Grand Champion VII KPD-Koźlak Dubeltowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    "octanowcy"
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Też myślę, że Maidenowiec nieco za bardzo "pojechał". Zaimponować zaimponował, ale większości osób nie będzie się chciało sprawdzić co oznaczają kaproniany i inne, więc wiele z tego opisu nie wyciągną, oprócz tego, że Michał jest przeszkolony
      Ja na ten przykład wolę zaczekać na opinię napisaną ludzkim językiem, nie ma takiego piwa, które by mnie aż tak interesowało, zebym szukał co znaczy kapronian, dupronian czy pierdonian. Dla mnie liczy się opinia czy piwo jest dobre, czy nie - przekazana w sposób prosty i konkretny, a nie sensoryczny
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19258

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
        Ja na ten przykład wolę zaczekać na opinię napisaną ludzkim językiem, nie ma takiego piwa, które by mnie aż tak interesowało, zebym szukał co znaczy kapronian, dupronian czy pierdonian. Dla mnie liczy się opinia czy piwo jest dobre, czy nie - przekazana w sposób prosty i konkretny, a nie sensoryczny
        i popieram!

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Becik
          Ja na ten przykład wolę zaczekać na opinię napisaną ludzkim językiem, nie ma takiego piwa, które by mnie aż tak interesowało, zebym szukał co znaczy kapronian, dupronian czy pierdonian. Dla mnie liczy się opinia czy piwo jest dobre, czy nie - przekazana w sposób prosty i konkretny, a nie sensoryczny
          Jeden lubi marcepan, a drugi jak mu skarpetki zalatują. Nie ma czegoś takiego w ocenie jak piwo dobre i złe. Na to pytanie możesz sobie tylko sam odpowiedzieć. Ocena sensoryczna ma za zadanie wyczuć w piwie pewne związki lub ich brak. Jak do tego zostaną fachowo nazwane to bardzo dobrze, bo od tego jest to forum aby się czegoś uczyć, poznawać i się rozwijać, a nie całe życie pozostać w beciku.

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
            Myślę, że to naprawdę bardzo profesjonalna i trafna ocena jakiegoś Saison'a. Brawo dla Użytkownika ???

            Raf
            Tylko pewnie napisał ją Iron, który pierwszy sie przyczepił. Zgadłem?

            Comment

            • Browarzyciel
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.08
              • 357

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
              Tylko pewnie napisał ją Iron, który pierwszy sie przyczepił. Zgadłem?
              Nieee, bo była moja
              R.
              BROWARZYCIEL
              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
              eventy dla firm

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                Może należałoby kolegów sensorów prewencyjnie potraktować drewnianem bejsbolu, zanim zrobią nam z forum sympozjum.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  To nie wiem o co chodziło i co miało mnie zdziwić.

                  Co do czepiania sie ocen, to lepsza taka, niż:
                  Kolor: bursztynowy
                  Nagazowanie: w normie
                  Zapach: słodowo chmielowy
                  Smak: słodowo chmielowy
                  Piana: nie myłem szkła, więc spora

                  Comment

                  • Małażonka
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 4602

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                    Tylko pewnie napisał ją Iron, który pierwszy sie przyczepił. Zgadłem?
                    Iron zawsze pisze w prostych, żołnierskich słowach.. Gada, zresztą, też. Przez tyle lat powinieneś się tego nauczyc

                    A Iron się nie przyczepił, tylko stwierdził fakt, który jaki jest, każdy widzi
                    Last edited by Małażonka; 2009-12-07, 13:55.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                      Iron zawsze pisze w prostych, żołnierskich słowach.. Gada, zresztą, też. Przez tyle lat powinieneś się tego nauczyc
                      Kopyr wyraźnie pisał, że ktoś może się zdziwić, a to o czym pisałem by mnie zdziwiło.

                      Comment

                      • becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                        Jeden lubi marcepan, a drugi jak mu skarpetki zalatują. Nie ma czegoś takiego w ocenie jak piwo dobre i złe. Na to pytanie możesz sobie tylko sam odpowiedzieć. Ocena sensoryczna ma za zadanie wyczuć w piwie pewne związki lub ich brak. Jak do tego zostaną fachowo nazwane to bardzo dobrze, bo od tego jest to forum aby się czegoś uczyć, poznawać i się rozwijać, a nie całe życie pozostać w beciku.
                        Wolę pozostać całe życie w beciku i nieświadomie pić piwo o smaku bananowym, miodowym czy jabłkowym niż świadomie z butanianem etylu, octanem izoamylu czy kapronianem etylu...no daj spokój..... Uważasz się lepszy, że znasz te wszystkie estry? Że potrafisz je wyczuć? Komuś to zaimponuje? Chyba ta wiedza jest tylko dla Ciebie samego, a nie dla innych piwoszy. Sądzisz, że taki zwykły piwosz jak ja będzie czytać sensoryczna ocenę? Nie, bedzie wolał przeczytać 10 innych napisanych po ludzku. Ja wolę wyczuć banana czy wisienkę niz jakąś dziwną nazwę, którą zrozumie ułamek procenta forumowiczów.
                        Jestem na tyle prostym i nieskomplikowanym facetem, że oceniając piwo oceniam je głównie pod kątem czy mi smakuje czy nie wyszukując w nim znanych 99.9% ludzi, smaków, które potrafie opisać. Jak myślisz, która ocena z informacją czy w piwie jest octan etylu lub np wiśniowy smak trafi bardziej do 99% użytkowników browaru?
                        Mamy przedstawiać swoją ocenę prostym językiem trafiającym do większości czy chińszczyzną?
                        Ja wolę prosty, konkretny język.

                        Czasem wcinam zupki chińskie i chyba bym na głowę upadł, kiedy na analogicznym "forum chińskich zupek" zamiast o ostrym czy innym smaku zaczął pisać o jakichś guanylanach disodowych, izonionach disodowych etc....(przepisane nazwy z torebki)
                        Albo zupka jest dobra, albo jest niedobra, do potencjonalnego amatora chińskich zupek trafi informacja, że ma smak krabowy, a nie, ze zawiera "butanian jakiś tam"

                        Aha, na tym forum chcę m.in poznać dzięki "normalnym" opiniom piwa, które mogą mnie zainteresować, dla mnie rozwojem jest spróbowanie tego piwa, a nie poznanie nazwy np "maślan butylu"

                        Wracając do tematu, znajoma ma dowieść mi z Piaseczna tego koźlaka, jak będzie to spróbuję, jak nie będzie, nie będę fiksować, tym bardziej, że dzięki normalnym niesensorycznym opiniom wiem, ze jest w nim zbyt mocno wyczuwalny alkohol którego nie cierpię. Więc w razie czego płakać ani żalować go nie będę jak do mnie nie trafi.
                        Last edited by becik; 2009-12-07, 13:57.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                          A co kiedy bym powiedział, że piwo było zasadowe? Ja zasadowy zapamiętałem jako zapach/smak popcornu pomieszany z zapachem popiołu papierosowego, a kto inny porównał to do zapachu sali kinowej przepełnionej aromatem właśnie popcornu.
                          A widzisz, za mną też ten popcorn chodzi. Często zdarzało mi się go wyczuć w piwie (wcale niekoniecznie swoim). To mówisz, że to znaczy, że piwo jest zasadowe. Rozumiem, że od twardej wody.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            Becik, a tak z ciekawości, masz napad epilepsji, sraczki czy krwawe poty jak widzisz taki opis, że nie możesz przewinąć ekranu post niżej ?
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                              Może należałoby kolegów sensorów prewencyjnie potraktować drewnianem bejsbolu, zanim zrobią nam z forum sympozjum.
                              Teraz na topie jest kijan golfolu.

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                Patrz, jak ta chemia się rozwija. Jeszcze niedawno był tylko dwupięścian, czasem tylko z domieszką kastetonu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...