Niemcy - automaty. Jak działają?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ariusz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.06
    • 484

To zalezy od sklepu:
    - Lidl czy Aldi: to jest wazny kod kreskowy. Kupujac butelke piwa w np. Lidlu i oddajac jac w Lidlu lecz bez kodu kreskowego, automat nie przyjmnie takiej butelki.
    - Siecie handlowe typu REWE czy EDEKA. Jezeli posiadaja one automaty, sa one tak nastawione, ze akceptuja tylko butelki, ktore maja jako piwo w swoim asortymencie. Bardzo wiele razy oddawalem butelki bez etykiet, rowniez innego koloru - nie bylo zadnych problemow. Powtarzam raz jeszcze, pod warunkiem, ze maja takie piwo (butelki) w swoim asortymencie. Nie rozgryzlem jeszcze, czy automaty reaguja na wage czy np. na dlugosc. butelki.

Comment

• dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4742

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika paveuek Wyświetlenie odpowiedzi
      Gdzie znajdują się jakiekolwiek automaty do zwrotu butelek w Warszawie?
      W Warszawie automat do zwrotu butelek ma Auchan w Wola Park. Piotr i Paweł w Blue City też do niedawna miał, ale przeszli na przyjmowanie butelek w dziale monopolowym. Powodem są różne ceny takich samych butelek (np. po piwach z Ciechanowa po 50 gr, innych browarów 35 gr.).
      Automat jest także w Kaufland'zie na Puławskiej, ale to już Piaseczno.

Comment

• NaturalArti
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.09
        • 86

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
        W Warszawie automat do zwrotu butelek ma Auchan w Wola Park. Piotr i Paweł w Blue City też do niedawna miał, ale przeszli na przyjmowanie butelek w dziale monopolowym. Powodem są różne ceny takich samych butelek (np. po piwach z Ciechanowa po 50 gr, innych browarów 35 gr.).
        Automat jest także w Kaufland'zie na Puławskiej, ale to już Piaseczno.
        Tylko że jeśli chodzi o Auchan w Wola Parku, to zapomnijcie o zwrocie butelek jeśli nie posiadacie paragonu zakupu. No chyba, że macie szczęście i traficie na kasjera - praktykanta, który dopiero sie uczy i jeszcze nikt mu nie powiedział by paragony sprawdzać ;-).
        Poza tym zwrócicie tylko takie butelki jakie Auchan ma w asortymencie (sprawdza po kodzie kreskowym), a i to nie do końca. Bo pomimo, że np za Reddsa, Perłę, czy Gingersa liczona jest kaucja to automat ich nie łyka. Trzeba wtedy iść do punktu obsługi klienta (oczywiście tylko i wyłącznie z paragonem).

Piotra i Pawła jeszcze nie sprawdzałem, ale może się przejadę bo w sumie mam podobny dystans jak do Auchan.

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Właściwie to chyba można by im zrobić aferę, bo (o ile pamiętam ustawę opakowaniową) sprzedawca MA OBOWIĄZEK przyjąć butelki, o ile sprzedaje dane piwo / dany rodzaj butelek. I pobiera za nie kaucję...

Comment

• kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Właściwie to chyba można by im zrobić aferę, bo (o ile pamiętam ustawę opakowaniową) sprzedawca MA OBOWIĄZEK przyjąć butelki, o ile sprzedaje dane piwo / dany rodzaj butelek. I pobiera za nie kaucję...
            Było już o tym wiele razy. Ma obowiązek przyjąć butelkę od piwa, jakie ma w swojej ofercie. Kaucję ma obowiązek zwrócić pod warunkiem okazania paragonu. Czyli mam obowiązek przyjąć butelki od Żywca, ale jeśli nie masz paragonu, to nie muszę Ci wypłacić kaucji.
            blog.kopyra.com

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              ...mam obowiązek przyjąć butelki od Żywca, ale jeśli nie masz paragonu, to nie muszę Ci wypłacić kaucji.
              Rzeczywiście. Teraz dopiero doczytałem. Idiotyzm...

Comment

• żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

Bareja był jednak chyba tylko jeden, bo jak widać, dobrych tematów wcale po upadku komuny nie ubyło.

Comment

• aMarcin
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.08
                  • 152

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika NaturalArti Wyświetlenie odpowiedzi
                  Poza tym zwrócicie tylko takie butelki jakie Auchan ma w asortymencie (sprawdza po kodzie kreskowym), a i to nie do końca.
                  Niekoniecznie, bo ja oddawałem bez etykiet i przyjmował elegancko.

Comment

• anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10789

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                    A po co przedawać automatowi butelkę, z której i tak nikt nie skorzysta? Chodzi mi o Koźlaka z Ambera.

.
                    przedwczoraj zamoczyłem butelki z clo2 i zapomniałem .Dzisiaj wyciągam a tu z amberowskiego koźlaka zeszły napisy
                    Mniej książków więcej piwa

Comment

• kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      przedwczoraj zamoczyłem butelki z clo2 i zapomniałem .Dzisiaj wyciągam a tu z amberowskiego koźlaka zeszły napisy
                      To dobre jest.
                      blog.kopyra.com

Comment

• celtyk87
                        • 2008.11
                        • 208

Wiecie może czy czeski automat przyjął by butelki po gingersie?

Comment

• anteks
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10789

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika celtyk87 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wiecie może czy czeski automat przyjął by butelki po gingersie?
                          a na co to Tobie ?

Comment

• celtyk87
                            • 2008.11
                            • 208

potrzebne mi

Comment

• anteks
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10789

w ten sposób się nie dorobisz

Comment

• ariusz
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.06
                                • 484

Od kilku miesiecy, w sklepie "Kaufland" w moim miescie (pld-zach. czesc Niemiec) wprowadzono pewne zmiany - automaty na butelki przyjmuja prawie kazda butelke piwna. Do tej pory nie udalo mi sie "az" dwie butelki oddac: pierwsza butelka byla piwna butelka z Korei Pln, druga pochodzila z innego egzotycznego kraju. Testowalem mnostwo craftow z Polski - chociaz na niektorych napisano: butelka bezzwrotna, przyjmuje "moj automat" i to bez naklejki (bo je zbieram) bezproblemowo. Przypuszczam, ze te zmiany nie tylko dotycza "Kauflandu" w moim miescie lecz takze w wiele innych niemieckich miastach. Czy wszystkich, tego nie wiem! W polskich "Kauflandach" na pewno nie ...

Comment

Przetwarzanie...
                                X