Rzecz o pianie...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13961

    #1

    Rzecz o pianie...

    Admin: wydzielono z wątku o Ciechanie Wybornym

    ======================================


    Piana to w nim rzadko kiedy występuje Niestety...
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-08-26, 02:15.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • Candlekeep
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 367

    #2
    Niestety? Całe szczęście!
    Kupując piwo mam ochotę pić piwo, a nie łykać powietrze w postaci piany
    Im szybciej poadnie piana, tym szybciej można się dobrać do tego, na co ma się ochotę.
    Dla mnie szybko znikająca piana to plus.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Candlekeep
      Niestety? Całe szczęście!
      Kupując piwo mam ochotę pić piwo, a nie łykać powietrze w postaci piany
      Im szybciej poadnie piana, tym szybciej można się dobrać do tego, na co ma się ochotę.
      Dla mnie szybko znikająca piana to plus.
      Błądzisz!
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Candlekeep
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.11
        • 367

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Błądzisz!
        Ależ skąd!?
        Jak mam ochotę na powietrze zamknięte w piance - to zamawiam gofra z bitą śmietaną.
        A jak nalewam piwo do kufla, to jak najszybciej chcę się dostać właśnie to piwa.
        Dlatego szybko opadająca piana naprawdę mi nie przeszkadza.
        No dobra - jest jedna sytuacja, kiedy piana jest pożądana: kiedy piwo jest na tyle kiepskie, że piana nie pozwala na napicię się go, przez co pozwala uniknąć rozczarowania.
        Ale w przypadku Ciechana aż tak źle nie jest. Zalicza wzloty i upadki, ale jednak zawsze miło się je pije.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12755

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Candlekeep
          Ależ skąd!?
          No dobra - jest jedna sytuacja, kiedy piana jest pożądana: kiedy piwo jest na tyle kiepskie, że piana nie pozwala na napicię się go, przez co pozwala uniknąć rozczarowania.
          .
          to trochę tak jakbyś pisał, że czekasz by w smaku słodyczy jak najszybciej zniknęła słodycz.
          Piana jest pewnym wyznacznikiem jakości czy smaku. Jeśli przy odpowiedniej temperaturze znika to nie jest dobrze. Poza tym upraszczając podczas delektowania się piana pozwala zachować dłużej odpowiednie wysycenie, co ma wpływ na smak.
          A piany w Ciechanie ostatnio mało, miałem okazję pić Wyborne z datą do połowy sierpnia.
          Niestety zawód. Ale główny moim zdaniem problem tkwi w zbyt dużym stosunku alkoholu do ekstraktu.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Candlekeep
            Ależ skąd!?
            Jak mam ochotę na powietrze zamknięte w piance - to zamawiam gofra z bitą śmietaną.
            A jak nalewam piwo do kufla, to jak najszybciej chcę się dostać właśnie to piwa.
            Dlatego szybko opadająca piana naprawdę mi nie przeszkadza.
            No dobra - jest jedna sytuacja, kiedy piana jest pożądana: kiedy piwo jest na tyle kiepskie, że piana nie pozwala na napicię się go, przez co pozwala uniknąć rozczarowania.
            Ale w przypadku Ciechana aż tak źle nie jest. Zalicza wzloty i upadki, ale jednak zawsze miło się je pije.
            Błądzisz!!!
            Piana jest immamentną cechą piwa. Co więcej jest to jeden z atrybutów świadczących o jego jakości. Piwa koncernowe bardzo rzadko mają ładną, bujną pianę. Piana jest wyznacznikiem czy piwo jest doskonałe, czy nie. Piana, piana, piana... mogę o tym bić pianę bardzo długo. To jest mój fetysz piwny. Ma być gęsta, zwarta, drobna, osadzać się na szkle i pozostać od końca konsumpcji. Piwo, które ma doskonałą pianę nie może być zepsute,
            blog.kopyra.com

            Comment

            • rad998
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.12
              • 52

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Candlekeep
              Niestety? Całe szczęście!
              Kupując piwo mam ochotę pić piwo, a nie łykać powietrze w postaci piany
              Im szybciej poadnie piana, tym szybciej można się dobrać do tego, na co ma się ochotę.
              Dla mnie szybko znikająca piana to plus.
              Boże... ty widzisz i nie grzmisz...
              Co robi ktoś taki na portalu o piwie ? Mnie krew zalewa jak jakas glupia laska dostaje piwo w pubie np i dmucha na piane, lub czeka az ona opadnie i dopiero wtedy pije...
              Candlekeep - twoj post to cios prosto w twarz.

              pozdrawiam !

              Comment

              • Candlekeep
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.11
                • 367

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Błądzisz!!!
                Piana, piana, piana... mogę o tym bić pianę bardzo długo. To jest mój fetysz piwny
                No właśnie... I dlatego dla Ciebie to jest element niezbędny. Dla mnie nie - ja się wolę cieszyć piwem właściwym

                Comment

                • Candlekeep
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.11
                  • 367

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rad998
                  Boże... ty widzisz i nie grzmisz...
                  Co robi ktoś taki na portalu o piwie ? (...)
                  Candlekeep - twoj post to cios prosto w twarz.
                  pozdrawiam !
                  Jak to - co robi tu ktoś taki, jak ja? Wyraża swoją opinię - ot co.
                  Natomiast w żaden sposób nie miałem ochoty tłuc Cię po twarzy
                  I również pozdrawiam.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    i właśnie z uwagi na swoje postępowe poglądy niektórzy powinni dać sobie spokój z ocenianiem piw z "artomatu"...

                    Comment

                    • VanPurRz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.09
                      • 4229

                      #11
                      Wchodzę, czytam i... nie wierzę. Gęsta i trwała piana to jest cecha nie tylko niezbędna w piwie ale i jest wyznacznikiem niektóych stylów piwa. Oczywiście mała piana w typowym angielskim ale będzie wręcz zaletą ale w jasnym lagerze dolnej fermentacji to jest po prostu wyznacnzik stylu. Brak piany świadczy o braku (bądź ich wyfiltrowaniu) pewnych białek w słodzie/brzecce, może tez świadczyć o zbyt krótkim leżakowaniu piwa.
                      Naprawdę jak na portalu piwnym czytam, że kogoś może cieszyć szybkie znikanie piany na jasnym pilsie to...nie dziwię się kompletnemu ignoranctwu polskiego społeczeństwa.
                      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                      Comment

                      • Candlekeep
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.11
                        • 367

                        #12
                        Panowie, może trochę więcej luzu, a mniej nadęcia? Ja wiem, że tutaj każdy jest ekspertem i purystą, tym niemniej zastanówmy się przez chwilę: skoro ta szybko znikająca piana jest aż takim wyznacznikiem, to wychodziłoby na to, że Ciechana należałobyby po prostu wylać do zlewu, bo do niczego się nie nadaje. A jakoś nie znalazłem tutaj takiej opinii.
                        Fakt, że ja osobiście nie przepadam za dużą pianą oznacza jedynie to, iż sprawia mi frajdę picie piwa, a niekoniecznie delektowanie się pianą. Innymi słowy cieszy mnie kolor piwa, zapach, smak, a piana nie jest mi do tego potrzebna i nie przeszkadza mi, jeśli szybko zniknie.
                        I jeszcze raz powtórzę - dla Was piana jest ważna, więc cieszcie się nią i oceniajcie na plus, jeśli utrzymuje się długo, albo na minus, jeśli szybko znika. Dla mnie akurat ten element nie jest kluczowy i nie dyskwalifikuję piwa dlatego, że piana szybko znika - jeśli mimo to smakuje mi i je lubię.

                        Comment

                        • TOFIK98
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.03
                          • 26

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Candlekeep
                          Panowie, może trochę więcej luzu, a mniej nadęcia? Ja wiem, że tutaj każdy jest ekspertem i purystą, tym niemniej zastanówmy się przez chwilę: skoro ta szybko znikająca piana jest aż takim wyznacznikiem, to wychodziłoby na to, że Ciechana należałobyby po prostu wylać do zlewu, bo do niczego się nie nadaje. A jakoś nie znalazłem tutaj takiej opinii.
                          Fakt, że ja osobiście nie przepadam za dużą pianą oznacza jedynie to, iż sprawia mi frajdę picie piwa, a niekoniecznie delektowanie się pianą. Innymi słowy cieszy mnie kolor piwa, zapach, smak, a piana nie jest mi do tego potrzebna i nie przeszkadza mi, jeśli szybko zniknie.
                          I jeszcze raz powtórzę - dla Was piana jest ważna, więc cieszcie się nią i oceniajcie na plus, jeśli utrzymuje się długo, albo na minus, jeśli szybko znika. Dla mnie akurat ten element nie jest kluczowy i nie dyskwalifikuję piwa dlatego, że piana szybko znika - jeśli mimo to smakuje mi i je lubię.
                          Popieram i zgadzam się w 100%.

                          Comment

                          • rad998
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.12
                            • 52

                            #14
                            @Candlekeep
                            W tym wypadku nie ma nawet co dyskutować, gdyż piana od zarania dziejów jest wyznacznikiem jakości piwa. Nikt nie mówi tutaj jednak o piwie, które którs nalewa tak, że się nie da pić bo piana szaleje i po wlaniu całego kufla nagle okazuje się ze piwa jest 4 cm a reszta to piana. Mowa jest o ilości piany która w odpowiedni sposób dopełni szkło, a jak wiadomo każde szkło ma zapas srednio około 2-3cm na pianę. Nalewając piwo i patrząc na szklankę w której właśnie tak to wygląda, że fajna czapka wystaje lekutko ponad szkło to rarytas sam w sobie, a wypić pierwszy łyk i lekko pobrzudzic nawet nos pianą to sama przyjemność. Nie wiem jak to sie dzieje, że wy pijecie piane. Odpowiednio nalane piwo, które ma piane gęstą i sztywną da sie pic tak, aby piany nie wypić a jednocześnie pozostaje do samego końca konsumpcji... dlatego średnio rozumiem to że wy czekacie lub nalewacie tak by tej piany w ogóle nie było lub cieszycie jak opadnie po 5 sekundach.
                            Dodam także, że wydaje mi się, że w żadnym wypadku nie jestem nadęty. Gdyż każdy pije tak jak lubi. Niektórzy piją nawet redsy i jakos to trzeba ogarnąć, jednak ze tak powiem "savoir-vivre picia piwa" nakazuje pić go właśnie w taki sposób jaki opisałem kilka linijek wcześniej.
                            pozdrawiam, nawet tych co pija redsy !
                            Ostatnia zmiana dokonana przez rad998; 2009-08-15, 09:39.

                            Comment

                            • petrus33
                              Gość
                              • 2008.01
                              • 888

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Candlekeep
                              Kupując piwo mam ochotę pić piwo, a nie łykać powietrze w postaci piany Im szybciej poadnie piana, tym szybciej można się dobrać do tego, na co ma się ochotę.
                              Dla mnie szybko znikająca piana to plus.
                              Zakładając, że lubisz dobre jakościowo piwo, dziwi mnie twoje ostatnie stwierdzenie.
                              A dlaczego mnie dziwi ? Bo zaprzecza cechom dobrego jakościowo piwa ! Tak jak ci koledzy pisali, piana jest jednym z podstawowych cech dobrej jakości tego trunku. Piwo, które się nie pieni, nie może być dobre. Polecam spróbować Imperatora, on się w ogóle nie pieni i nawet wiem dlaczego

                              Sam sobie zaprzeczasz.
                              Wyjaśnienie może być jedno.
                              Albo ty lubisz kiepskie piwa, albo nie masz pojęcia o czym mówisz.
                              Pozdrawiam serdecznie !

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Serokomlak
                                Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
                                Serokomlak
                                W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

                                Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
                                2024-09-28, 23:39
                              • Prusak
                                Browar Markowy, Hajnowskie Jasne Pełne
                                Prusak
                                E: 12%
                                A: 4, 6%
                                Mam kłopot z tym piwem, bo parametry jego są takie same jak Polskiego Lagera z tego samego browaru (tam się sypnąłem wpisując 4, 8 alko, i nie mam już możliwości edytowania, ale było, tak jak tu 4, 6).
                                Piłem bezpośrednio po Polskim Lagerze i na 99,9% jestem...
                                2024-09-20, 18:15
                              • Prusak
                                Pecký Pivovar, Snēžka 10
                                Prusak
                                Piwo jaśniutkie, ale nie idealnie klarowne,. PIana obfita, średniopęcherzykowa, utrzymuje się długo po nalaniu. Są też obrączki na szkle.
                                Alk. 4,0%
                                Wysycenie średnie do wysokiego.
                                Zapach mikry, słodowy, słodowo-zbożowy, chmiel niemal niewyczuwalny.
                                Piwo początkowo...
                                2024-09-16, 13:48
                              • Prusak
                                Jagiełło, Ciemny Ale
                                Prusak
                                Piwo określone przez browar jako foreign extra stout.
                                E. 14, 2 blg
                                A: 6, 1& vol.
                                Po otwarciu z butelki ładny aromat palono-czekoladowy, po przelaniu dochodzi leciutki akcent maślany.
                                Barwa ciemnobrązowa do czarnej, nieprzejrzysta.
                                Piana średnio obfita, opadająca...
                                2024-08-30, 20:57
                              • Prusak
                                Perła, Alt
                                Prusak
                                No to, skoro mowa o Perle, to mamy kolejną z "sezonowych specjalności".
                                E. 12% wag.
                                A. 4, 8% obj.
                                Aromat wywąchany z butelki zgodny z deklarowanym na kontrze, czyli owocowo-estrowy, taki sam po przelaniu do szkła, może plus jakieś lekkie masełko, ale to chyba raczej...
                                2024-08-28, 20:36
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...