piwo warzone bez użycia pszenicy i kukurydzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • keto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.07
    • 388

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
    Ryż nie jest owocem.
    tak tak to jest po prostu narodowy alkohol Japonii i nie można tego uznać za wino. Jest ważone jak piwo - ale zawartość alkoholu do 20 % nijak ma się do piwa
    Pozdrawiam
    Artur

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
      Ryż nie jest owocem.
      ..., a wręcz jest zbożem. A sfermentowany napój, ze zbóż to właśnie piwo.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Platyn
        Z drugiej jednak strony KP używa pszenicy przy produkcji Lecha, Żubra i Tyskiego (potwierdzona informacja) co, że tak powiem, czuję na własnej skórze
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Abernacka
        Kukurydzy kolego a nie pszenicy (również sprawdzona informacja).
        Obie informacje są nieprawdziwe. KP do żadnego piwa nie dodaje ani kukurydzy, ani pszenicy czy słodu pszenicznego. Rację ma Kopyr, że ceny pszenicy mogły zaważyć na cenie syropu glukozowo-fruktozowego do którego produkcji pszenica jest jednym z surowców, a który to syrop KP dodaje do brzeczki.
        Swoją drogą nie wiem na co jesteś uczulony Platyn, że szkodzi Ci tylko pszenica i kukurydza. Najczęściej szkodzi gluten i w pszenicy jest go dużo, ale nie ma zupełnie w kukurydzy. Jeżeli gluten to Twój problem, to niestety jest również w jęczmieniu i nie ma piwa produkowanego w Polsce wolnego od glutenu.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Keto
          tak tak to jest po prostu narodowy alkohol Japonii i nie można tego uznać za wino. Jest ważone jak piwo - ale zawartość alkoholu do 20 % nijak ma się do piwa
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopyr
          ..., a wręcz jest zbożem. A sfermentowany napój, ze zbóż to właśnie piwo.
          Myślę, że sake to ani wino, ani piwo. Bliżej ma jednak do wina niż piwa:
          1. Sfermentowany napój ze zbóż to nie jest definicja piwa, bo do żytniej wódki też fermentuje się zboże.
          2. Piwo robi się ze słodu, a do sake nie przerabia się ryżu na słód.
          3. Do piwa dodaje się chmiel (choć może kiedyś nie zawsze tak było) a do sake nie.
          4. Do zacierania ryżu stosuje się grzyb aspergillus oryzae mogący rozkładać sklejkowaną skrobię, a dopiero potem dodaje się specjalne drożdże rozkładające wysokocząsteczkowe cukry i wytrzymujące wysokie stężenie etanolu czego nie może żaden szczep drożdży piwnych.
          5. No i zawartość alkoholu - 20% jak pisze Keto to raczej nie jest piwo.
          Tak więc czy to piwo czy wino to każdy musi sam zdecydować, ja myślę że to po prostu SAKE

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
            Tak więc czy to piwo czy wino to każdy musi sam zdecydować, ja myślę że to po prostu SAKE
            W zasadzie się zgadzam, ale Czes na LSP powiedział, że sake spełnia wymogi, aby nazwać je piwem.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              sklejkowaną skrobię
              To taka skrobia ze sklejki?

              Jak dla mnie wino, to wino, piwo, to piwo, sake to sake, a cydr to cydr. Nie ma sensu na siłę pchać czegoś do innej kategorii, no, chyba, że się chce uruchomić produkcję i sprzedaż - wtedy zaczyna być istotne, czy sake i cydr można pod wino podciągnąć w zakresie przepisów
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                To taka skrobia ze sklejki?
                To chyba pierwsza próba skleikowania sklejki. Celuloza to przecież też węglowodan, może się uda
                Jak to jest: z cydra robi się kalwados, czy to cidre służy do produkcji calvadosu?

                Comment

                • delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ryż nie jest owocem.
                  Z botanicznego punktu widzenia ziarno ryżu, to jak najbardziej jest owoc.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  A sfermentowany napój, ze zbóż to właśnie piwo.
                  Przy takiej definicji piwo z kukurydzy w 100% jest piwem.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-08-27, 22:36.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

                  "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przy takiej definicji piwo z kukurydzy w 100% jest piwem.
                    No przecież sam napisałeś piwo z kukurydzy.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • dori
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2004.10
                      • 320

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                      Obie informacje są nieprawdziwe. KP do żadnego piwa nie dodaje ani kukurydzy...
                      A skąd ta pewność? Mam zupełnie inne informacje

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #41
                        Botanicznie ziarno ryżu to jest nasiono. Jak inne trawy, ryż nie wytwarza owoców, tylko kwiatostan z nasionami. Pod tym wzgledem ziarno kukurydzy, ryżu i jęczmienia są tym samym. Tyle że ryżu i kukurydzy w zasadzie się nie słoduje.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-08-27, 23:11.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi
                          A skąd ta pewność? Mam zupełnie inne informacje
                          Ze szkoły w Grodzisku od naukowców
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tyle że ryżu i kukurydzy w zasadzie się nie słoduje.
                            Jak sklejkę się da to tym bardziej ryż...
                            Nie wiem co dodają w KP. Nie chodzi tylko o enzymy i syropy. Dodają coś jeszcze bo to czuć w smaku. Może to kukurydza, może ryż, może sklejka, na pewno nie sam słód jęczmienny...
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-08-28, 07:48.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ze szkoły w Grodzisku od naukowców
                              Podsumowując - jak to było?

                              Koncerny podzieliły się dodatkami niesłodowanymi, żeby ich piwa różniły się w smaku

                              KP używa syropów glukozowo-fruktozowych
                              Carlsberg - jęczmienia niesłodowanego
                              GŻ - kukurydzy.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Nie wiem co dodają w KP. Nie chodzi tylko o enzymy i syropy. Dodają coś jeszcze bo to czuć w smaku. Może to kukurydza, może ryż, może sklejka, na pewno nie sam słód jęczmienny...


                                Juz to zostało powiedziane: syropy, w ilości 30-40%
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X