Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2
Wyświetlenie odpowiedzi
piwo warzone bez użycia pszenicy i kukurydzy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziRyż nie jest owocem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PlatynZ drugiej jednak strony KP używa pszenicy przy produkcji Lecha, Żubra i Tyskiego (potwierdzona informacja) co, że tak powiem, czuję na własnej skórzePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AbernackaKukurydzy kolego a nie pszenicy (również sprawdzona informacja).
Swoją drogą nie wiem na co jesteś uczulony Platyn, że szkodzi Ci tylko pszenica i kukurydza. Najczęściej szkodzi gluten i w pszenicy jest go dużo, ale nie ma zupełnie w kukurydzy. Jeżeli gluten to Twój problem, to niestety jest również w jęczmieniu i nie ma piwa produkowanego w Polsce wolnego od glutenu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ketotak tak to jest po prostu narodowy alkohol Japonii i nie można tego uznać za wino. Jest ważone jak piwo - ale zawartość alkoholu do 20 % nijak ma się do piwaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopyr..., a wręcz jest zbożem. A sfermentowany napój, ze zbóż to właśnie piwo.
1. Sfermentowany napój ze zbóż to nie jest definicja piwa, bo do żytniej wódki też fermentuje się zboże.
2. Piwo robi się ze słodu, a do sake nie przerabia się ryżu na słód.
3. Do piwa dodaje się chmiel (choć może kiedyś nie zawsze tak było) a do sake nie.
4. Do zacierania ryżu stosuje się grzyb aspergillus oryzae mogący rozkładać sklejkowaną skrobię, a dopiero potem dodaje się specjalne drożdże rozkładające wysokocząsteczkowe cukry i wytrzymujące wysokie stężenie etanolu czego nie może żaden szczep drożdży piwnych.
5. No i zawartość alkoholu - 20% jak pisze Keto to raczej nie jest piwo.
Tak więc czy to piwo czy wino to każdy musi sam zdecydować, ja myślę że to po prostu SAKE
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziTak więc czy to piwo czy wino to każdy musi sam zdecydować, ja myślę że to po prostu SAKE
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzisklejkowaną skrobię
Jak dla mnie wino, to wino, piwo, to piwo, sake to sake, a cydr to cydr. Nie ma sensu na siłę pchać czegoś do innej kategorii, no, chyba, że się chce uruchomić produkcję i sprzedaż - wtedy zaczyna być istotne, czy sake i cydr można pod wino podciągnąć w zakresie przepisów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaTo taka skrobia ze sklejki?
Jak to jest: z cydra robi się kalwados, czy to cidre służy do produkcji calvadosu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziRyż nie jest owocem.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA sfermentowany napój, ze zbóż to właśnie piwo.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-08-27, 22:36."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziPrzy takiej definicji piwo z kukurydzy w 100% jest piwem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziObie informacje są nieprawdziwe. KP do żadnego piwa nie dodaje ani kukurydzy...
Comment
-
-
Botanicznie ziarno ryżu to jest nasiono. Jak inne trawy, ryż nie wytwarza owoców, tylko kwiatostan z nasionami. Pod tym wzgledem ziarno kukurydzy, ryżu i jęczmienia są tym samym. Tyle że ryżu i kukurydzy w zasadzie się nie słoduje.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-08-27, 23:11.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedziA skąd ta pewność? Mam zupełnie inne informacjeMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTyle że ryżu i kukurydzy w zasadzie się nie słoduje.
Nie wiem co dodają w KP. Nie chodzi tylko o enzymy i syropy. Dodają coś jeszcze bo to czuć w smaku. Może to kukurydza, może ryż, może sklejka, na pewno nie sam słód jęczmienny...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-08-28, 07:48.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziZe szkoły w Grodzisku od naukowców
Koncerny podzieliły się dodatkami niesłodowanymi, żeby ich piwa różniły się w smaku
KP używa syropów glukozowo-fruktozowych
Carlsberg - jęczmienia niesłodowanego
GŻ - kukurydzy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie wiem co dodają w KP. Nie chodzi tylko o enzymy i syropy. Dodają coś jeszcze bo to czuć w smaku. Może to kukurydza, może ryż, może sklejka, na pewno nie sam słód jęczmienny...
Juz to zostało powiedziane: syropy, w ilości 30-40%Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment