Łódź - Otwarty Konkurs Piw 2009

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
    W tym roku odbywają się dwie tego typu imprezy - coroczne Jesienne Spotkania Browarników - 20/21 października we Wrocławiu z otwartym konkursem piw oraz konferencja prasowa w Warszawie z konkursem o którym piszecie. Przypuszczam, że część browarów, które nie były w Warszawie, pokażą się we Wrocławiu. Obydwie imprezy w tym roku są dla siebie konkurencją. Jeżeli w konkursie piw we Wrocławiu będą uczestniczyć tylko małe browary /a tak pewnie będzie/, to wyniki również będą dyskutowane na tym forum.
    Mam nadzieję jednak, że TEN konkurs zostanie zrealizowany z głową, i takie sytuacje, jak ocena własnych piw chociażby, nie będą miały miejsca.
    Last edited by Marusia; 2009-09-29, 12:02.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23932

      #62
      Jestem zdania że wiele piw z polskich browarów nie powinno być wystawianych do jakichkolwiek konkursów. W ogóle. Nie jest natomiast prawdą że na takim konkursie zwyciężać ma piwo z najmniejszą liczbą wad. Faktem jest że w szranki zwykle stają piwa albo nie posiadające wad i smaku albo piwa co najwyżej dobre ale jednak ze znaczącymi wadami. Taki jest nasz rynek. Na razie w moim odczuciu nie ma piw wybitnych na naszym krajowym rynku (poza kilkoma porterami) - świadomie pomijam piwa z browarów restauracyjnych z racji punktowej dostępności.
      Last edited by ART; 2009-09-29, 13:12.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        Komercha i kolaboracja.
        Nie przesadzajmy, konkurs organizowany przez Politechnikę Łódzką mógłby być prestiżowym konkursem, właśnie dlatego, ze organizowanym przez ośrodek akademicki, powiedzmy nieuwikłany w bieżące przepychanki rynkowe. Ale taka formuła jak obecna jest nie do przyjęcia.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie przesadzajmy, konkurs organizowany przez Politechnikę Łódzką mógłby być prestiżowym konkursem (...)
          Otóż masz w zupełności rację a ja dodam, że każdy mógłby takim być gdyby nie to, że są obarczone "grzechem pierworodnym" czyli tym o czym pisałem wcześniej.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie przesadzajmy, konkurs organizowany przez Politechnikę Łódzką mógłby być prestiżowym konkursem, właśnie dlatego, ze organizowanym przez ośrodek akademicki, powiedzmy nieuwikłany w bieżące przepychanki rynkowe. Ale taka formuła jak obecna jest nie do przyjęcia.
            Pamiętaj, że jest to pierwsza edycja konkursu PŁ po kilkuletniej przerwie. Owszem, formuła jest kiepska, ale wstrzymam się z całkowitym jej miażdżeniem do przyszłego roku. Może coś się zmieni.

            Podstawową zmianą dla mnie powinno być wprowadzenie klauzuli, że juror nie może oceniać produktu własnego browaru. Poza tym znający się na rzeczy przedstawiciele uczelni powinni pełnić nie tylko funkcję kontrolną, ale też zasiadać w jury.

            Comment

            • boriczka
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.12
              • 12

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
              Myślec, że jest to spowodowane troszkę lenistwem degustatorów. Z tego co kojarzę wszystkie noty poniżej 3 pkt czyli wady, należy opisywać w oddzielnym formularzu, a tego się już nie chce robić.
              Corneliusa oceniłam bardzo nisko, kartę wad smaku i zapachu wypełniłam. Ale skrajne wyniki są na konkursach odrzucane. Podsumowując: innym piwo musiało smakować (aczkolwiek mniej niż pozostałe weizeny), albo faktycznie nie chcieli wypełniać pozostałych formularzy (a to już powinno smucić).

              Comment

              • fukfuk
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.09
                • 175

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam nadzieję jednak, że TEN konkurs zostanie zrealizowany z głową, i takie sytuacje, jak ocena własnych piw chociażby, nie będą miały miejsca.
                TEN konkurs będzie zrealizowany dokładnie według tego samego schematu, co konkurs Politechniki Łódzkiej, o czym jest mowa w regulaminie:

                "5. W ocenie sensorycznej, w ramach danej grupy asortymentowej, może uczestniczyć tylko jeden przedstawiciel browaru zgłaszającego swoje piwo.
6. Degustacja konkursowa (w danej grupie asortymentowej) odbędzie się, jeżeli zgłoszone zostaną do niej co najmniej 3 piwa, ale w takim przypadku przyznane będzie tylko pierwsze miejsce."

                Źródło: e-bmp

                Właśnie ze względu na ocenianie swoich piw przez przedstawicieli browarów odrzucane są skrajne wyniki. I z tego powodu średnia jest taka bardzo "uśredniona".

                Comment

                • slavoy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛
                  • 2001.10
                  • 5055

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fukfuk Wyświetlenie odpowiedzi
                  TEN konkurs będzie zrealizowany dokładnie według tego samego schematu, co konkurs Politechniki Łódzkiej, o czym jest mowa w regulaminie:
                  Mogę Cię pocieszyć, że regulamin właśnie prawdopodobnie ulegnie zmianie

                  To pisałam ja, Marusia oczywiście
                  Last edited by slavoy; 2009-09-30, 10:04.
                  Dick Laurent is dead.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
                    To pisałam ja, Marusia oczywiście
                    Trzy tysiące osiemset jedenasty raz!

                    Comment

                    • a1410
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.08
                      • 613

                      #70
                      Muszę się zgodzić z ARTem z jednym uzupełnieniem, które będzie też pewnym wyjaśnieniem do zarzutów DarkaD i Kopyra. Otóż popatrzmy, ile tych naszych browarów jeszcze pozostało. W innym temacie liczyliśmy i wyszło, że jest ich niecałe 70, z tego kilkanaście restauracyjnych. Czyli mamy około 50 browarów przemysłowych w tym około 30 regionalnych, z których pewnie połowa walczy z różnymi problemami i nie ma głowy do uczestniczenia w konkursach.
                      Czyli: kto ma wystawiać piwa?
                      A tak na marginesie; Niemcy produkują około 100mln hl piwa rocznie i tę wielkość wytwarza 1250 browarów, Anglicy 60 mln hl i ponad 700 browarów, Czesi 19 mln i około 130 browarów a Polska 36 mln hl i ...

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #71
                        A tak na marginesie; Niemcy produkują około 100mln hl piwa rocznie i tę wielkość wytwarza 1250 browarów
                        Trochę więcej, bo ok. 1330.

                        Anglicy 60 mln hl i ponad 700 browarów,
                        A tu nie wiem.

                        Czesi 19 mln i około 130 browarów
                        A tu trochę mniej, bo 117. Plus 2 czy 3 które uwarzą tylko na zamówienie albo od wielkiego dzwonu.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • a1410
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.08
                          • 613

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          Trochę więcej, bo ok. 1330.
                          Można się oczywiście spierać, czy Porsche Turbo pojedzie 270 czy 300 km/h, nie zmieni to jednak postaci rzeczy, że i tak będzie szybsze od Fiata Pandy. A o to mi chodziło...

                          Comment

                          • skitof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2007.11
                            • 2484

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Muszę się zgodzić z ARTem z jednym uzupełnieniem, które będzie też pewnym wyjaśnieniem do zarzutów DarkaD i Kopyra. Otóż popatrzmy, ile tych naszych browarów jeszcze pozostało. W innym temacie liczyliśmy i wyszło, że jest ich niecałe 70, z tego kilkanaście restauracyjnych. Czyli mamy około 50 browarów przemysłowych w tym około 30 regionalnych, z których pewnie połowa walczy z różnymi problemami i nie ma głowy do uczestniczenia w konkursach.
                            Czyli: kto ma wystawiać piwa?
                            A tak na marginesie; Niemcy produkują około 100mln hl piwa rocznie i tę wielkość wytwarza 1250 browarów, Anglicy 60 mln hl i ponad 700 browarów, Czesi 19 mln i około 130 browarów a Polska 36 mln hl i ...
                            Masz nieaktualne dane. W Polsce jest 16 browarów należących do GŻ, KP, RU i VP oraz 29 browarów regionalnych. Dane te uzupełniają 18 browarów restauracyjnych. W Niemczech jest ponad 1300 browarów warzących jedną czwartą całej europejskiej produkcji. Ale masz rację, browary w zbyt małym stopniu zainteresowane są wystawianiem piw do konkursów. Ale to też wina samych konkursów, ich reguł i prestiżu.

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Można się oczywiście spierać
                              Nie pisałem tego w celu spierania się

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • a1410
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.08
                                • 613

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                                Masz nieaktualne dane.
                                Kolejny aptekarz się znalazł. Napisałem tekst, w którym starałem się pokazać orientacyjnie gdzie leży problem, a Ty skupiasz się na "doprecyzowywaniu" mojej wypowiedzi w części, która nie była zasadniczym celem napisania tego tekstu, czym pokazujesz, że nie zrozumiałeś tego co miałem na myśli, bo w przytoczonym porównaniu nie ma znaczenia, czy browarów jest 1250 czy 1300. Natomiast podawanie, że browarów regionalnych nie jest około 30stu ale dokładnie 29 jest już ośmieszające piszącego, bo co Twoim zdaniem tak 100%towo określa regionalizm danego browaru?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X