Najlepsze koncernowe piwo (polskie)
Collapse
X
-
Piwo za 12pln, które ponoć było pszeniczne (mówię o Browarmii pszenicznej), poza kolorem i początkowym zapachem, było po prostu cienkie. Staropramen, czy Gambrinus kosztują ~2-2,5pln (lane w Czechach) i są piwami jasnymi, które z braku laku wypić można - a nawiązując to tematu wątku są po prostu lepsze od polskich koncernówek.Comment
-
Piwo za 12pln, które ponoć było pszeniczne (mówię o Browarmii pszenicznej), poza kolorem i początkowym zapachem, było po prostu cienkie. Staropramen, czy Gambrinus kosztują ~2-2,5pln (lane w Czechach) i są piwami jasnymi, które z braku laku wypić można - a nawiązując to tematu wątku są po prostu lepsze od polskich koncernówek., ale nigdy tak bym nie napisał.
Comment
-
Piwa nalewanego za 2-2,5 zł. w Czechach, to już ze świecą szukać. No może jakąś dziesiąteczke gdzieś się znajdzie. Norma to ok. 25 Koron za 0.5 l, a to przy obecnym kursie Korony, jest 4 zł. Piwo tam systematycznie drożeje, a kurs złotówki wobec korony jest beznadziejny.
Natomiast czy Gambrinusa i Staropramena z braku laku wypić można? Z tych dwóch wybrałbym... Kofole albo mineralną. Ale to tylko moje zdanie.Comment
-
Moim zdaniem czepiasz się Kopyrze. Nie przesądzałbym, czy kolega nie trafił na jakąś wyjątkowo cienką partię pszenicy z Browarmii. Poza tym, nie wszyscy muszą lubić pszenicęOstatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-07-28, 10:21."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Pewnie baaardzo słaba"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
Gambacz, Gambaczem, ale dla mnie Staropramen, to jest jedno z najgorszych piw czeskich.Comment
-
Piwa nalewanego za 2-2,5 zł. w Czechach, to już ze świecą szukać. No może jakąś dziesiąteczke gdzieś się znajdzie. Norma to ok. 25 Koron za 0.5 l, a to przy obecnym kursie Korony, jest 4 zł. Piwo tam systematycznie drożeje, a kurs złotówki wobec korony jest beznadziejny.
Natomiast czy Gambrinusa i Staropramena z braku laku wypić można? Z tych dwóch wybrałbym... Kofole albo mineralną. Ale to tylko moje zdanie.
Mam nadzieję, że podejrzenia o cienkiej partii są prawdziwe i przy następnej wizycie zauroczony jej smakiem będę mógł napisać, że piwo w Browarmii mają wyborne. Póki co tak napisać nie mogę.Comment
-
... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
Faktycznie, w Czechach najłatwiej trafić w lokalu na masówkę. Ale na szczęście restauracji, czy piwiarni jest wielokrotnie więcej niż u nas i przy odrobinie wysiłku można trafić na Krakonosa, Svijany, czy też inny mniej koncernowy, lokalny wyrób.Comment
-
Nie trzeba się specjalnie wysilać. W malutkich Teplicach nad Metuji bez problemu dostałem z beczki wyroby Krakonosa, Primatora, Svijan, Lobkowicza, Rychtara, Bernarda i Cernej Hory. Jakieś Gambacze gdzieś tam czasem zamigotały, ale omijałem szerokim łukiem.Comment
-
Zależy od regionu. Zapewniam Cię, że w wielu okolicach będziesz skazany wyłącznie na kofolę. Akurat północno-wschodnie Czechy , o których napisałeś, są rzeczywiście OK, ale to nie cały kraj.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment