Piwo bez słodu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Piwo bez słodu

    Na ostatnich targach Drinktec duńska firma Novozymes zaprezentowała enzym o nazwie Ondea Pro, który pozwala na uwarzenie piwa w 100% z niesłodowanego jęczmienia. Co więcej jęczmienia można użyć około 7% mniej na hl niż słodu. Dodatkowo chwalą się jakie to błogosławieństwo dla środowiska, bo nie trzeba już importować słodu, a można wykorzystać jęczmień od lokalnych rolników.
    Jako pierwszy enzymem zainteresował się browar Harboe. Uwarzyli "piwo" o nazwie Cilm8.
    Podobno na testach w Weihenestphanie piwo z samego jęczmienia z użyciem tego enzymu oceniono jako normalnego pilsa. Konsumentom również smakowało.

    Czy nadchodzi koniec słodowni? Nie wątpię, że Harnaś z samego niesłodowanego jęczmienia już blisko.

    Tutaj tekst oryginalnej notatki.
    Last edited by kopyr; 2009-09-21, 19:56.
    blog.kopyra.com
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    No to już koniec, na pewno w koncernach.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Maxi_Kaz
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 45

      #3
      No to po faworkach ...
      Dla 7% koncerny będą gotowe zrobić wszystko

      Comment

      • Maryush
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.12
        • 25

        #4
        A ja bym się cieszył, gdyby można było robić piwo (domowe) z niesłodowanego jęczmienia Mam kilka ton jęczmienia, to bym od czasu do czasu uwarzył takie piwo. Zawsze to jakaś alternatywa. A tradycyjne warzenie swoją drogą..

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maxi_Kaz
          No to po faworkach ...
          Dla 7% koncerny będą gotowe zrobić wszystko
          Oszczędności są o wiele większe. 7% to tylko oszczędność wagowa. Surowy jęczmień jest prawie o połowę tańszy niż słód. W centrum Piwowarstwa jęczmień 2,5zł, a słód pilzneński 4,5zł. W przypadku koncernów te różnice są jeszcze większe. Pytanie ile kosztuje ten enzym?
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Maryush
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.12
            • 25

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            Oszczędności są o wiele większe. 7% to tylko oszczędność wagowa. Surowy jęczmień jest prawie o połowę tańszy niż słód. W centrum Piwowarstwa jęczmień 2,5zł, a słód pilzneński 4,5zł. W przypadku koncernów te różnice są jeszcze większe. Pytanie ile kosztuje ten enzym?
            A bezpośrednio u rolnika jęczmień browarny kosztuje około 0,50zł/kg

            Ciekawe czy ten enzym będzie dostępny tylko dla wielkich browarów, czy i dla piwowarów domowych?

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #7
              Co się teraz stanie z dwusłodową Warką? I co pokażą w reklamach?

              Comment

              • Maryush
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.12
                • 25

                #8
                Jak to co? Chmiel Przecież to chmiel decyduje :P

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maryush
                  Ciekawe czy ten enzym będzie dostępny tylko dla wielkich browarów, czy i dla piwowarów domowych?
                  Maryush litości!!! Ja rozumiem, że taniej, ale nie idź tą drogą.
                  Mam nadzieję, że nie będzie dostępny. Mam nadzieję, że będzie tak drogi, że nawet małe browary nie będą sobie mogły na niego pozwolić.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Maryush
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.12
                    • 25

                    #10
                    Kopyr, tak jak próbowałem słodować w domu, tak też chętnie spróbował bym tego. Z ciekawości. Oczywiście warzenie ze słodów to podstawa. Wiadomo, my piwowarzy domowi w ten sposób wracamy do tradycji.

                    Comment

                    • Kamień
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.07
                      • 361

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Oszczędności są o wiele większe. 7% to tylko oszczędność wagowa. Surowy jęczmień jest prawie o połowę tańszy niż słód.
                      Koncerniaki staną się tańsze

                      Comment

                      • granat862
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.12
                        • 945

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień
                        Koncerniaki staną się tańsze
                        W produkcji tak, ale czy w sprzedaży?
                        Zresztą dla większości konsumentów nie będzie miało znaczenia czy piwo powstało ze słodu czy nie, wystarczy im "świadomość" że piwo powstaje z chmielu.
                        Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                        Comment

                        • skitof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.11
                          • 2478

                          #13
                          No a jak to się ma do obecnych przepisów w UE? Przecież Dyrektywa Rady... jasno określa, że piwo musi powstać ze słodu. To samo jest w Polsce. Więc aby trunek nazywać piwem musi być słód.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                            No a jak to się ma do obecnych przepisów w UE? Przecież Dyrektywa Rady... jasno określa, że piwo musi powstać ze słodu. To samo jest w Polsce. Więc aby trunek nazywać piwem musi być słód.
                            No i co z tego. Napisze się "Clim8" - napój niskoalkoholowy i komu to będzie przeszkadzać.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #15
                              Albo dorzucą garść słodu na tonę jęczmienia i będzie piwem.
                              Last edited by darko; 2009-09-21, 22:25.

                              Comment

                              Przetwarzanie...