Grand Champion VII KPD-Koźlak Dubeltowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1571

    Grand Champion VII KPD-Koźlak Dubeltowy

    Rozpoczeły się prace nad warką piwa wg receptury laureta nagrody Grand Championa VII KPD Jana Krysiaka. Kożlak dubeltowy zostanie wg zapowiedzi uwarzony w browarze cieszyńskim. Pan Jan będzie uczestniczył aktywnie w pracach nad realizacją tego projektu. W tym tygodniu miało miejsce pierwsze robocze spotkanie w Cieszynie. Pracy jest sporo. Poza aspektami technologicznymi do załatwienia jest wiele formalności prawnych, ustalenie nazwy dla tego piwa, kwestie konfekcji, itd. Pośpiech nie jest wskazany, takie jest zdanie ludzi pracujących nad tym piwem. Najważniejszy jest przecież finalny efekt. Osobiście trzymam kciuki za sukces tego projektu.
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    #2
    Czy termin ukończenia wszystkich prac przygotowawczych i uwarzenia warki został jakoś określony?

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #3
      Cieszę się że projekt wchodzi w zakres realizacji.
      Szkoda, że piwa nie będzie na pierwszą Giełdę w Cieszynie, ale na tak dobre piwo warto poczekać.
      No, i aspekt dla kolekcjonerów. Przewiduje się etykietę na to Super Piwo.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy termin ukończenia wszystkich prac przygotowawczych i uwarzenia warki został jakoś określony?
        Jeszcze nie ma precyzyjnej daty. W tej chwili trwa kompletowanie surowców co wbrew pozorom nie jest aż takie proste. Trzeba poczekać na mech irlandzki i specjalne drożdże, które Browamator sprowadza z USA. Piwo ma 20 Blg więc bedzie musiało swoje "odczekać" w leżakowni. Będę informował na bieżąco o postępach.

        Comment

        • Żywiec
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.12
          • 1571

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
          No, i aspekt dla kolekcjonerów. Przewiduje się etykietę na to Super Piwo.
          Ten aspekt również jest w trakcie ustaleń. Optymalnym rozwiązaniem wydaje się butelka 300 ml i super etykieta. Co do nazwy sprawa jest również otwarta.

          ??? Bracki Koźlak Dubeltowy???

          Comment

          • Żywiec
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.12
            • 1571

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
            Mech irlandzki, drożdże z USA. Chyba tylko warzenie będzie cieszyńskie!?
            Nie ma się czego czepiać, takie są wymagania technologiczne. W USA jest "bank drożdży" i właśnie tam można pozyskać najlepsze surowce gwarantujące wysoką jakość. Ironia więc nie na miejscu.
            Last edited by ART; 2009-07-11, 12:31. Powód: cyt.

            Comment

            • Żywiec
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.12
              • 1571

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy piwo będzie warzone przez cały rok, czy tylko na okres zimowy?
              Warka będzie jednorazowa, takie było założenie od początku. Chyba, że piwo spotka się z ciepłym przyjciem???

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
                Mech irlandzki, drożdże z USA. Chyba tylko warzenie będzie cieszyńskie!?

                Czy piwo będzie warzone przez cały rok, czy tylko na okres zimowy?


                A ty belfer znów jakiś niedoinformowany?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Zdrój
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2001.05
                  • 284

                  #9
                  Koźlak Dubeltowy

                  Dla niezorientowanych - w Browarze Zamkowym w Cieszynie zostanie uwarzona jednorazowo warka piwa, które zostało wybrane najlepszym piwem - (Grand Champion KPD) VII Konkursu Piw Domowych w Żywcu (2009).

                  W tym roku w Żywcu wygrał Doppelbock uwarzony przez Jana Krysiaka z Chorzowa.
                  Receptura na to piwo - udostępniona przez zwycięzcę, wygląda tak:



                  Teraz browar w Cieszynie stara się możłiwie dokładnie wykonać zwycięskiego Koźlaka Dubeltowego wg podanej receptury. Warka będzie miała objętość ok. 330 hl. Samej (czystej) gęstwy drożdży 2308 Munich Lager potrzeba ok. 60 litrów. Mchu - ponad 7 kg, itd.

                  Ahoj przygodo
                  Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Mech irlandzki, drożdże z USA. Chyba tylko warzenie będzie cieszyńskie!?...
                    Możesz wziąć mech z lasu i drożdże z bimbru, a piwo nalewać do kanistra po "Ludwiku". Tylko nie zapomnij o napisie "dobre, bo polskie".

                    Sprawdź, czy wody z Czech nie przemycą, bo to już byłby czysty skandal.
                    Last edited by Krzysiu; 2009-07-11, 14:58.

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      I jeszcze, o zgrozo, sam styl jakiś taki nie polski... Kto to, panie, słyszał o jakichś tam koźlakach.

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #12
                        No przecież w Żywcu lali ci jakieś nołnejmy do szklanki na stoisku Browamatora i do dziś nie wiesz, co piłeś.

                        Comment

                        • żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedzi
                          a ty wiesz co tam piłeś?
                          A jak... Długopisik, karteczka, później wszystko do dzienniczka piwnego - ostatni raz taki sumienny byłem w podstawówce.

                          "Bracki Koźlak Dubeltowy" to fajna nazwa, ale czy etykieta na butelce 0,33 to wszystko pomieści? Może jakiś konkurs rozpiszecie?

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jeszcze nie ma precyzyjnej daty. W tej chwili trwa kompletowanie surowców co wbrew pozorom nie jest aż takie proste. Trzeba poczekać na mech irlandzki i specjalne drożdże, które Browamator sprowadza z USA. Piwo ma 20 Blg więc bedzie musiało swoje "odczekać" w leżakowni. Będę informował na bieżąco o postępach.
                            Bardzo mnie to cieszy, obawiałem się, że Wena będzie musiał pójść na większe ustępstwa przy warzeniu jego piwa przez browar. Zamiast drożdży z browaru - szczep użyty przez Wenę. Czy użycie mchu irlandzkiego oznacza brak filtracji?

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #15
                              No właśnie - czy piwo będzie filtrowane i pasteryzowane? Jeśli tak, to w jakim celu dodany zostanie mech irlandzki? Nie wątpię w to, że pomysł został dokładnie przemyślany .

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X