piwo warzone bez użycia pszenicy i kukurydzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #46
    Hola hola dobrzy ludzie!
    Syropy to zdaje się tańszy zamiennik cukru, tak? W 100% odfermentowuje, tak? Smak jaki może pozostawić to "jedynie" bimberek, tak? Dodają go wszystkie polskie browary, które uzyskuja ponad 6% alko z 12% ekstraktu, tak?

    Czy to jakieś inne syropy, z jakimś dodatkiem cukrów niefermentowalnych?

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #47
      Syropy maltozowe są to oczyszczone i zagęszczone wodne roztwory cukrów prostych (glukozy, maltozy) i niskocząsteczkowych wielocukrów, otrzymywane w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi.

      Charakteryzują się łagodną, charakterystyczną słodyczą, dobrą stabilnością temperaturową i chemiczną, obniżoną tendencją do krystalizacji, wysokim ciśnieniem osmotycznym. Wysoka stabilność mikrobiologiczna pozwala przechowywać syropy przez dłuższy czas w temperaturze otoczenia bez obawy wystąpienia krystalizacji.





      To co stosuje KP potwierdził dr Kuchciak w Grodzisku, i nie ma co się z nim kłócić, bo jest najbardziej zorientowany o tym co się dzieje w koncernach.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
        Juz to zostało powiedziane: syropy, w ilości 30-40%
        Proszę bez przesady. Wiem, że wszystko co zrobią koncerny to jest be. Ale wiem też jaki mają zasyp słodu, jakie wybicie brzeczki a ta liczba jest znacznie przesadzona. Dosładzane syropem są tylko piwa smakowe (Reds czy jakoś tam się nazywa). Do lagerów syropu się nie daje. Nie ma nawet przy warzelni zbiornika ani instalacji do podawania syropu. Zdaję sobie sprawę, że na tym Forum nikt nic dobrego o koncernach nie powie (tak z zasady), ale nie można też "powiesić na nich wszystkich psów" tylko dlatego że nam się tak wydaje lub że znajdzie to poklask.
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dori
        A skąd ta pewność? Mam zupełnie inne informacje
        Ciekaw jestem skąd te informacje (ile % do jakiego piwa w jakim browarze?)
        Wiem na pewno, że w Poznaniu nie ma w ogóle kukurydzy, a robi się tu wszystkie podstawowe gatunki (Lech, Tyskie, Żubr). Zresztą GŻ też nie dodaje kukurydzy do wszystkich marek. Za to na pewno kukurydzę dodaje powszechnie chwalony Czarnków.

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10862

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)Za to na pewno kukurydzę dodaje powszechnie chwalony Czarnków.
          Ta praktyka stosowana była jeszcze rok temu ale nie teraz.
          Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2009-08-28, 19:17.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Abernacka
            Ta praktyka stosowana była jeszcze rok temu ale nie teraz
            Rzeczywiście w tym roku nie sprawdzałem, ale w zeszłym i 2 lata temu dodawali na pewno.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3490

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              (...) Zresztą GŻ też nie dodaje kukurydzy do wszystkich marek. Za to na pewno kukurydzę dodaje powszechnie chwalony Czarnków.
              W jakiej postaci jest ta kukurydza bo z innej dyskusji pamiętam, że sie jej nie słoduje bo ma za dużo tłuszczu i piwo z takiego słodu nie wyjdzie.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                W jakiej postaci jest ta kukurydza bo z innej dyskusji pamiętam, że sie jej nie słoduje bo ma za dużo tłuszczu i piwo z takiego słodu nie wyjdzie.
                grys. Zarodek jest usuwany, bo w nim jest tłuszcz.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3490

                  #53
                  A powiedz mi, dlaczego niektórzy, tak jak Ty, zaczynają zdanie z małej litery a później spokojnie nowe zdanie zaczynają normalnie z dużej? Tak już będzie zawsze? Nie mogę się przyzwyczaić.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    A powiedz mi, dlaczego niektórzy, tak jak Ty, zaczynają zdanie z małej litery a później spokojnie nowe zdanie zaczynają normalnie z dużej? Tak już będzie zawsze? Nie mogę się przyzwyczaić.
                    Nie wiem.

                    Brak synchronizacji Shifta z literą, nie poprawiło się.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2009-08-28, 19:56.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3490

                      #55
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #56
                        Wogosz - jak SPRAWDZASZ czy stosowana jest kukurydza? W laboratorium?
                        Czy uważasz więc, że KP w Poznaniu stosuje 100% słodu jęczmiennego?? Jesteś pewien? Moje przekonanie opieram tylko na moich odczuciach smakowych, ale dałbym sobie coś odciąć, że np Lech to nie tylko słód, a nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że coś mało tego słodu... Napisz proszę - jeśli to nie tajemnica - dlaczego i co uważasz.

                        I proszę nie mieszaj do tego ideologii. Jakby było za co, to bym ich chwalił. Mogę pochwalić Heńka za Portera, Brackie i pewnie przyszłego Koźlaka, ale w przypadku SABa nic mi do głowy nie przychodzi - nie dlatego, że jestem NA TYM FORUM - dlatego, że robią niedobre piwa...

                        Comment

                        • wogosz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.12
                          • 1007

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                          I proszę nie mieszaj do tego ideologii. Jakby było za co, to bym ich chwalił.
                          Niestety tak to czasami odbieram. Nie twierdzę że to piwo jest dobre i sam go nie piję, ale to nie znaczy, że jak czegoś nie lubimy to możemy to posądzać o wszystkie Plagi Egipskie.
                          Jak do jakiegoś piwa coś się dodaje, to trzeba to powiedzieć, ale jak się to wie z pierwszej ręki, a nie jak nam się tylko wydaje. Jakbym zebrał te wszystkie posty, to by wyszło że do Lecha dodaje się 40% syropu, ze 20% kukurydzy, a jeszcze może cukier i prawie zabrakłoby miejsca na słód.
                          Kiepski smak piwa koncernowego to raczej wynik metody HGB a więc dodawania nawet 25% wody do filtracji, chemicznej stabilizacji, dość wysokiego stopnia odfermentowania i bardzo wyrafinowanej filtracji (klarowność na poziomie 0,5-0,7 max 1,0 aby trwałość była ponad półroczna.

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #58
                            No dobrze. A co z linkiem z tego postu? :
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika platyn Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tu z kolei piszą, że w wyrobach KP jest używana pszenica, ani słowa o kukurydzy, stąd mój pierwszy post o tym, jednak dobrze zapamiętałem
                            http://www.talkingalcohol.com/polski....asp?pageid=17
                            Możnaby uznać stonę ową za sfałszowaną, gdyby nie fakt, że jest linkowana z oficjalnej strony SABa: http://www.sabmiller.com/index.asp?pageid=5
                            No więc jest autentyczna.

                            Co to więc za pszenica (nie mylić ze słodem)??
                            Tak jak pisałem - w Lechu wyczuwam "coś", ale już w węgierskich Dreherach wali kukurydzą, że hej - i w nich się do niej przyznają...
                            Gdyby komuś się coś nie otworzyło:
                            Attached Files

                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                              No dobrze. A co z linkiem z tego postu?
                              Nie jestem Wielkim Bratem, albo politykiem żeby mieć odpowiedzi na wszystkie pytania. Jednak ta strona wydaje mi się mocno podejrzana gdyż:
                              - jeżeli wybierzemy kraj: Wielka Brytania to okaże się że robi się tam Lecha, Tyskie, Urquell, Peroni (może tam robią to ostatnie, ale chyba mało prawdopodobne, pozostałych na pewno nie)
                              - w Polsce okazuje się że KP robi tylko Lecha, Tyskie, Urquella i Żubra - dziwne że zapomnieli o Dębowym, Fraterze, Wojaku Redsie i jeszcze innych
                              - no i hit sezonu czyli pszenica w niskoalkoholowym Free!???
                              Pisałem że nie dodaje się kukurydzy a tym bardziej pszenicy do piw produkowanych przez KP. Ale KP to nie cały SAB-Miller. Koncern ten nie ma własnej marki piwa i przejmuje marki od browarów które kupuje. Tak więc na całym świecie jest na pewno wiele marek piw należących do SAB-Miller które używają może i kukurydzę i pszenicę i jakieś jeszcze inne dodatki.
                              Nie wiem nic o Dreherze, ale zważywszy że na Węgrzech produkuje się wielkie ilości kukurydzy sprowadzanej również do Polski (jak nie było w Polsce młyna kukurydzianego to grys do piwa importowano właśnie z Węgier) - to jest to bardzo prawdopodobne.

                              Comment

                              • darko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.06
                                • 2078

                                #60
                                KP stosuje takie syropy. Widziałem, nawet próbowałem. Dobre, słodkie
                                Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2009-08-29, 08:10.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X