Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio
Wyświetlenie odpowiedzi
Łódź - Otwarty Konkurs Piw 2009
Collapse
X
-
Last edited by Marusia; 2009-09-29, 12:02.
-
-
Jestem zdania że wiele piw z polskich browarów nie powinno być wystawianych do jakichkolwiek konkursów. W ogóle. Nie jest natomiast prawdą że na takim konkursie zwyciężać ma piwo z najmniejszą liczbą wad. Faktem jest że w szranki zwykle stają piwa albo nie posiadające wad i smaku albo piwa co najwyżej dobre ale jednak ze znaczącymi wadami. Taki jest nasz rynek. Na razie w moim odczuciu nie ma piw wybitnych na naszym krajowym rynku (poza kilkoma porterami) - świadomie pomijam piwa z browarów restauracyjnych z racji punktowej dostępności.Last edited by ART; 2009-09-29, 13:12.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziKomercha i kolaboracja.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie przesadzajmy, konkurs organizowany przez Politechnikę Łódzką mógłby być prestiżowym konkursem (...)"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie przesadzajmy, konkurs organizowany przez Politechnikę Łódzką mógłby być prestiżowym konkursem, właśnie dlatego, ze organizowanym przez ośrodek akademicki, powiedzmy nieuwikłany w bieżące przepychanki rynkowe. Ale taka formuła jak obecna jest nie do przyjęcia.
Podstawową zmianą dla mnie powinno być wprowadzenie klauzuli, że juror nie może oceniać produktu własnego browaru. Poza tym znający się na rzeczy przedstawiciele uczelni powinni pełnić nie tylko funkcję kontrolną, ale też zasiadać w jury.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziMyślec, że jest to spowodowane troszkę lenistwem degustatorów. Z tego co kojarzę wszystkie noty poniżej 3 pkt czyli wady, należy opisywać w oddzielnym formularzu, a tego się już nie chce robić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMam nadzieję jednak, że TEN konkurs zostanie zrealizowany z głową, i takie sytuacje, jak ocena własnych piw chociażby, nie będą miały miejsca.
"5. W ocenie sensorycznej, w ramach danej grupy asortymentowej, może uczestniczyć tylko jeden przedstawiciel browaru zgłaszającego swoje piwo. 6. Degustacja konkursowa (w danej grupie asortymentowej) odbędzie się, jeżeli zgłoszone zostaną do niej co najmniej 3 piwa, ale w takim przypadku przyznane będzie tylko pierwsze miejsce."
Źródło: e-bmp
Właśnie ze względu na ocenianie swoich piw przez przedstawicieli browarów odrzucane są skrajne wyniki. I z tego powodu średnia jest taka bardzo "uśredniona".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fukfuk Wyświetlenie odpowiedziTEN konkurs będzie zrealizowany dokładnie według tego samego schematu, co konkurs Politechniki Łódzkiej, o czym jest mowa w regulaminie:
To pisałam ja, Marusia oczywiścieLast edited by slavoy; 2009-09-30, 10:04.Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziTo pisałam ja, Marusia oczywiście
Comment
-
-
Muszę się zgodzić z ARTem z jednym uzupełnieniem, które będzie też pewnym wyjaśnieniem do zarzutów DarkaD i Kopyra. Otóż popatrzmy, ile tych naszych browarów jeszcze pozostało. W innym temacie liczyliśmy i wyszło, że jest ich niecałe 70, z tego kilkanaście restauracyjnych. Czyli mamy około 50 browarów przemysłowych w tym około 30 regionalnych, z których pewnie połowa walczy z różnymi problemami i nie ma głowy do uczestniczenia w konkursach.
Czyli: kto ma wystawiać piwa?
A tak na marginesie; Niemcy produkują około 100mln hl piwa rocznie i tę wielkość wytwarza 1250 browarów, Anglicy 60 mln hl i ponad 700 browarów, Czesi 19 mln i około 130 browarów a Polska 36 mln hl i ...
Comment
-
-
A tak na marginesie; Niemcy produkują około 100mln hl piwa rocznie i tę wielkość wytwarza 1250 browarów
Anglicy 60 mln hl i ponad 700 browarów,
Czesi 19 mln i około 130 browarów
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziTrochę więcej, bo ok. 1330.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedziMuszę się zgodzić z ARTem z jednym uzupełnieniem, które będzie też pewnym wyjaśnieniem do zarzutów DarkaD i Kopyra. Otóż popatrzmy, ile tych naszych browarów jeszcze pozostało. W innym temacie liczyliśmy i wyszło, że jest ich niecałe 70, z tego kilkanaście restauracyjnych. Czyli mamy około 50 browarów przemysłowych w tym około 30 regionalnych, z których pewnie połowa walczy z różnymi problemami i nie ma głowy do uczestniczenia w konkursach.
Czyli: kto ma wystawiać piwa?
A tak na marginesie; Niemcy produkują około 100mln hl piwa rocznie i tę wielkość wytwarza 1250 browarów, Anglicy 60 mln hl i ponad 700 browarów, Czesi 19 mln i około 130 browarów a Polska 36 mln hl i ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedziMożna się oczywiście spierać
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziMasz nieaktualne dane.
Comment
-
Comment