Rozpoczeły się prace nad warką piwa wg receptury laureta nagrody Grand Championa VII KPD Jana Krysiaka. Kożlak dubeltowy zostanie wg zapowiedzi uwarzony w browarze cieszyńskim. Pan Jan będzie uczestniczył aktywnie w pracach nad realizacją tego projektu. W tym tygodniu miało miejsce pierwsze robocze spotkanie w Cieszynie. Pracy jest sporo. Poza aspektami technologicznymi do załatwienia jest wiele formalności prawnych, ustalenie nazwy dla tego piwa, kwestie konfekcji, itd. Pośpiech nie jest wskazany, takie jest zdanie ludzi pracujących nad tym piwem. Najważniejszy jest przecież finalny efekt. Osobiście trzymam kciuki za sukces tego projektu.
Grand Champion VII KPD-Koźlak Dubeltowy
Collapse
X
-
Cieszę się że projekt wchodzi w zakres realizacji.
Szkoda, że piwa nie będzie na pierwszą Giełdę w Cieszynie, ale na tak dobre piwo warto poczekać.
No, i aspekt dla kolekcjonerów. Przewiduje się etykietę na to Super Piwo.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziCzy termin ukończenia wszystkich prac przygotowawczych i uwarzenia warki został jakoś określony?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziNo, i aspekt dla kolekcjonerów. Przewiduje się etykietę na to Super Piwo.
??? Bracki Koźlak Dubeltowy???
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziMech irlandzki, drożdże z USA. Chyba tylko warzenie będzie cieszyńskie!?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziCzy piwo będzie warzone przez cały rok, czy tylko na okres zimowy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziMech irlandzki, drożdże z USA. Chyba tylko warzenie będzie cieszyńskie!?
Czy piwo będzie warzone przez cały rok, czy tylko na okres zimowy?
A ty belfer znów jakiś niedoinformowany?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Koźlak Dubeltowy
Dla niezorientowanych - w Browarze Zamkowym w Cieszynie zostanie uwarzona jednorazowo warka piwa, które zostało wybrane najlepszym piwem - (Grand Champion KPD) VII Konkursu Piw Domowych w Żywcu (2009).
W tym roku w Żywcu wygrał Doppelbock uwarzony przez Jana Krysiaka z Chorzowa.
Receptura na to piwo - udostępniona przez zwycięzcę, wygląda tak:
Teraz browar w Cieszynie stara się możłiwie dokładnie wykonać zwycięskiego Koźlaka Dubeltowego wg podanej receptury. Warka będzie miała objętość ok. 330 hl. Samej (czystej) gęstwy drożdży 2308 Munich Lager potrzeba ok. 60 litrów. Mchu - ponad 7 kg, itd.
Ahoj przygodo
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziMech irlandzki, drożdże z USA. Chyba tylko warzenie będzie cieszyńskie!?...
Sprawdź, czy wody z Czech nie przemycą, bo to już byłby czysty skandal.Last edited by Krzysiu; 2009-07-11, 14:58.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzia ty wiesz co tam piłeś?
"Bracki Koźlak Dubeltowy" to fajna nazwa, ale czy etykieta na butelce 0,33 to wszystko pomieści? Może jakiś konkurs rozpiszecie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedziJeszcze nie ma precyzyjnej daty. W tej chwili trwa kompletowanie surowców co wbrew pozorom nie jest aż takie proste. Trzeba poczekać na mech irlandzki i specjalne drożdże, które Browamator sprowadza z USA. Piwo ma 20 Blg więc bedzie musiało swoje "odczekać" w leżakowni. Będę informował na bieżąco o postępach.
Comment
-
Comment