Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
Wyświetlenie odpowiedzi
piwo warzone bez użycia pszenicy i kukurydzy
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DarkoNadal twierdzę, że w owym czasie (teraz pewnie też) stosowała jakieś ilości syropów. Ten browar na pewno nie robił 15 warek na dobę i na pewno nie zużywał 400 ton słodu na dobę.
Comment
-
-
Takie dyskusje są bardzo płodne muszę przyznać że ta o syropie w piwie pobudziła mnie do osobistego sprawdzenia tematu. W wyniku tych działań muszę uderzyć się w pierś i przyznać że Darko i kilku innych forumowiczów mieli rację. Z całą pewnością dodaje się syrop do brzeczki do wszystkich piw KP. Dodatkowo dodaje się jeszcze syrop dosładzając piwa smakowe - do gotowego piwa podczas filtracji.
Dlatego pewnie na stronie którą znalazł Seta (http://www.talkingalcohol.com/polski....asp?pageid=17) wspomina się o pszenicy, bo te syropy robi się właśnie z pszenicy. Pewnie marketingowo lepiej brzmi pszenica niż syrop.
Wniosek jest jeden: wszystko trzeba sprawdzić samemu, nie można opierać się nawet na zapewnieniach osób bardzo kompetentnych w firmie. Ponieważ w Poznaniu robi się dużo piw smakowych, to udało się wmówić, że kupowany syrop zużywa się tylko do tych piw.
Przepraszam za zamieszanie jakie zrobiłem; propozycja dla Arta aby usunął moje wcześniejsze posty, aby nikt nie sugerował się wpisami o braku syropu w piwie.
Comment
-
-
Spoko Wogoszu - każdy czasem błądzi!
Mi z kolei Ty dałeś do myślenia. Skłoniło mnie to nawet do zakupu Lecha w puszce i wypiciu go ciepłego z puchy nad rzeką. W ciągu tygodnia gwałciłem swoje zmysły kilkakrotnie - w innych razach już ze szkła i schłodzone. I co?
Czuć w nich "dodatki", ale w stopniu akceptowalnym (w większości przypadków). Bez wątpienia miałeś rację, że dużo bardziej czuć w nich płaskość, wodnistość.
To co powiedziałeś:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziKiepski smak piwa koncernowego to raczej wynik metody HGB a więc dodawania nawet 25% wody do filtracji, chemicznej stabilizacji, dość wysokiego stopnia odfermentowania i bardzo wyrafinowanej filtracji
PS To nie ja znalazłem linka tylko Platyn - jego zdrowie !
Comment
-
Comment