co do puszki
Co do mitu z metaliczny posmakiem z puszki to niestety nie mogę się zgodzić, że piwo z puszki takowego nie ma, albo że przyczyna występuje na etapie warzenia czy też fermentacji piwa. Często winna jest pasteryzacja. Generalnie piwo, w browarach przemysłowych poddawane jest pasteryzacji.
"Pasteryzacja piwa to proces zniszczenia ? zabicia mikroorganizmów występujących w piwie poprzez podgrzewanie ( 1 jednostka PU ? 1 min w temp. 60 ° C ).
Pasteryzację piwa prowadzoną przez podgrzewanie piwa w opakowaniach jednostkowych ( butelka, puszka) tzw. tunelową coraz częściej zastępuje się przez zastosowanie pasteryzacji przepływowej. (...)"-żródło http://pl.beeropedia.org/
I tu pojawia się problem, ponieważ przeprowadzanie pasteryzacji w puszkach powoduje wyzwalanie się z nich związków zmieniających smak gotowego już piwa. Szczególnie wyczuwalne jest to przy złej jakości użytych puszek.
kapitan norek
Domowy "Browar Kapitan"
Co do mitu z metaliczny posmakiem z puszki to niestety nie mogę się zgodzić, że piwo z puszki takowego nie ma, albo że przyczyna występuje na etapie warzenia czy też fermentacji piwa. Często winna jest pasteryzacja. Generalnie piwo, w browarach przemysłowych poddawane jest pasteryzacji.
"Pasteryzacja piwa to proces zniszczenia ? zabicia mikroorganizmów występujących w piwie poprzez podgrzewanie ( 1 jednostka PU ? 1 min w temp. 60 ° C ).
Pasteryzację piwa prowadzoną przez podgrzewanie piwa w opakowaniach jednostkowych ( butelka, puszka) tzw. tunelową coraz częściej zastępuje się przez zastosowanie pasteryzacji przepływowej. (...)"-żródło http://pl.beeropedia.org/
I tu pojawia się problem, ponieważ przeprowadzanie pasteryzacji w puszkach powoduje wyzwalanie się z nich związków zmieniających smak gotowego już piwa. Szczególnie wyczuwalne jest to przy złej jakości użytych puszek.
kapitan norek
Domowy "Browar Kapitan"
Comment