Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
Wyświetlenie odpowiedzi
Artykuł Tomka Kopyry: Obalamy mity... o piwie - komentarze
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziEnzymy, kolego, enzymy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziNowa porcja drożdży, enzymy na to trzeba czasu, kopyr poczytaj ze zrozumieniem zanim odpowiesz.
EDIT: i jeszcze jedno. Najprostszym sposobem w tej sytuacji jest po prostu rozlew. Jest ryzyko, ze przypierniczy się Inspekcja Handlowa, że okłamujemy klienta podając zawyżoną wartość alkoholu, ale to jest małe miki w porównaniu z tym, co grozi za dolewanie spirytusu ze strony Urzędu Celnego. A piwo byłoby pewnie wybitnie smaczne.Last edited by kopyr; 2009-10-05, 11:48.
Comment
-
-
To akurat jest logiczne, oni maja chyba dość tanków, maja duże laboratoria, co innego małe browary owszem widełki podawanej zawartości alkoholu to norma ale chyba nie powyżej 1% . Mały browar nawet wolnej porcji drożdzy moze nie miec pod ręką.
Comment
-
-
Zacznijmy od tego czy ktoś na własne oczy widział, że dolewa się czystego etanolu?
Wszak tekst kopyra miał obalać mity, a jak na razie wszystko co próbujemy tu przedstawić to domniemania. Nie?
Pracując w małym browarze widziałem jak postępuje się z sytuacją jak zacytował nasz kolega gobong - tworzy się nową markę piwa, ew. jak ma się kontraktację zbywa i ma się problem z głowy. Owszem można pozwolić sobie na enzymy, to niewiele kosztuje. Oddala nas to jednak odsedna - dolewania spirytusu do piwa.
Seta, jeśli znasz źródło, gdzie można nabyć hurtową ilość destylatu po niższych cenach niż oficjalne to chętnie usłyszę na PW tę informację.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Tym co rośnie brzuch niech się przypatrzą ile jedzą lub podjadają.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziSeta, jeśli znasz źródło, gdzie można nabyć hurtową ilość destylatu po niższych cenach niż oficjalne to chętnie usłyszę na PW tę informację.
Comment
-
-
Czyli dolewanie spirytusu wsadzimy między mity. Natomiast dolewanie wody w barach raczej po stronie faktów, bo może i skala w ostatnim czasie mniejsza niż kiedyś ale wody dolewają w niektórych barach na pewno. Zmieniły sie tylko metody dolewania. Smak z piwa z puszki... nie wiem dlaczego ale jednak jest ciut inny niż to samo piwo w butelce albo z kega, moze to sposób nalewania(puszkowania), może coś innego nie wiem, taki mityczny fakt. Po piwie sie tyje, może nie po piwie a po jedzeniu przy piwie, skoro jednak piwo pobudza apetyt to zaokrągle że po piwie sie tyje, fakt. Żółć w piwie hihihihihihihi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziCzytam z dużym zaciekawieniem dyskusje na temat dolewania spirytusu do piwa, tym większym że całkiem niedawno osoba znająca sie doskonale na przemyśle spożywczym(technologiach produkcji). Związana co prawda nie z browarnictwem, ale mająca i tam jakieś kontakty uznała mnie za bardzo najwnego jak sie zdziwiłem że do piwa dodawany jest spirytus, i wcale nie miala na mysli wielkich browarów. Co prawda aspekty prawne przytaczane poprzez dyskutantów sa bardzo przekonujące. Zadam za to pytanie takie samo jakie mi zostało zadane: w kadzi, tanku fermentacyjnym fermentuje nam warka, ale szpetne drożdże mimo naszych starań okazały sie leniwe i nisko nam odfermentowały i dały nam 4% alkoholu, piwo trzeba zlewać, bo kadź potrzebna, czasu brak no i co tu zrobić?. Swoja droga jak myslicie takie piwo z tej warki po dojrzewaniu byłoby smaczne czy tez nie? Zakładając że wzmocnimy je do np.:5,6% akstrakt wyjściowy jest wszak standartowy np.: jakies 11,6 czy 12 albo jeszcze lepiej 12,6 .Jednak sądze ze ta osoba mogła mieć wspomnienia jeszcze z poprzedniego systemu, bowiem sprawy akcyzy raczej mnie przekonuja że dzisiaj to trudno zrobić.
Bez przesady Kolego. Wszystko to mozna zrobić nawet pod okiem inspektorów z Urzędu Celnego i wszystko bedzie zgodnie z prawem..Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MARIO2 Wyświetlenie odpowiedziU mnie to jakos nie działa codziennie rower potem obiadek i dopiero cztery lub pięć buteleczek czegos chmielowego a brzuch jest!!Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi"Zawiera słód jęczmienny" - mam kolegę co jest alergikiem i uczulony jest na chmiel.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziSmak z piwa z puszki... nie wiem dlaczego ale jednak jest ciut inny niż to samo piwo w butelce albo z kega, moze to sposób nalewania(puszkowania), może coś innego nie wiem, taki mityczny fakt.
Comment
-
Comment