Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Wyświetlenie odpowiedzi
piwo warzone bez użycia pszenicy i kukurydzy
Collapse
X
-
Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DarkoKP stosuje takie syropy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziZgadza się. Dosładzają nimi piwa smakowe (Red's czy jakoś tam) i dodają je z esensją smakową w czasie filtracji piwa. Nie są natomiast dodawane do brzeczki w związku z tym nie biorą udziału w fermentacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkoale z pewnością nie są dodawane do piw smakowych
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkobo ten browar takich piw w owym czasie nie robił. Na pewno za to takie syropy były stosowane na warzelni.
Comment
-
-
-
Koncerniści specjaliści warzą piwo nawet z liści, hihihi, taki to obraz utrwalany przez pewną część forumowiczów właśnie burzysz, dlatego takie niedowierzanie. Prawda jak zwykle leży po środku. Nie wszystkie koncerny dodaja kukurydze, a małe browary nie zawsze warzą z samego słodu. Z jednej strony KP w reklamie(tyskiego) wyśmiewa tych co dodają kukurydze do zasypu, z drugiej SAB sam w opisie jednego swojego piwa wręcz jako zalete wskazuje że jest warzone w ogromnym procencie z kukurydzy z dodatkiem słodu z jakiegos cudownego jęczmienia. Nie tutaj problem, mojm zdaniem, problem w tym że masowe piwa są po prostu uśredniane, pozbawione specyficznych smaczków, one mają być wypijalne dla każdego, potem dobra reklama i pole popisu dla przedstawicieli handlowych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziNie tylko Czarnków z mniejszych browarów dodaje kukurydze do zasypu.
Comment
-
-
Jak pisze Gobong reklama nie ma nic wspólnego z prawdą i ja się z tym zgadzam (to odnośnie tego co wypisuje się na różnych stronach internetowych).
Darko:
tu nie chodzi o upór, ale siedzę w tej branży bardzo długo. Ja też zadam pytanie. Jak myślisz ile % taki duży browar daje tego syropu do brzeczki?
Przyjmijmy że 10% bo mniejsza ilość nie wpłynęłaby znacząco na smak piwa. Zasyp słodu w takim browarze to około 10t na warkę, a warek w sezonie robi się nawet ponad 40 dobowo. To oznacza, że na dobę potrzeba by było ok. 40 ton syropu czyli dwie cysterny. Nikt tego ręcznie wiaderkami nie wleje. Potrzebne są zbiorniki, instalacje, dozownik itp. Sprawdzałeś, to wszystko jest w tym browarze o którym piszesz?
Comment
-
-
-
Ja tylko odniosłem sie do tegoco napisał wogosz na temat stosowania kukurydzy przez browar w Czarnkowie, ja na ten temat nic nie wiem, wiem na temat innego browaru i napisałem tylko że nie tylko Czarnków(w domyśle o ile ten browar to robi) stosuje kukurydze, tak więc prosze o nie wkładanie cudzych słów w moje usta. Z przykrością stwierdzam że do paru osób na tym forum nalezy pisac bardzo powoli.
Comment
-
-
Gwoli ścisłości, nie mam nic przeciwko stosowaniu kukurydzy czy też innych dodatków poprzez różne browary. Mnie interesuje ostateczny efekt, czyli smak. Sam bawiąc sie w piwowara stosuje także różne dodatki. Zreszta nie tylko ja. Wszak całe style tym sie wyróżniają. Więc rozumiem dyskusje na temat tych niesłodowych dodatków jako czysto naukową. Wszak samo piwo oceniamy po barwie, obecności czy też nie piany, wysyceniu dwutlenkiem węgla i przedewszystkim zapachu i smaku. Niepasteryzowane piwo z Czarnkowa nadal mi bedzie smakowało nawet jak sie okaże że naprawde dodają tam kukurydze. No chyba że coś tam wykombinuja dziwnego .
Comment
-
-
Gdybyś czytał ze ZROZUMIENIEM wiedzisał byś, że browar aktualnie nie stosuje tego ziarna. A ty powielasz po prostu plotki!
Comment
-
Comment