Artykuł Tomka Kopyry: Obalamy mity... o piwie - komentarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
    Moim zdaniem spokojnie można się utuczyć na samym piwie, bo jest w nim maltoza i alkohol.
    hłe, hłe, hłe
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      hłe, hłe, hłe
      Żą nie warzy, więc nie musi się koniecznie znać na losach maltozy w procesie technologicznym.

      Natomiast ma rację, że spokojnie samym piwem można się utuczyć i powtarzanie jak mantrę, że przecież sok czy mleko ma więcej kalorii, a sadło to nie od piwa tylko od jedzenia do piwa to oszukiwanie samego siebie.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
        Żą nie warzy, więc nie musi się koniecznie znać na losach maltozy w procesie technologicznym.

        Natomiast ma rację, że spokojnie samym piwem można się utuczyć i powtarzanie jak mantrę, że przecież sok czy mleko ma więcej kalorii, a sadło to nie od piwa tylko od jedzenia do piwa to oszukiwanie samego siebie.

        No ja właśnie się śmieje z tego, że można samym piwem. Według mnie nie mozna.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

          #34
          Dlaczego? Spróbuj to jakoś uzasadnić.
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          • krzyba
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.05
            • 3

            #35
            Odnośnie "chrzczonego" piwa w barach to ja z kolei słyszałem, że jest w tym dużo prawdy, z tym że to browary specjalnie sprzedają takie rozwodnione piwo do barów i restauracji (za wiedzą rzecz jasna właścicieli knajp). Przyczyna: oszczędności. Tylko czy to nie kolejny mit?

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
              Dlaczego? Spróbuj to jakoś uzasadnić.
              Doświadczenie osobiste.


              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyba
              Odnośnie "chrzczonego" piwa w barach to ja z kolei słyszałem, że jest w tym dużo prawdy, z tym że to browary specjalnie sprzedają takie rozwodnione piwo do barów i restauracji (za wiedzą rzecz jasna właścicieli knajp). Przyczyna: oszczędności. Tylko czy to nie kolejny mit?
              Kolejny bzdurny mit.

              Ludzie czują, że to piwo jest niesmaczne, więc wymyślają różne historie, a nie wpadną na to, że ono tak własnie smakuje
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                No ja właśnie się śmieje z tego, że można samym piwem. Według mnie nie mozna.
                Witamy w klubie posiadaczy tasiemców.

                Comment

                • Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

                  #38
                  A doświadczenie osobiste wie, że są różne typy budowy pt. ekto-, endo- i mezomorficzna?
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                    A doświadczenie osobiste wie, że są różne typy budowy pt. ekto-, endo- i mezomorficzna?
                    No czyli typy a nie piwo
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                      Witamy w klubie posiadaczy tasiemców.

                      taaa
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2287

                        #41
                        Dobrze, to wytłumacz mi czym konkretnie różnią się kalorie, a w szczególności ich nadmiar, piwa od innych produktów spożywczych? Bo widzę, że to jest jakaś mistyczna magia, co najmniej na poziomie transmutacji metali w złoto.
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #42
                          Skąd przekonanie, że jest ich nadmiar?

                          Tym co rośnie brzuch niech się przypatrzą ile jedzą lub podjadają.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #43
                            Wydaje mi się, że rozmawiamy na temat: czy pijąc piwo można utyć. Ergo, dochodzimy do stwierdzenia, że nadmiar piwa jak najbardziej może sprawić, że utyjemy. Zgadza się?

                            Tak w zasadzie to już odechciało mi się w tym temacie pisać. Czekam jeszcze tylko na argument zbijający "czy widziałeś kiedyś grubego żula".
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                              Bo ty masz glizdę, to się nie liczy!
                              Sam jesteś glizda

                              Zaraz idę coś przekąsić po delirium tremens

                              Wracając na chwilę do tematu

                              Dla mnie taką legendą opowiadaną w wielu miejscach Polski jest historia o szczurach pływających w kadziach lokalnego browaru. Oczywiście niezależnie od tego, czy w browarze są otwarte kadzie, czy nie. Słyszałem to o Janowie będąc w okolicach Janowa, o Łomży będąc w okolicach Łomży, o Lwówku we Wrocławiu i jeszcze o kilku innych miejscach.
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                                Czekam jeszcze tylko na argument zbijający "czy widziałeś kiedyś grubego żula".
                                Widziałeś kiedyś grubego żula?


                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  Przenosiny BrowarBizu na nowy serwer - komentarze
                                  ART
                                  Tu można się wyżyć na temat:
                                  https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=135956

                                  W szczególności proszę o komentarze w/s kolejności działań p. 4

                                  (lista otwarta, można oczywiście zamieszczać inne propozycje)....
                                  2020-08-07, 11:13
                                • ART
                                  Artykuł Tomka Kopyry: "Remanent, czyli podsumowanie" - komentarze
                                  ART
                                  W jedenastym felietonie Tomek Kopyra podsumowuje swoje dotychczasowe poczynania autorskie na łamach BrowarBizu. Niniejszym tematem także zachęcam Cię do wyboru najciekawszego wg Ciebie felietonu Tomka, opublikowanego w BrowarBizie.

                                  Artykuł znajduje się do poczytania tu:
                                  http:...
                                  [url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=155]Best before czy termin przydatności?[/url]
                                  12,50%
                                  3
                                  [url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=150]Bamberg bez lukru[/url]
                                  16,67%
                                  4
                                  [url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=147]Z pamiętnika kierownika, czyli ...[/url]
                                  8,33%
                                  2
                                  [url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=146]W piwowarach domowych nadzieja?[/url]
                                  0,00%
                                  0
                                  [url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=140]Pasteryzacja to zło?[/url]
                                  0,00%
                                  0
                                  [url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=138]Caution! High Voltage![/url]
                                  29,17%
                                  7
                                  [url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136]Czy prosument to Ty?[/url]
                                  12,50%
                                  3
                                  [url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=135]Warz wyśmienite piwo albo... giń![/url]
                                  8,33%
                                  2
                                  [url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=134]Piwo w gastronomii - lane a może... rozlane?[/url]
                                  8,33%
                                  2
                                  [url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=131]Najgorsze za nami?[/url]
                                  4,17%
                                  1
                                  2009-03-24, 22:25
                                • ART
                                  Artykuł Tomka Kopyry: Czy prosument to Ty? Komentarze
                                  ART
                                  Świat nie jest czarno-biały. Świat ekonomii także. Czy i w świecie piwa, pomiędzy biegunami producent-konsument jest jeszcze ktoś usytuowany? Zapraszam do kolejnego felietonu Tomka Kopyry!

                                  Artykuł znajduje się tu:
                                  http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136

                                  Zapraszam...
                                  2008-05-15, 23:29
                                • ART
                                  Artykuł Tomka Kopyry: "Best before" czy "termin przydatności" - komentarze
                                  ART
                                  W dziesiątym felietonie Tomek Kopyra zastanawia się nad kulisami określania dat przydatności do spożycia piwa - podawanych na opakowaniach. Kto określa takie a nie inne terminy? Dlaczego browary często same sobie utrudniają życie? (...)

                                  Artykuł znajduje się do poczytania tu:
                                  h...
                                  2009-01-29, 04:26
                                • ART
                                  Artykuł Tomka Kopyry: Caution! High Voltage! / Uwaga na wysoki woltaż! - Komentarze
                                  ART
                                  W czwartym z kolei felietonów Tomek Kopyra zastanawia się dlaczego w Polsce browary oferują nam tak mocne piwa... nie da się warzyć dla nas Polaków lżejszego piwa nie poświęcając treściwości i smakowitości?

                                  Artykuł znajduje się tu:
                                  http://www.browar.biz/artykuly.php?id=138
                                  ...
                                  2008-06-30, 22:39
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...