Artykuł Tomka Kopyry: Obalamy mity... o piwie - komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    Artykuł Tomka Kopyry: Obalamy mity... o piwie - komentarze

    Po chwili przerwy Kopyr powraca z nowym felietonem. Na początek waga lekka tużpowakacyjna - podsumowanie mitów krążących o piwie

    Artykuł znajduje się do poczytania tu:


    Komentarze jak najbardziej chętnie widziane!
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Gruchmen
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 2

    #2
    Hmmm...

    Faktycznie, słyszałem te mity, te o żółci też. Ale jeśli staramy się je obalić, to obalajmy je z pełną mocą. Nie trzeba przecież zabijać byków specjalnie w celu wycięcia pęcheżyka żółciowego a resztę wyrzucić - przecież rzeźne krowy też go mają i wystarczy po prostu zgłosić się do ubojni po takowy podrób, albo po samą jego zawartość. A to przy uboju przemysłowym jest już całkiem realne. Eko/obrońcy zwierząt też się nie czepiają, bo nie robimy zwierzętom żadnego nowego zła. Do tego nie trzeba przygotowywać chmielu pod jakąkolwiek postacią, co jest też chyba sporym kosztem. Więc wiele osób wierzy w żółć.

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #3
      Kilka drobnych uwag.

      Nie "struck light" tylko light struck.

      Puszki zdarzają się też ze stali i wtedy przy uszkodzonej powłoce, metaliczne posmaki są prawdopodobne.

      Porównywanie kaloryczności mleka czy coli i piwa ma moim zdaniem słaby sens. Mało kto pije np. po 2l mleka na na weekendzie spotykając się ze znajomymi. A piwa i owszem.

      Chrzczenie piwa w barach nie jest tak do końca mitem. To się da zrobić, jak nie w beczce, to poza nią
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Hm Hm

        1. W tym spirytusem to ku mojemu zdziwieniu okazuje się, że sprawa nie jest taka oczywista. Oczywiście oficjalnie nikt nie potwierdzi... Chodzi o piwa klasztorne typu Imperator...

        2. Ja czuję puszkę. Może nie zawsze, ale jestem pewien, że w ślepej próbie miałbym dodatni wynik.

        @Gruchmen ekstrakt chmielowy wychodzi taniej niż chmiel w szyszkach lub granulacie. Nie mam pojęcia ile kosztuje żółć potrzebna do goryczki na 1hl, ale jeżeli by się opłacała, to znalazłaby szersze zastosowanie - poza browarnictwem.

        Comment

        • Lacriferno
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.07
          • 783

          #5
          Puszka jest aluminiowa, więc po pierwsze nie będzie dawała posmaków żelazistych w piwie
          To chyba nie do końca jest prawdą. Swego czasu (nie wiem jak to jest obecnie) np. Van Pur sprzedawał piwo w puszkach stalowych, a więc posmak żelaza w tym przypadku można by uzasadnić.

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #6
            "Zawiera słód jęczmienny" - mam kolegę co jest alergikiem i uczulony jest na chmiel.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              A ja się przyczepię interpunkcyjnie.

              zwłaszcza mocne piwa wyraźnie można wyczuć posmak spirytusu
              cukier możemy oczekiwać w bukiecie piwa aromatów spirytusowych
              Po pierwsze to się nie opłaca
              To kilka miejsc, w których powinny się znaleźć przecinki.

              Choć, w tym akurat micie może być ziarno prawdy
              Co ciekawe mit ten jest powiązany, z kolejnym
              którzy protestowaliby przeciw, bezmyślnemu zabijaniu byków
              Tu natomiast nie powinno ich być.

              To tylko parę wybranych przykładów, bo ogólnie pod względem interpunkcyjnym tekst mocno oddziałuje na moją chorobę zawodową.
              Tomek, bardzo fajnie piszesz i stylistycznie jest nieźle (bywają błędy w stylu, ale nie chcę mi się ich teraz wyciągać). Zastanów się jednak, czy przed publikacją nie podsyłać tekstu jakiemuś zaprzyjaźnionemu redaktorowi. Skoro artykuły aspirują do miana felietonów, warto chyba o to zadbać. Będzie wtedy jeszcze lepiej
              Last edited by Twilight_Alehouse; 2009-10-02, 08:29.

              Comment

              • szefunio
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.01
                • 481

                #8
                Jeżeli chodzi o smak piwa z puszki, to może on być zakłócony przez np. brud na pozostawiony na wieczku przez obuwie pani sprzedawczyni w sklepie, która używała zgrzewki jako stołeczka, żeby dosięgnąć produktów leżących na najwyższej półce /widziałem takie sytuacje wielokrotnie/, lub zaschnięty mocz psa, który obsikał stojące przy wejściu do sklepu zgrzewki /podczas dostawy/.

                Również butelki zwrotne są często narażone na brud i kurz. Dlatego zawsze polecam korzystanie z czystych szklanek lub kufli. To do nich wlewamy piwo z butelki, w taki sposób, żeby nie miało kontaktu z główką butelki poniżej kapsla.
                Robię to co lubię - produkuję piwo.

                Comment

                • VanPurRz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2008.09
                  • 4229

                  #9
                  Jak zwykle kontrowersyjne jest obalanie mitu puszki. Nie jestem chemikiem ani technologiem ale moje kubki smakowe czują wyraźną róznicę pomiędzy piwem z beczki, butelki i puszki. Tak więc być może naukowo nie ma różnic ale praktycznie te różnice istnieją (przynajmniej u mnie). Podobnie jest z pianą - piwa z butelki pienią się lepiej (piana utrzymuje się dłużej) od tych z puszki - to też u mnie sprawdza się praktycznie w 100%.
                  "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                  Comment

                  • aseco
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 48

                    #10
                    Swietny tekst . Jedyna rzecz to taka, ze piwo da sie chrzcic. Sa na to sposoby, kumpel barman mialby cos na ten temat do powiedzenia.

                    Co do pienienia sie puszki (post powyzej), to chyba po to wprowadzono widgety, zeby puszka byla bardziej beczkowa ;P. Ale faktem jest, ze kubki smakowe reaguja nawet na aluminium, ale glownie wtedy, gdy ciagnie sie napoj z puszki, a nie przelewa sie do szkla i potem pije.

                    A brzuch piwny to mit ;P. To jest brzuch od lezenia!
                    Last edited by aseco; 2009-10-02, 10:24.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aseco Wyświetlenie odpowiedzi
                      faktem jest, ze kubki smakowe reaguja nawet na aluminium, ale glownie wtedy, gdy ciagnie sie napoj z puszki, a nie przelewa sie do szkla i potem pije.
                      Nigdy nie piję piwa z puszki ani z butelki. No prawie nigdy.
                      Także to nie to...

                      Comment

                      • kenubi
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.07
                        • 87

                        #12
                        rośnie brzuch

                        Chyba nie myślimy o tym w ten sposób? Wiąże to najczęściej z brakiem ruchu.
                        Zamiast iść na rower a na koniec sobie wypić piwo - to siedzi przed TV i się pasie

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #13
                          Piwo wzmaga apetyt.
                          Nadmiar jedzenia + brak ruchu = otyłość.

                          Comment

                          • artur2
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.02
                            • 535

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kenubi Wyświetlenie odpowiedzi
                            Chyba nie myślimy o tym w ten sposób? Wiąże to najczęściej z brakiem ruchu.
                            Zamiast iść na rower a na koniec sobie wypić piwo - to siedzi przed TV i się pasie
                            Trochę też, ale chyba również dlatego, że chmiel wzmaga apetyt i po prostu więcej się je w trakcie picia piwa. Popatrzmy na brzuchy Niemców golonki, wursty, sałatki ziemniaczane itp.
                            Mniej alkoholu, więcej smaku !
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #15
                              Dokładnie i niestety. )

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X