najznamienitsze czeskie piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

Rohozec

Ja mogę śmiało polecić piwa z browaru Rohozec. Miałem okazję ostatnio spróbować SKALÁKA světlý ležák oraz tmavé speciální pivo. Czekam na kolejne spotkanie z tymi piwami.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Gambrinus to taki sam koncerniak jak wymienione przez Ciebie Radegast, Kozioł, Urquell a w porównaniu z dwoma ostatnimi zdecydowanie bardziej płaski, jak dla mnie jest to piwo po które zdecydowanie nie sięgam jak jestem w pradze.
      Radegast nawet w połowie nie ma tak silnej i tak dobrej goryczki jak Gambrinus w mojej opinii.
      Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2009-06-21, 14:47.

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12730

Po lekturze proponuję, żeby Twój Tata kupił wszystko to co dostanie

Comment

• sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          Po lekturze proponuję, żeby Twój Tata kupił wszystko to co dostanie
          Czyli po wejsciu do dwóch dobrych sklepow (jeden to może byc Tesco, a drugi specjalistyczny) powinien spokojnie zapakowac w "teczkę" jakieś 80 - 140 szt piwa. Oczywiście każde inne. Popijesz , i sam ocenisz które jest okey a które nie.
          Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2009-06-22, 14:02.
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• rohozecky
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2008.11
            • 1841

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wilko Wyświetlenie odpowiedzi
            jakiego piwa z Czech grzech nie prywieść?

1. Vekopopovicky Kozel
            2. Gambrinus
            3. Krusovice
            4. Pilsner Urquell
            5. Radegast
            6. Staropramen

- na to wszystko szkoda koron i miejsca w bagażniku
            ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
              - na to wszystko szkoda koron i miejsca w bagażniku
              Chyba nie zrozumiałes pytania wilko.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• rohozecky
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2008.11
                • 1841

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Chyba nie zrozumiałes pytania wilko.
                racja, odszczekuję . Niemniej jednak sens mojej wypowiedzi wydaje się zrozumiały
                Ostatnia zmiana dokonana przez rohozecky; 2009-06-22, 14:57.
                ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Ale może rohozecky poszedł dobrym tropem, łatwiej chyba zrobić selekcję negatywną, niż litanię dobrych piw.
                  Zdecydowanie nie przywozić:
                  1. Staropramena (mam na myśli markę, nie całą grupę bo Kelta czy Velveta można porzywieźć, a i Ostravar bywa ok)
                  2. Radegasta
                  3. Gambrinusa
                  4. Velkopopovickego Kozla
                  5. Starobrno
                  6. Branik
                  7. Primus

Za to warto nietypowo porozglądać się za belgami z InBev, konkretnie za Hoegaardenem.
                  blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Do odradzanych dorzuciłbym jeszcze Primatora Premium, który, jak to przystało na rasowe "premium", smakuje (a właściwie niesmakuje) kompletnie płasko i bez wyrazu. Gorzka gazowana woda. Z Gambaczem i Radegiem w jednej linii może stanąć...

Pisał to slavoy.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-06-22, 16:03. Powód: kobita mi się na kompa wsadziła ;)
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
                      • 2004.06
                      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Do odradzanych dorzuciłbym jeszcze Primatora Premium, który, jak to przystało na rasowe "premium", smakuje (a właściwie niesmakuje) kompletnie płasko i bez wyrazu. Gorzka gazowana woda. Z Gambaczem i Radegiem w jednej linii może stanąć...

Pisał to slavoy.
                      Butelkowy jest dość płaski, choć bez przesady (porównanie do Gambacza ), za to beczkowy inna bajka. Choć ostatnio ze świeżej beczki dawał takim diacetylem, że nie wiem czy jeszcze kwalifikowało się to na cechę pilsa czeskiego, czy już na wadę.
                      blog.kopyra.com

Comment

• dadek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍺🍺
                        • 2005.09
                        • 4744

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Radegast nawet w połowie nie ma tak silnej i tak dobrej goryczki jak Gambrinus w mojej opinii.
                        Pioterb4, co Ty z tym Gambrinusem? Tych pomyj żaden normalny Czech nie ruszy! A mam tam sporo kolegów. Widząc szyld G na ścianie hostinca zawracają z daleka woląc pić wodę mineralną.

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Pioterb4, co Ty z tym Gambrinusem? Tych pomyj żaden normalny Czech nie ruszy! A mam tam sporo kolegów. Widząc szyld G na ścianie hostinca zawracają z daleka woląc pić wodę mineralną.
                          Jak to są pomyje to nie chcę wiedzieć co dla ciebie jest piwem...a Ci koledzy to może muzułmanie i nie mogą pić alkoholu.

Comment

• kishar
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.10
                            • 1691

Jak to są pomyje to nie chcę wiedzieć co dla ciebie jest piwem...a Ci koledzy to może muzułmanie i nie mogą pić alkoholu.
                            Pomyje to może nie są ale po co pić takiego gambacza który w sobie nie ma nic wartego uwagi jak można bez większego wysiłku w Czechach znaleźć o wiele lepsze piwa.

Comment

• Jurandofil
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🍼
                              • 2007.10
                              • 977

Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
                              Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• VanPurRz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.09
                                • 4229

Czesi G nazywają europivo i chemicky syfon i nie są to komplementy. Jeżeli ktoś jedzie do Czech i pije Gambrinusa to chyba pomylił kraje bo praktycznie każde piwo w Czechach jest lepsze. G to jest to samo co polskie koncernówki z małą różnicą zawartości alkoholu.
                                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

Przetwarzanie...
                                X