Artykuł Tomka Kopyry: Obalamy mity... o piwie - komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ziomal-111 Wyświetlenie odpowiedzi
    jacer jako, że jesteś z Milicza naszła mnie ochota na karpia
    Nooo, wędzonego.

    No i wypiłem dziś tylko 0,33l Achela po obiedzie i mnie ssie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Ale jak się nie chce ruszać to tyć się będzie.
      Co ty gadasz Seta? Przecież od piwa się nie tyje
      Last edited by delvish; 2009-10-02, 18:51.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • keto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.07
        • 388

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ziomal-111 Wyświetlenie odpowiedzi
        Wychodzi na to ze pić mozna, ale na drugi dzień wiecej ruchu. Ale tak naprawde komu sie chce ? Keto a Ty co robisz po spozyciu ? jacer jako, że jesteś z Milicza naszła mnie ochota na karpia
        po spożyciu nie, ale gaszę pragnienie np. po meczach piłki nożnej - to moje hobby no i np. po squashu lub generalnie po bieganiu
        Pozdrawiam
        Artur

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
          Co ty gadasz Seta? Przecież od piwa się nie tyje
          A gdzie ja tak napisałem??
          Nie wiem - prawdę mówiąc - więc się na ten temat staram wypowiadać. Wkurza mnie jednak pewnego rodzaju rezygnacja lub nonszalancja powszechna wśród bardziej i mniej świadomych piwoszy:
          "eee.. Jaki brzuch - to mięsień piwny!"
          "No wiem, sporo ważę, ale wiesz - ja tak lubię piwo - to od tego..."

          Może piwo wpływ ma. Nie wiem, nie jestem dietetykiem. Na pewno nie jest jedyną przyczyną tycia (jak sądzą niektórzy). Są w naszym gronie osoby zarówno otyłe jak i szczupłe. Wcale nie znaczy, że ci drudzy mniej piwa piją...

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #65
            Oczywiście wszyscy dyskutujący znają poglądy Czesa na sprawę?

            Comment


            • #66
              zapewne wyjdzie na to że pieprzę bzdury ale nigdy nie wyczułem zapachu skunksa z zielonej butelki, za to dość często z hainekena czy też lecha premium albo urquella można wyczuć charakterystyczny ziołowy zapach skunka czyli takiej podrasowanej marihuany. A skunk znaczy skunks, od taka moja spiskowa teoria dziejów :>

              Comment

              • ziomal-111
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.09
                • 288

                #67
                A no własnie Czy to napewno chodziło o skunksa czy raczej skuna kopyr ?
                Browar gawron to witaminy!!

                Comment

                • Candlekeep
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.11
                  • 367

                  #68
                  No dobra - waga wagą, ale pozostaje kwestia brzucha i sylwetki. Rośnie sam brzuch od piwa (na piwo) czy nie?

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                    Dodawanie spirytusu podpada pod produkcję nalewek.
                    Piwo z dodatkiem spirytusu klasyfikowane byłby jako produkt pośredni od których akcyza jest wyższa, a dodatkowo nie mogłoby się to odbyć bez urzędnika celnego z wydziału akcyzowego.
                    Jednym słowem alkohol w piwie jest uzyskiwany w trakcie fermentacji brzeczki, tylko i nie inaczej.
                    Last edited by e-prezes; 2009-10-02, 20:39.

                    Comment

                    • zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3605

                      #70
                      Wiecie, w moim środowisku jest ostatnio modne takie powiedzenie "eating is cheating". A jak pijemy na pusty żołądek, szybciej się podchmielimy. Nie jedząc (no może ewentualnie parę owocków dla witamin), nie da się wyciągnąć więcej niż 2000 kalorii dziennie.
                      A mój sposób na racjonalizowanie diety to codzienne ważenie. Zamiast wołowinki z porterem - sałatka z lagerem i bieg i waga wraca do normy. No i pilnowanie 3 posiłków dziennie.
                      Lotna ekspozytura browaru

                      Też Was kocham.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jednym słowem alkohol w piwie jest uzyskiwany w trakcie fermentacji brzeczki, tylko i nie inaczej.
                        Jestem pewien, że nie (na 98%). Od pół roku. Wcześniej bym się z Wami zgodził.

                        Popatrzcie na Imperatora. Ekstrakt 18%, alk 10%. Rozumiem, że cukier, ale przecież jakiś słód dodali? Jak to możliwe?

                        Comment

                        • skitof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2007.11
                          • 2484

                          #72
                          Druzgocące zestawienie. Gdyby były prawdą, to lepiej od razu pić spirytus - zdrowiej. Jeśli prawdą jest, że te mity funkcjonują w społeczeństwie to znaczy, że żyjemy w piwnym ciemnogrodzie i tkwimy w głębokim średniowieczu. Tragedia. I na takim gruncie mamy tworzyć wysoką kulturę piwa? Z drugiej strony gdyby się zastanowić jaka jest geneza tych poglądów to pada podstawowa odpowiedź: brak wiedzy, dramatyczny brak wiedzy i podatny grunt na generowanie podobnych mitów. Przed nami jeszcze dużo pracy...

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jestem pewien, że nie (na 98%). Od pół roku. Wcześniej bym się z Wami zgodził.
                            a jakieś argumenty? na produkty pośrednie nakleja się znaki akcyzy, a na imperatorze ich nie ma.

                            Popatrzcie na Imperatora. Ekstrakt 18%, alk 10%. Rozumiem, że cukier, ale przecież jakiś słód dodali? Jak to możliwe?
                            a to nie jest przypadkiem tak, że zawartość alk. podaje się tylko informacyjnie z zakresu widełek od do. U nas wygodnie jest podać wyższą.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kliki Wyświetlenie odpowiedzi
                              zapewne wyjdzie na to że pieprzę bzdury ale nigdy nie wyczułem zapachu skunksa z zielonej butelki, za to dość często z hainekena czy też lecha premium albo urquella można wyczuć charakterystyczny ziołowy zapach skunka czyli takiej podrasowanej marihuany. A skunk znaczy skunks, od taka moja spiskowa teoria dziejów :>
                              To kup sobie Lecha, postaw na słońcu na 3h, otwórz, nalej, i powąchaj.


                              Ten własnie zapach ziela to jest właśnie początek skunksa. Na słońce i degustować.

                              P.S. Skunk to żadna podrasowana trawa, to zwyczajna trawa. Zresztą już jej nie kupisz w Coffeeshopach.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jeśli prawdą jest, że te mity funkcjonują w społeczeństwie

                                No jak nieprawdą? Skąd by je kopyr wymyślił? No bez sensu.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X