Artykuł Tomka Kopyry: Obalamy mity... o piwie - komentarze
Collapse
X
-
EDIT: i jeszcze jedno. Najprostszym sposobem w tej sytuacji jest po prostu rozlew. Jest ryzyko, ze przypierniczy się Inspekcja Handlowa, że okłamujemy klienta podając zawyżoną wartość alkoholu, ale to jest małe miki w porównaniu z tym, co grozi za dolewanie spirytusu ze strony Urzędu Celnego. A piwo byłoby pewnie wybitnie smaczne.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-10-05, 11:48.Comment
-
To akurat jest logiczne, oni maja chyba dość tanków, maja duże laboratoria, co innego małe browary owszem widełki podawanej zawartości alkoholu to norma ale chyba nie powyżej 1% . Mały browar nawet wolnej porcji drożdzy moze nie miec pod ręką.Comment
-
Zacznijmy od tego czy ktoś na własne oczy widział, że dolewa się czystego etanolu?
Wszak tekst kopyra miał obalać mity, a jak na razie wszystko co próbujemy tu przedstawić to domniemania. Nie?
Pracując w małym browarze widziałem jak postępuje się z sytuacją jak zacytował nasz kolega gobong - tworzy się nową markę piwa, ew. jak ma się kontraktację zbywa i ma się problem z głowy. Owszem można pozwolić sobie na enzymy, to niewiele kosztuje. Oddala nas to jednak odsedna - dolewania spirytusu do piwa.
Seta, jeśli znasz źródło, gdzie można nabyć hurtową ilość destylatu po niższych cenach niż oficjalne to chętnie usłyszę na PW tę informację.Comment
-
Oczywiście nakłada się na to również wejście w wiek bardziej niż do tej pory dojrzały
ale gównie chyba jednak piweczko. A ćwiczyć się nie chce...
Comment
-
Czyli dolewanie spirytusu wsadzimy między mity. Natomiast dolewanie wody w barach raczej po stronie faktów, bo może i skala w ostatnim czasie mniejsza niż kiedyś ale wody dolewają w niektórych barach na pewno. Zmieniły sie tylko metody dolewania. Smak z piwa z puszki... nie wiem dlaczego ale jednak jest ciut inny niż to samo piwo w butelce albo z kega, moze to sposób nalewania(puszkowania), może coś innego nie wiem, taki mityczny fakt. Po piwie sie tyje, może nie po piwie a po jedzeniu przy piwie, skoro jednak piwo pobudza apetyt to zaokrągle że po piwie sie tyje, fakt. Żółć w piwie hihihihihihihi.Comment
-
Czytam z dużym zaciekawieniem dyskusje na temat dolewania spirytusu do piwa, tym większym że całkiem niedawno osoba znająca sie doskonale na przemyśle spożywczym(technologiach produkcji). Związana co prawda nie z browarnictwem, ale mająca i tam jakieś kontakty uznała mnie za bardzo najwnego jak sie zdziwiłem że do piwa dodawany jest spirytus, i wcale nie miala na mysli wielkich browarów. Co prawda aspekty prawne przytaczane poprzez dyskutantów sa bardzo przekonujące. Zadam za to pytanie takie samo jakie mi zostało zadane: w kadzi, tanku fermentacyjnym fermentuje nam warka, ale szpetne drożdże mimo naszych starań okazały sie leniwe i nisko nam odfermentowały i dały nam 4% alkoholu, piwo trzeba zlewać, bo kadź potrzebna, czasu brak no i co tu zrobić?. Swoja droga jak myslicie takie piwo z tej warki po dojrzewaniu byłoby smaczne czy tez nie? Zakładając że wzmocnimy je do np.:5,6% akstrakt wyjściowy jest wszak standartowy np.: jakies 11,6 czy 12 albo jeszcze lepiej 12,6 .Jednak sądze ze ta osoba mogła mieć wspomnienia jeszcze z poprzedniego systemu, bowiem sprawy akcyzy raczej mnie przekonuja że dzisiaj to trudno zrobić.
Bez przesady Kolego. Wszystko to mozna zrobić nawet pod okiem inspektorów z Urzędu Celnego i wszystko bedzie zgodnie z prawem..Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Tu można się wyżyć na temat:
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=135956
W szczególności proszę o komentarze w/s kolejności działań p. 4
(lista otwarta, można oczywiście zamieszczać inne propozycje)....-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
W dziesiątym felietonie Tomek Kopyra zastanawia się nad kulisami określania dat przydatności do spożycia piwa - podawanych na opakowaniach. Kto określa takie a nie inne terminy? Dlaczego browary często same sobie utrudniają życie? (...)
Artykuł znajduje się do poczytania tu:
h...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W jedenastym felietonie Tomek Kopyra podsumowuje swoje dotychczasowe poczynania autorskie na łamach BrowarBizu. Niniejszym tematem także zachęcam Cię do wyboru najciekawszego wg Ciebie felietonu Tomka, opublikowanego w BrowarBizie.
Artykuł znajduje się do poczytania tu:
http:...[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=155]Best before czy termin przydatności?[/url]12,50%3[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=150]Bamberg bez lukru[/url]16,67%4[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=147]Z pamiętnika kierownika, czyli ...[/url]8,33%2[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=146]W piwowarach domowych nadzieja?[/url]0,00%0[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=140]Pasteryzacja to zło?[/url]0,00%0[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=138]Caution! High Voltage![/url]29,17%7[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136]Czy prosument to Ty?[/url]12,50%3[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=135]Warz wyśmienite piwo albo... giń![/url]8,33%2[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=134]Piwo w gastronomii - lane a może... rozlane?[/url]8,33%2[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=131]Najgorsze za nami?[/url]4,17%1-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Świat nie jest czarno-biały. Świat ekonomii także. Czy i w świecie piwa, pomiędzy biegunami producent-konsument jest jeszcze ktoś usytuowany? Zapraszam do kolejnego felietonu Tomka Kopyry!
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136
Zapraszam...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W siódmym z kolei felietonie, Tomek Kopyra próbuje wykazać, że właściwie to piwowarzy domowi są jedyną nadzieją piwoszy na prawdziwy rozkwit rozmaitości piwnogatunkowej w naszym kraju. O ile...
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=146
Zapraszam...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment