W Swołowie uczą warzyć piwo.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #16
    To może dopowiem kilka słów o projekcie, bo przyznam... maczałem paluchy.
    Pomysł warzenia piwa w Swołowie zrodził się w głowie niezwykle sympatycznego człowieka, mego obecnie dobrego kolegę - Dawida Gonciarza, etnografa z Muzeum w Swołowie.
    Po kilku rozmowach telefonicznych i dwóch spotkaniach w Swołowie postanowiliśmy spróbować uwarzyć piwo w oparciu o regionalne zwyczaje warzenia piwa i zapiski zebrane przez Dawida od dawnych mieszkańców Swołowa.
    W kwietniu i maju 2008 uwarzyliśmy pierwsze warki piwa ze słodu jęczmiennego z dodatkiem prażonego żyta. Wykorzystaliśmy chmiel aromatyczny i drożdże do pszeniczniaków. W trakcie otwarcia zagrody/muzeum w czerwcu 2008, piwo miało swoja premierę. Co prawda nie byłem na samym otwarciu, ale piwo miało niesamowite wzięcie i zainteresowanie.
    Obecnie Dawid warzy sam, eksperymentując recepturą, a jego piwa mieliśmy okazję próbować ostatnio z piotrratem we wrześniu tegoż roku.

    Więcej informacji o Zagrodzie Albrechta, Swołowie i cudzie odnowienia zagrody z kompletnej ruiny znajdziecie na wspomnianej stronie.

    Aaaa! W muzeum przygotowana jest wystawa nt. browarnictwa w okolicach Słupska. Polecam!
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #17
      Dla zainteresowanych tematem, wrzucam linka do relacji w telewizji regionalnej: http://ww6.tvp.pl/7014,20091012936027.strona
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • muzealnik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.09
        • 141

        #18
        Gratulacje!
        Też bym chciał prowadzić takie warsztaty (choć nasza piwica też już bogata).
        Pozdrawiam z MWiM
        coś z piwem zrobić... próbuję

        Comment

        • grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
          Dla zainteresowanych tematem, wrzucam linka do relacji w telewizji regionalnej: http://ww6.tvp.pl/7014,20091012936027.strona
          Polecam lecieć od razu do 15. minuty i 20. sekundy.

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #20
            Czy ja dobrze zrozumiałem, że to całe szkolenie, na które ciągną forsę z Unii, to tylko 1,5 godziny trwa? Czy też pod tym linkiem mowa tylko o pokazie dla turystów?

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • muzealnik
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.09
              • 141

              #21
              Chyba chodzi o to, że Zagrodza Albrechta jako inicjatywa muzealna powstała z dofinasowaniem ZPORR.
              A zajęcia "piwne" są już efektem [ofertą edukacyjną] pracujących tam ludzi.
              Zatem nie powinien dziwić fakt, że etnografowie w 1.5 godziny chcą pokazać, że piwo to elelement kultury materialnej wsi. Tyle wystarczy... nie są to warsztaty piwowarskie (tu niegdy nie ma zbyt wiele czasu) tylko zajęci muzealne w formie warsztatowej.
              A dziękować im trzeba, bo w tym czasie robią wiele dobrego dla podnoszenia wiedzy piwnej w społeczeństwie, zwłaszcza wśród tych którzy nie mają choćby elementarnej.
              coś z piwem zrobić... próbuję

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #22
                Nie w tym rzecz, czy poświęcają czas, bo jeśli dostana na to forsę, to jest zarobek, a nie poświęcenie
                Materiał TV dotyczy tego, że mają kształcić właścicieli gospodarstw agroturystycznych w produkcji domowego piwa. Więc się pytam, czy to szkolenie na ten cel ma trwać tylko 1,5 godziny? Jeśli tak, to moim zdaniem byłoby przegięcie.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                  Materiał TV dotyczy tego, że mają kształcić właścicieli gospodarstw agroturystycznych w produkcji domowego piwa.

                  Żeby rozdawali turystom i łamali prawo?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Żeby rozdawali turystom i łamali prawo?
                    Też o tym wczoraj pomyślałem
                    Może będą rejestrować gości jako wizytę rodziny? Użytek własny obejmuje najbliższych.

                    A może to zwiastun zmian w prawodawstwie?
                    Last edited by Pendragon; 2009-10-13, 09:59.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #25
                      "...zgodnie z postanowieniami art. 10 i art. 14 dyrektywy Rady 92/93/EWG z dnia 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych państwa członkowskie mogą zwolnić od podatku akcyzowego wino oraz inne napoje przefermentowane, niemusujące i musujące, produkowane przez osoby fizyczne i konsumowane przez producenta, członków jego rodziny lub jego gości, pod warunkiem, że nie dokonuje się ich sprzedaży"

                      pragnąłbym przypomnieć, iż Prawo Unijne formułuje określenie "na własny użytek i nieprzeznaczone do sprzedaży" jak powyżej. Jest to zapis z odpowiedzi szefa Służby Celnej na interpelację w tej sprawie.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #26
                        Podaj jeszcze definicję gościa.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #27
                          Będą kusić gości darmowym poczęstunkiem domowego piwa w gospodarstwie. No i good.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Podaj jeszcze definicję gościa.
                            polecam słownik języka polskiego. najważniejsza kwestia, że w tym przypadku nie dochodzi do sprzedaży i służy to celom edukacyjnym (bynajmniej nie jak się narąbać) i stanowi to część ekspozycji. dla mnie jest to jasne!

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              polecam słownik języka polskiego. najważniejsza kwestia, że w tym przypadku nie dochodzi do sprzedaży i służy to celom edukacyjnym (bynajmniej nie jak się narąbać) i stanowi to część ekspozycji. dla mnie jest to jasne!
                              Słownik? Takie rzeczy są zdefiniowane w rozporządzeniach do ustaw.

                              Tak jak są zdefiniowane: remont, przebudowa, montaż.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                #30
                                W tym wypadku nie ma, gdyż to słowo w tym kontekście pojawia się tylko w rozporządzeniu unijnym. Polska ustawa akcyzowa i rozporządzenia wykonawcze nie precyzują tego dokładnie. Ważne jest, że ma nie następować sprzedaż.
                                Last edited by e-prezes; 2009-10-13, 11:58.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X