piwo warzone bez użycia pszenicy i kukurydzy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • platyn
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.07
    • 13

piwo warzone bez użycia pszenicy i kukurydzy

Witam,
    Poszukuję piwa odpowiadającego mojej diecie (alergia ), przy warzeniu którego nie były użyte pszenica i kukurydza. Jak do tej pory piłem piwo Neumarkter Lammsbrau Glutenfrei - "organiczny" pilsner o całkiem dobrym smaku.
    Mieszkam w Białymstoku i mam dostęp do kilku dobrych monopoli, ale nie wiem, czy mogę zaufać kontretykietom (w przypadku KP na pewno nie, to już wiem)
    W grę wchodzą również piwa zagraniczne, ostatnio piłem piwo Hollandia i nie zauważyłem objawów alergii.

Proszę o radę, może ktoś z szanownych forumowiczów ma dostęp do danych z poszczególnych browarów, w szczególności zależy mi na piwach ogólnodostępnych, ale jak napisałem wcześniej w grę wchodzi wszystko "dozwolone".

Pozdrawiam,
    platyn
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Zacznij sam warzyć.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Unikaj piw z koncernów.
      Potestuj np Ciechana, Konstancina (dostępne np tu lub tu).
      Większość piw niemieckich powołuje się na prawo czystości, więc kukurydzy mieć nie powinna, ale uważaj na słód pszeniczny.

Comment

• platyn
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.07
        • 13

Pobuszuję w Piotrze i Pawle, ewentualnie na Słonimskiej, tudzież w Alkoholach Świata. Generalnie nie jest to łatwe zadanie, bo producenci często nie przyznają się do stosowania dodatków.
        Wyślę zapytania do kilku pomniejszych browarów.

Comment

• Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Potestuj np Ciechana, Konstancina
          No tak, ale z wyjątkiem Zdrojowego! To ma z natury swej trochę słodu pszenicznego.
          Last edited by Pendragon; 2009-08-06, 12:13.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• platyn
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.07
            • 13

Wysłałem zapytania do Ciechana, Konstancina, Ambera, Namysłowa, Jabłonowa i Krajana
            Amber chwali się na stronie www, że stosuje prawo czystości (kukurydza), zobaczymy co powie o pszenicy.

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika platyn Wyświetlenie odpowiedzi
              Wysłałem zapytania do Ciechana, Konstancina, Ambera, Namysłowa, Jabłonowa i Krajana
              Amber chwali się na stronie www, że stosuje prawo czystości (kukurydza), zobaczymy co powie o pszenicy.
              Pszenicą się nie przejmuj. Słód pszeniczny jest droższy od jęczmiennego i raczej nikt go nie dodaje jako wypełniacza. Jeśli jest w składzie to browar raczej chwali się tym na etykiecie jak producent Zdrojowego. Dotyczy też Ciechana Pszenicznego ...

Comment

• platyn
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.07
                • 13

Pszenicą się nie przejmuj. Słód pszeniczny jest droższy od jęczmiennego i raczej nikt go nie dodaje jako wypełniacza. Jeśli jest w składzie to browar raczej chwali się tym na etykiecie jak producent Zdrojowego. Dotyczy też Ciechana Pszenicznego ...
                Z drugiej jednak strony KP używa pszenicy przy produkcji Lecha, Żubra i Tyskiego (potwierdzona informacja) co, że tak powiem, czuję na własnej skórze

Comment

• abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10862

Kukurydzy kolego a nie pszenicy (również sprawdzona informacja).
                  Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Z drugiej jednak strony KP używa pszenicy przy produkcji Lecha, Żubra i Tyskiego (potwierdzona informacja) co, że tak powiem, czuję na własnej skórze
                    Jesteś pewien, że pszenicy, a nie kukurydzy??
                    Z drugiej strony KP (i nie tylko oni) używa do produkcji wielu nieciekawych składników, czego Ci raczej nikt oficjalnie nie potwierdzi...

Comment

• platyn
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.07
                      • 13

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                      Kukurydzy kolego a nie pszenicy (również sprawdzona informacja).
                      To prawda, pomyliłem pszenicę z kukurydzą, jednak dla mnie to i tak bez znaczenia

Comment

• platyn
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.07
                        • 13

Tu z kolei piszą, że w wyrobach KP jest używana pszenica, ani słowa o kukurydzy, stąd mój pierwszy post o tym, jednak dobrze zapamiętałem

Comment

• kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

To prawda, pomyliłem pszenicę z kukurydzą, jednak dla mnie to i tak bez znaczenia
                          Dla nas ma to kolosalne znaczenie.

Ale wracając jeszcze do pszenicy. Gdzieś obiło mi się o uszy, że jest ona surowcem do wyrobu syropów skrobiowych, które namiętnie stosują koncerny. W jednym z wywiadów, ktoś z decydentów wielkiej trójki narzekał, że wzrosły ceny aluminium, słodu, chmielu i pszenicy właśnie.
                          blog.kopyra.com

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Tu z kolei piszą, że w wyrobach KP jest używana pszenica, ani słowa o kukurydzy, stąd mój pierwszy post o tym, jednak dobrze zapamiętałem
                            http://www.talkingalcohol.com/polski....asp?pageid=17
                            No to są jakieś jaja - stronka jest firmowana przez KP...

Comment

• platyn
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.07
                              • 13

No to są jakieś jaja - stronka jest firmowana przez KP...
                              Widocznie dodają pszenicę w postaci skrobi (to już nie białko, więc nie uczula, chociaż dochodzi jeszcze kwestia oczyszczenia), chociaż nie można wykluczyć, że zostawiają trochę białek pszenicznych dla smaku.

Comment

Przetwarzanie...
                              X