Grand Champion VII KPD-Koźlak Dubeltowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    TomX, co kto lubi. Jeśli przeszło się szkolenie sensoryczne, to dlaczego nie korzystać ze zdobytej wiedzy.

    Ja temat chemii i piwa połączyłem w życiu tylko dwukrotnie: raz, chcąc zdawać poprawkę w stanie upojenia, i rok później, założywszy się z matką o skrzynkę piwa, że zdam kolejną poprawkę. Jak zatem łatwo się domyślić, opisy sensoryczne są dla mnie mało zachęcające no i po prostu nieczytelne, ale i na nie jest miejsce na forum, bo przecież dotyczą piwa. Problem by się zrobił, gdyby wszyscy zaczęli tak oceniać.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      Wyjedzie człowiek w teren na pół dnia a tu znów dwie strony do czytania. Kolejny sukces BKD, cos się dzieje na forum, chociaż tempo spada, bo wczoraj przez 4h było pięć stron

      Nawet forum zaczyna się dzielić przez pączkowanie. I bardzo dobrze.

      Opisy w stylu Maidenowca są dobre dla tych co sami warzą, zwłaszcza gdy ktoś oceni im ich piwo. Dla reszty jest to nieprzydatne.

      Popularyzowanie nauki powinno jednak odbywać się językiem zrozumiałym dla szerokich mas (przykład Kurek i Kamiński), co nie znaczy, że nie można w nawiasie podać fachowych nazw rozpuszczalnika czy jakiś innych moczów kota.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        A nikt nie napisał jak piwo to prezentuje się w stosunku do innych koźlaków dubeltowych produkowanych w Polsce?
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
          A nikt nie napisał jak piwo to prezentuje się w stosunku do innych koźlaków dubeltowych produkowanych w Polsce?


          Innych nie ma.

          Osobiście nie widzę sensu porównywać eksperymentu do Koźlaków, które są warzone ileś tam lat i dopracowane w szczegółach.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Innych nie ma.
            Czyli śmiało można napisać, póki co jest to najlepsze piwo w swoim stylu produkowane w Polsce
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • brloin
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2002.10
              • 534

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie, to połączenie haemorrhagia i adenocarcinoma mucinosum oraz adenoma tubulo-villosum cum dysplasia gradus minoris
              Eeee, to lajcik. Gorzej jakby było gradus maioris. Ale: wreszcie mówisz po ludzku
              brloin; od Szczecina do Wrocławia

              Comment

              • Pankracy
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2007.10
                • 2797

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Innych nie ma.
                Nie ma?
                W którymś z browarów restauracyjnych (chyba w Poznaniu) warzą/warzyli sezonowo doppelbocka.

                Comment

                • LenDo
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2006.09
                  • 395

                  Jako iż wczoraj nie mogłem być, dzisiaj na spokojnie poszedłem sobie do Almy ok. godziny 14. Obszedłem cały sklep i nic. Podchodzę do informacji a Pani mi mówi, że wczoraj od 12 piwa rozeszły się w 10 mintu i że do nich dotarło tylko nieco ponad 100 sztuk!! Gdyby tak jak pisali, było 1000 butelek na sklep to myślę, że dzisiaj bym jeszcze spokojnie kupił jedną czy dwie sztuki. Pani mi powiedziała, że już zamówili kolejne piwa
                  ale powiedziała, że nie wie kiedy dotrą..może dzisiaj, może jutro..poleciła mi zaglądać i pytać się codziennie Najlepsze jest to, że są zapisy na piwo i jest prowadzona lista!!
                  Normalnie jak za PRL-u
                  Po wpisaniu się na ową listę, opóściłęm Almę z przekonaniem, że jak wrócę jutro
                  to piwko już będzie.
                  "Zbieracze to szczęśliwi ludzie" J.W.Goethe

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czyli śmiało można napisać, póki co jest to najlepsze piwo w swoim stylu produkowane w Polsce
                    równie śmiało, że najgorsze. I nie jest produkowane, tylko było.

                    Comment

                    • Dagome
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.03
                      • 11

                      Dlaczego naskakujecie na wyszkolonych ludzi za profesjonalne słownictwo, bo a nóż ktoś tam nie zrozumie? Nie rozumie, bo nie chce mu się zrozumieć. Ktoś nie wie, co to octan izoamylu? A jaki problem sprawdzić? Jak nie rozumie to niech doczyta! A jak się zrazi, to jest w najlepszym razie leniem. Żeby człowiek z wiedzą sensoryczną musiał się tego wstydzić

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        A jak z ceną u Was? W Sopocie mimo zapowiadanych tu 5,30 było troszkę więcej - 5,49. Co oczywiście nie stanowi problemu, z ciekawości pytam.
                        Last edited by Pendragon; 2009-12-07, 18:39.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          A jak z ceną u Was? W Sopocie mimo zapowiadanych tu 5,30 było troszkę więcej - 5,49. Co oczywiście nie stanowi problemu, z ciekawości pytam.
                          wszędzie było po 5,49zł.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • brloin
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2002.10
                            • 534

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Popularyzowanie nauki powinno jednak odbywać się językiem zrozumiałym dla szerokich mas (przykład Kurek i Kamiński), co nie znaczy, że nie można w nawiasie podać fachowych nazw rozpuszczalnika czy jakiś innych moczów kota.
                            Czuję się wywołany do tablicy. Wącham regularnie zawodowo, ale, jakby to ująć, paleta zapachowa jest raczej uboga, za to zwykle intensywność woni 10/10
                            Z najciekawszych - zapach witaminy C (dla fachowców - kwasu askorbinowego), fiołków (dla fachowców - nie wiem), oraz węgla drzewnego (fachowcy - jak się w chemii nazywa ten zapach???).
                            Jakkolwiek absurdalnie to nie zabrzmi, to szkolenie sensoryczne dotyczące piwa bardzo podniosło moje możliwości oceny woni moczu. Jakoś w zeszłym tygodniu wyczułem nawet gdzieś w tle zapachu "mięsnego, intensywnego" delikatną woń szpinaku...

                            Na koniec przepraszam za OT, ale dawno tak zabawnego wątku nie czytałem na tym forum, więc chciałbym mieć w tym także swój udział
                            brloin; od Szczecina do Wrocławia

                            Comment

                            • Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2797

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              A jak z ceną u Was? W Sopocie mimo zapowiadanych tu 5,30 było troszkę więcej - 5,49. Co oczywiście nie stanowi problemu, z ciekawości pytam.
                              Warszawa - 5,49

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              Innych nie ma.
                              Pobieżnie sprawdziłem. BKD jednak konkurencję na polskim rynku w ostatnim czasie miał/ma.

                              Bierhalle - doppelbock był uwarzony w 2007 roku
                              Brovarnia - jest wymieniany przez browar wśród piw sezonowych warzonych w okresie jesienno-zimowym

                              Poza tym są na tym forum tacy co klasyfikowali ś.p. Gotyckie Krzepkie jako doppelbock.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                                Bierhalle - doppelbock był uwarzony w 2007 roku
                                Brovarnia - jest wymieniany przez browar wśród piw sezonowych warzonych w okresie jesienno-zimowym

                                Poza tym są na tym forum tacy co klasyfikowali ś.p. Gotyckie Krzepkie jako doppelbock.

                                No czyli nie ma żadnego. Cos tam kiedyś było, może kiedyś będzie.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X