Na ostatnich targach Drinktec duńska firma Novozymes zaprezentowała enzym o nazwie Ondea Pro, który pozwala na uwarzenie piwa w 100% z niesłodowanego jęczmienia. Co więcej jęczmienia można użyć około 7% mniej na hl niż słodu. Dodatkowo chwalą się jakie to błogosławieństwo dla środowiska, bo nie trzeba już importować słodu, a można wykorzystać jęczmień od lokalnych rolników.
Jako pierwszy enzymem zainteresował się browar Harboe. Uwarzyli "piwo" o nazwie Cilm8.
Podobno na testach w Weihenestphanie piwo z samego jęczmienia z użyciem tego enzymu oceniono jako normalnego pilsa. Konsumentom również smakowało.
Czy nadchodzi koniec słodowni? Nie wątpię, że Harnaś z samego niesłodowanego jęczmienia już blisko.
Tutaj tekst oryginalnej notatki.
Jako pierwszy enzymem zainteresował się browar Harboe. Uwarzyli "piwo" o nazwie Cilm8.
Podobno na testach w Weihenestphanie piwo z samego jęczmienia z użyciem tego enzymu oceniono jako normalnego pilsa. Konsumentom również smakowało.
Czy nadchodzi koniec słodowni? Nie wątpię, że Harnaś z samego niesłodowanego jęczmienia już blisko.
Tutaj tekst oryginalnej notatki.
Comment