Artykuł Tomka Kopyry: Obalamy mity... o piwie - komentarze
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-10-02, 18:51."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
lub generalnie po bieganiu
Pozdrawiam
ArturComment
-
A gdzie ja tak napisałem??
Nie wiem - prawdę mówiąc - więc się na ten temat staram wypowiadać. Wkurza mnie jednak pewnego rodzaju rezygnacja lub nonszalancja powszechna wśród bardziej i mniej świadomych piwoszy:
"eee.. Jaki brzuch - to mięsień piwny!"
"No wiem, sporo ważę, ale wiesz - ja tak lubię piwo - to od tego..."
Może piwo wpływ ma. Nie wiem, nie jestem dietetykiem. Na pewno nie jest jedyną przyczyną tycia (jak sądzą niektórzy). Są w naszym gronie osoby zarówno otyłe jak i szczupłe. Wcale nie znaczy, że ci drudzy mniej piwa piją...Comment
-
Oczywiście wszyscy dyskutujący znają poglądy Czesa na sprawę?
Comment
-
zapewne wyjdzie na to że pieprzę bzdury ale nigdy nie wyczułem zapachu skunksa z zielonej butelki, za to dość często z hainekena czy też lecha premium albo urquella można wyczuć charakterystyczny ziołowy zapach skunka czyli takiej podrasowanej marihuany. A skunk znaczy skunks, od taka moja spiskowa teoria dziejów :>Comment
-
-
No dobra - waga wagą, ale pozostaje kwestia brzucha i sylwetki. Rośnie sam brzuch od piwa (na piwo) czy nie?
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrDodawanie spirytusu podpada pod produkcję nalewek.
Jednym słowem alkohol w piwie jest uzyskiwany w trakcie fermentacji brzeczki, tylko i nie inaczej.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2009-10-02, 20:39.Comment
-
Wiecie, w moim środowisku jest ostatnio modne takie powiedzenie "eating is cheating". A jak pijemy na pusty żołądek, szybciej się podchmielimy. Nie jedząc (no może ewentualnie parę owocków dla witamin), nie da się wyciągnąć więcej niż 2000 kalorii dziennie.
A mój sposób na racjonalizowanie diety to codzienne ważenie. Zamiast wołowinki z porterem - sałatka z lagerem i bieg i waga wraca do normy. No i pilnowanie 3 posiłków dziennie.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Popatrzcie na Imperatora. Ekstrakt 18%, alk 10%. Rozumiem, że cukier, ale przecież jakiś słód dodali? Jak to możliwe?Comment
-
Druzgocące zestawienie. Gdyby były prawdą, to lepiej od razu pić spirytus - zdrowiej. Jeśli prawdą jest, że te mity funkcjonują w społeczeństwie to znaczy, że żyjemy w piwnym ciemnogrodzie i tkwimy w głębokim średniowieczu. Tragedia. I na takim gruncie mamy tworzyć wysoką kulturę piwa? Z drugiej strony gdyby się zastanowić jaka jest geneza tych poglądów to pada podstawowa odpowiedź: brak wiedzy, dramatyczny brak wiedzy i podatny grunt na generowanie podobnych mitów. Przed nami jeszcze dużo pracy...Comment
-
Popatrzcie na Imperatora. Ekstrakt 18%, alk 10%. Rozumiem, że cukier, ale przecież jakiś słód dodali? Jak to możliwe?Comment
-
zapewne wyjdzie na to że pieprzę bzdury ale nigdy nie wyczułem zapachu skunksa z zielonej butelki, za to dość często z hainekena czy też lecha premium albo urquella można wyczuć charakterystyczny ziołowy zapach skunka czyli takiej podrasowanej marihuany. A skunk znaczy skunks, od taka moja spiskowa teoria dziejów :>
Ten własnie zapach ziela to jest właśnie początek skunksa. Na słońce i degustować.
P.S. Skunk to żadna podrasowana trawa, to zwyczajna trawa. Zresztą już jej nie kupisz w Coffeeshopach.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Tu można się wyżyć na temat:
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=135956
W szczególności proszę o komentarze w/s kolejności działań p. 4
(lista otwarta, można oczywiście zamieszczać inne propozycje)....-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
Świat nie jest czarno-biały. Świat ekonomii także. Czy i w świecie piwa, pomiędzy biegunami producent-konsument jest jeszcze ktoś usytuowany? Zapraszam do kolejnego felietonu Tomka Kopyry!
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136
Zapraszam...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W jedenastym felietonie Tomek Kopyra podsumowuje swoje dotychczasowe poczynania autorskie na łamach BrowarBizu. Niniejszym tematem także zachęcam Cię do wyboru najciekawszego wg Ciebie felietonu Tomka, opublikowanego w BrowarBizie.
Artykuł znajduje się do poczytania tu:
http:...[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=155]Best before czy termin przydatności?[/url]12,50%3[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=150]Bamberg bez lukru[/url]16,67%4[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=147]Z pamiętnika kierownika, czyli ...[/url]8,33%2[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=146]W piwowarach domowych nadzieja?[/url]0,00%0[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=140]Pasteryzacja to zło?[/url]0,00%0[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=138]Caution! High Voltage![/url]29,17%7[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136]Czy prosument to Ty?[/url]12,50%3[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=135]Warz wyśmienite piwo albo... giń![/url]8,33%2[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=134]Piwo w gastronomii - lane a może... rozlane?[/url]8,33%2[url=http://www.browar.biz/artykuly.php?id=131]Najgorsze za nami?[/url]4,17%1-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W dziesiątym felietonie Tomek Kopyra zastanawia się nad kulisami określania dat przydatności do spożycia piwa - podawanych na opakowaniach. Kto określa takie a nie inne terminy? Dlaczego browary często same sobie utrudniają życie? (...)
Artykuł znajduje się do poczytania tu:
h...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W siódmym z kolei felietonie, Tomek Kopyra próbuje wykazać, że właściwie to piwowarzy domowi są jedyną nadzieją piwoszy na prawdziwy rozkwit rozmaitości piwnogatunkowej w naszym kraju. O ile...
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=146
Zapraszam...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment