Najlepsze koncernowe piwo (polskie)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mikko
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.12
    • 583

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedzi
    ...
    Ostatnio próbowałem w Wawie piwo z Browarmii i też się zawiodłem Pozostają piwa czeskie i niemieckie - generalnie nawet ich koncernówki są lepsze od naszych restauracyjnych... Smutne.
    Staropramen, Gambrinus oraz Beck szczególnie

    Comment

    • grew
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.05
      • 766

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko Wyświetlenie odpowiedzi
      Staropramen, Gambrinus oraz Beck szczególnie
      Piwo za 12pln, które ponoć było pszeniczne (mówię o Browarmii pszenicznej), poza kolorem i początkowym zapachem, było po prostu cienkie. Staropramen, czy Gambrinus kosztują ~2-2,5pln (lane w Czechach) i są piwami jasnymi, które z braku laku wypić można - a nawiązując to tematu wątku są po prostu lepsze od polskich koncernówek.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedzi
        Piwo za 12pln, które ponoć było pszeniczne (mówię o Browarmii pszenicznej), poza kolorem i początkowym zapachem, było po prostu cienkie. Staropramen, czy Gambrinus kosztują ~2-2,5pln (lane w Czechach) i są piwami jasnymi, które z braku laku wypić można - a nawiązując to tematu wątku są po prostu lepsze od polskich koncernówek.
        Pisanie, że Staropramen jest lepszy od jakiegokolwiek piwa restauracyjnego świadczy... Sam nie wiem o czym świadczy , ale nigdy tak bym nie napisał.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • bastion
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2006.10
          • 1155

          Piwa nalewanego za 2-2,5 zł. w Czechach, to już ze świecą szukać. No może jakąś dziesiąteczke gdzieś się znajdzie. Norma to ok. 25 Koron za 0.5 l, a to przy obecnym kursie Korony, jest 4 zł. Piwo tam systematycznie drożeje, a kurs złotówki wobec korony jest beznadziejny.
          Natomiast czy Gambrinusa i Staropramena z braku laku wypić można? Z tych dwóch wybrałbym... Kofole albo mineralną. Ale to tylko moje zdanie.

          Comment

          • delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

            Moim zdaniem czepiasz się Kopyrze. Nie przesądzałbym, czy kolega nie trafił na jakąś wyjątkowo cienką partię pszenicy z Browarmii. Poza tym, nie wszyscy muszą lubić pszenicę
            Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-07-28, 10:21.
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment

            • Mikko
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.12
              • 583

              delvish - Co to za słaba partia musiałaby być żeby aż takie wrażenia mieć?
              Grew - ja akurat nie uważam że Satropramen a Gambacz już w szczególności był lepszy od Okocimia czy Kasztelana czy Perły.

              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                Pewnie baaardzo słaba
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • rohozecky
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2008.11
                  • 1840

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                  wyjątkowo cienką partię pszenicy z Browarmii.
                  Ja osobiście nie mam zbyt dobrej opinii o wyrobach Browarmii, moim zdaniem to raczej amatorzy i związki z Jabłonowem widać tu wyraźnie. No, ale od Gambača to już rzeczywiście wolałbym i Browarmię
                  ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    Gambacz, Gambaczem, ale dla mnie Staropramen, to jest jedno z najgorszych piw czeskich.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • dipeone
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.05
                      • 741

                      1. Brackie Cieszyńskie
                      2. Specjal Jasny

                      Comment

                      • grew
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.05
                        • 766

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
                        Piwa nalewanego za 2-2,5 zł. w Czechach, to już ze świecą szukać. No może jakąś dziesiąteczke gdzieś się znajdzie. Norma to ok. 25 Koron za 0.5 l, a to przy obecnym kursie Korony, jest 4 zł. Piwo tam systematycznie drożeje, a kurs złotówki wobec korony jest beznadziejny.
                        Natomiast czy Gambrinusa i Staropramena z braku laku wypić można? Z tych dwóch wybrałbym... Kofole albo mineralną. Ale to tylko moje zdanie.
                        Gambrinus jaki spotykałem to najczęściej 10-tka (w duecie z Prazdrojem 12-tką), więc cena 15Koron jest często spotykana.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pisanie, że Staropramen jest lepszy od jakiegokolwiek piwa restauracyjnego świadczy... Sam nie wiem o czym świadczy , ale nigdy tak bym nie napisał.
                        Powiem tak, nim wypiłem tę pszenicę myślałem, że nie jest możliwe, aby piwo restauracyjne było gorsze od np. Gambrinusa. No, ale tak było... Popełniłem Browarnianą pszenicę w zeszły wtorek w ich lokalu na Królewskiej 1. Może miałem gorszy dzień, może trafiłem na nieumyty kufel, końcówkę beczki - nie wiem. Dopiłem tylko dlatego, że było zimne, a mi chciało się pić.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                        Moim zdaniem czepiasz się Kopyrze. Nie przesądzałbym, czy kolega nie trafił na jakąś wyjątkowo cienką partię pszenicy z Browarmii. Poza tym, nie wszyscy muszą lubić pszenicę
                        Pszenicę lubię bardzo, więc i wypiłem jej w swoim życiu dość dużo - głównie z Primatora, czy ostatnio Velena (beczkowego), a także różne niemieckie.
                        Mam nadzieję, że podejrzenia o cienkiej partii są prawdziwe i przy następnej wizycie zauroczony jej smakiem będę mógł napisać, że piwo w Browarmii mają wyborne. Póki co tak napisać nie mogę.

                        Comment

                        • rohozecky
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2008.11
                          • 1840

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Gambacz, Gambaczem, ale dla mnie Staropramen, to jest jedno z najgorszych piw czeskich.
                          Fakt, że spsiał paskudnie, zwłaszcza 10-tka; ja natomiast jeszcze mam w ustach paskudny posmak po G 11, którą nieopatrznie kazałem sobie podać w czasie niedawnych upałów (do wyboru był akurat tylko równie atrakcyjny Kozel)
                          ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                          Comment

                          • grew
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2009.05
                            • 766

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
                            Fakt, że spsiał paskudnie, zwłaszcza 10-tka; ja natomiast jeszcze mam w ustach paskudny posmak po G 11, którą nieopatrznie kazałem sobie podać w czasie niedawnych upałów (do wyboru był akurat tylko równie atrakcyjny Kozel)
                            Faktycznie, w Czechach najłatwiej trafić w lokalu na masówkę. Ale na szczęście restauracji, czy piwiarni jest wielokrotnie więcej niż u nas i przy odrobinie wysiłku można trafić na Krakonosa, Svijany, czy też inny mniej koncernowy, lokalny wyrób.

                            Comment

                            • Cannabee776i99
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.08
                              • 658

                              Nie trzeba się specjalnie wysilać. W malutkich Teplicach nad Metuji bez problemu dostałem z beczki wyroby Krakonosa, Primatora, Svijan, Lobkowicza, Rychtara, Bernarda i Cernej Hory. Jakieś Gambacze gdzieś tam czasem zamigotały, ale omijałem szerokim łukiem.

                              Comment

                              • rohozecky
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2008.11
                                • 1840

                                Zależy od regionu. Zapewniam Cię, że w wielu okolicach będziesz skazany wyłącznie na kofolę. Akurat północno-wschodnie Czechy , o których napisałeś, są rzeczywiście OK, ale to nie cały kraj.
                                ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X