Artykuł Tomka Kopyry: Obalamy mity... o piwie - komentarze
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Żą nie warzy, więc nie musi się koniecznie znać na losach maltozy w procesie technologicznym.
Natomiast ma rację, że spokojnie samym piwem można się utuczyć i powtarzanie jak mantrę, że przecież sok czy mleko ma więcej kalorii, a sadło to nie od piwa tylko od jedzenia do piwa to oszukiwanie samego siebie.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Żą nie warzy, więc nie musi się koniecznie znać na losach maltozy w procesie technologicznym.
Natomiast ma rację, że spokojnie samym piwem można się utuczyć i powtarzanie jak mantrę, że przecież sok czy mleko ma więcej kalorii, a sadło to nie od piwa tylko od jedzenia do piwa to oszukiwanie samego siebie.
No ja właśnie się śmieje z tego, że można samym piwem. Według mnie nie mozna.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Dlaczego? Spróbuj to jakoś uzasadnić.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Odnośnie "chrzczonego" piwa w barach to ja z kolei słyszałem, że jest w tym dużo prawdy, z tym że to browary specjalnie sprzedają takie rozwodnione piwo do barów i restauracji (za wiedzą rzecz jasna właścicieli knajp). Przyczyna: oszczędności. Tylko czy to nie kolejny mit?Comment
-
Doświadczenie osobiste.
Odnośnie "chrzczonego" piwa w barach to ja z kolei słyszałem, że jest w tym dużo prawdy, z tym że to browary specjalnie sprzedają takie rozwodnione piwo do barów i restauracji (za wiedzą rzecz jasna właścicieli knajp). Przyczyna: oszczędności. Tylko czy to nie kolejny mit?
Ludzie czują, że to piwo jest niesmaczne, więc wymyślają różne historie, a nie wpadną na to, że ono tak własnie smakujeMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A doświadczenie osobiste wie, że są różne typy budowy pt. ekto-, endo- i mezomorficzna?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Dobrze, to wytłumacz mi czym konkretnie różnią się kalorie, a w szczególności ich nadmiar, piwa od innych produktów spożywczych? Bo widzę, że to jest jakaś mistyczna magia, co najmniej na poziomie transmutacji metali w złoto.
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Skąd przekonanie, że jest ich nadmiar?
Tym co rośnie brzuch niech się przypatrzą ile jedzą lub podjadają.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Wydaje mi się, że rozmawiamy na temat: czy pijąc piwo można utyć. Ergo, dochodzimy do stwierdzenia, że nadmiar piwa jak najbardziej może sprawić, że utyjemy. Zgadza się?
Tak w zasadzie to już odechciało mi się w tym temacie pisać. Czekam jeszcze tylko na argument zbijający "czy widziałeś kiedyś grubego żula".Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Sam jesteś glizda
Zaraz idę coś przekąsić po delirium tremens
Wracając na chwilę do tematu
Dla mnie taką legendą opowiadaną w wielu miejscach Polski jest historia o szczurach pływających w kadziach lokalnego browaru. Oczywiście niezależnie od tego, czy w browarze są otwarte kadzie, czy nie. Słyszałem to o Janowie będąc w okolicach Janowa, o Łomży będąc w okolicach Łomży, o Lwówku we Wrocławiu i jeszcze o kilku innych miejscach.MM961
4:-)Comment
Related Topics
Collapse
-
Tu można się wyżyć na temat:
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=135956
W szczególności proszę o komentarze w/s kolejności działań p. 4
(lista otwarta, można oczywiście zamieszczać inne propozycje)....-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
W jedenastym felietonie Tomek Kopyra podsumowuje swoje dotychczasowe poczynania autorskie na łamach BrowarBizu. Niniejszym tematem także zachęcam Cię do wyboru najciekawszego wg Ciebie felietonu Tomka, opublikowanego w BrowarBizie.
Artykuł znajduje się do poczytania tu:
http:...[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=155]Best before czy termin przydatności?[/url]12,50%3[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=150]Bamberg bez lukru[/url]16,67%4[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=147]Z pamiętnika kierownika, czyli ...[/url]8,33%2[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=146]W piwowarach domowych nadzieja?[/url]0,00%0[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=140]Pasteryzacja to zło?[/url]0,00%0[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=138]Caution! High Voltage![/url]29,17%7[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136]Czy prosument to Ty?[/url]12,50%3[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=135]Warz wyśmienite piwo albo... giń![/url]8,33%2[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=134]Piwo w gastronomii - lane a może... rozlane?[/url]8,33%2[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=131]Najgorsze za nami?[/url]4,17%1-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Świat nie jest czarno-biały. Świat ekonomii także. Czy i w świecie piwa, pomiędzy biegunami producent-konsument jest jeszcze ktoś usytuowany? Zapraszam do kolejnego felietonu Tomka Kopyry!
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136
Zapraszam...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W dziesiątym felietonie Tomek Kopyra zastanawia się nad kulisami określania dat przydatności do spożycia piwa - podawanych na opakowaniach. Kto określa takie a nie inne terminy? Dlaczego browary często same sobie utrudniają życie? (...)
Artykuł znajduje się do poczytania tu:
h...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W czwartym z kolei felietonów Tomek Kopyra zastanawia się dlaczego w Polsce browary oferują nam tak mocne piwa... nie da się warzyć dla nas Polaków lżejszego piwa nie poświęcając treściwości i smakowitości?
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=138
...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment