać pyta czy z sokiem.No nic, otwiera butelkę. Mówię: "ja sobie naleję". Bez reakcji. Leje tylko po ściance. Efekt? Zero, no może 0,009% piany. No to jest kuźwa sztuka nalać Brackie bez piany. Barman chyba był tego świadom, bo był bardzo zadowolony z siebie. Mówię mu: "to piwo jest bez piany, właśnie dlatego chciałem sobie nalać sam". No nie chciałem się bardziej denerwować, poprosiłem o drugą szklankę i sobie przelałem. Piana została do końca picia.
Comment
-
Historia z Wrocławia, to był szok:
Innym razem byliśmy z kolegą Pivaria w Spiżu /na dole/. Na rzucone przez niego dla żartu pytanie do kelnera, który w pustym o tej porze lokalu nie raczył się pofatygować do stolika, "czemu to piwo takie mętne" wyraźnie zaskoczony as piwnej gastronomii rzucił okiem i odrzekł, że CHYBA takie ma być...
Na marginesie dygresja: mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie czas, gdy barmani nie będą dawać słomek do piwa, żenujące. Ale to bardziej dotyczy klientów.Comment
-
Wczoraj na TVN Style leciał ciekawy program o barmanach. Jak to nas robią w bambuko. Były pokazane wszystkie sztuczki barmańskie, prowadzące do oszukania nas. Na koniec padło ciekawe podsumowanie: "lód i piana to przyjaciele barmana". Czyli im więcej jednego albo drugiego tym lepiej dla barmana, więcej lodu w drinku czy piany w piwie, tym mniej płynu i większy zarobek barmana.
W wyżej wspomnianym programie było też wspomniane jak barmani nienawidzą określenia "słomka". Wg barmanów, którzy w nim się wypowiadali poprawnie i profesjonalnie jest mówić "rurka"Ostatnia zmiana dokonana przez peter007; 2009-06-24, 09:40.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci sięComment
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Nawet w Hauscie barman łyżeczkuje piwo twierdząc, że tak trzeba, więc o czym wy mówicie?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
No ale nie ma etosu, nie ma takiego zawodu u nas jak barman czy kelner.
Skoro, jak pisze Skitof w Niemczech są specjalne kursy, w Czechach niektóre szkoły hotelarskie /takie są odpowiedzialne właśnie za edukacje ludzi pracujących w hotelach i restauracjach/ są uważane wręcz za prestiżowe, to i poziom obsługi klienta jest inny.
a u nas wciąż wprowadzane są nowości
Ostatnio kilka razy widziałem na barze skarbonki, gdzie należy wrzucić napiwek. I to jest dobry kierunek. Bo skoro sam podchodzisz do baru i nikt nie ma czasu Ci obsłużyć, to sam też powinieneś podejść i uiścić napiwek. Aż dziwi mnie, że znieśli opłaty za korzystanie z toalety... a może nie wszędzie znieśli?Comment
-
Jeszcze dodam, że barmanom się zbytnio wydaje, że są od instruowania, zamiast alkoholu przygotowania i podania. Zresztą mi nie chodzi o drinki, których nie lubię. Ale skoro 99% nie potrafi nalać dobrze piwa.
No ale nie ma etosu, nie ma takiego zawodu u nas jak barman czy kelner.
Skoro, jak pisze Skitof w Niemczech są specjalne kursy, w Czechach niektóre szkoły hotelarskie /takie są odpowiedzialne właśnie za edukacje ludzi pracujących w hotelach i restauracjach/ są uważane wręcz za prestiżowe, to i poziom obsługi klienta jest inny.
a u nas wciąż wprowadzane są nowości
Ostatnio kilka razy widziałem na barze skarbonki, gdzie należy wrzucić napiwek. I to jest dobry kierunek. Bo skoro sam podchodzisz do baru i nikt nie ma czasu Ci obsłużyć, to sam też powinieneś podejść i uiścić napiwek. Aż dziwi mnie, że znieśli opłaty za korzystanie z toalety... a może nie wszędzie znieśli?Comment
-
Często podpieracie się Czechami, a jak jawidze, co oni robią z piwem, to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Generalnie mają w dupie nasze teorie, a jak im naleje z rolbaru piwo na raz, to są gotowi zaspokoić mnie seksualnie. Wcale ich nie rajcuje nalewanie na trzy razy.Comment
-
Często podpieracie się Czechami, a jak jawidze, co oni robią z piwem, to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Generalnie mają w dupie nasze teorie, a jak im naleje z rolbaru piwo na raz, to są gotowi zaspokoić mnie seksualnie. Wcale ich nie rajcuje nalewanie na trzy razy.
Zresztą postawa klientów jest w przypadku wielu patologii wtórna wobec polityki koncernów. Np czy Polacy mają jakieś narodowe umiłowanie puszki aluminiowej? Nie, po prostu to lansują koncerny, a w Czechach nie lansują.Comment
-
Mnie się wydaje, że ciągnie sie to od czasów Pewexu i amerykańskich filmów pod koniec komuny i poczatków władzy ludu. Bogdan Spiż zdaje sie pierwszy zaczął puszkować napoje i rozlewac piwo. To był ten wyśniony Zachód, Ameryka. PUSZKA. I tak zostało.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.
Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...2021-09-23, 19:47 -
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 01:31 -
-
Witam proszę rezerwować pokoje
Płatne u krecika
90 zlotych za dzien
1.apartament (małżeńskie łóżko i kanapa rozkładana, można ewentualnie dać jedną dostawkę) więc zmieści 4-5 osób
Z balkonem i aneksem kuchennym i grillem gazowym na balkonie...
-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Strážnice to małe miasteczko w kraju południowo morawskim. Małe, ale od 2023 roku posiadające już dwa browarki. Pierwszy Strážnický Slavjan, podobno był na sprzedaż, ale czy do tego doszło?? Czesi na swoich stronach piszą, że w styczniu tego roku był dostępny w firmowej knajpce....
-
Channel: Czechy
-
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment