Polskie piwo jak McDonald?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Polskie piwo jak McDonald?

Czytam sobie Forbsa, który z branżą piwną ma tyle samo wspólnego co np. ze stoczniową i ubezpieczeniową, a tam w artykule o polskim mleczarstwie, a w nim - przypadkiem - taki kwiatek:

"Rodzimych gatunków sera mamy 90 (dla porównania we Francji 750), ale większość tych marek, tak jak w przypadku piwa, ma podobny, zunifikowany smak. Na dodatek rynek zalewają sery żółte z dodatkiem tłuszczów roślinnych i tzw. analogi (na bazie innych tłuszczów niż zwierzęce). Prawdziwych serów jest mało, ale to najszybciej rosnąca grupa w polskim mleczarstwie."

Specjalnie zacytowałem więcej, bo na końcu wiele jednak optymizmem (na zasadzie analogii ).
  • perłyfan
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1244

Ten sam człowiek w innym miejscu powiedział :

-" Nie chcę żeby producenci polskich serów podzielili los producentów, którzy działali na rynku piwa. Niestety, przykro to powiedzieć, ale po konsolidacji browarów nie pozostało wiele charakterystycznych produktów. Dlatego, jeżeli mówię o przejmowaniu firm, to chcę żeby było jasne, że S.......... będzie wzmacniał rozwój produktów charakteryzujących te przedsiębiorstwa, a nie narzucał im produkcję swoich wyrobów"
    Ostatnia zmiana dokonana przez perłyfan; 2009-11-25, 07:21.
    JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

Related Topics

Collapse

• Darins
      Wyszukiwarka produktow
      Darins
      Podeslalby ktorys link do wyszukiwarki produktow piwowarskich? Wybiealo sie sklepy, wpisywalo to co sie chce, wiele produktow i szukalo jak najwiecej w danym sklepie.
      2023-03-09, 10:21
    • nonFelix
      2021.10.07-09 - 12 Warszawski Festiwal Piwa
      nonFelix
      Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.

Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
      2021-09-23, 20:47
    • Prusak
      Browar Markowy, Hajnowskie Jasne Pełne
      Prusak
      E: 12%
      A: 4, 6%
      Mam kłopot z tym piwem, bo parametry jego są takie same jak Polskiego Lagera z tego samego browaru (tam się sypnąłem wpisując 4, 8 alko, i nie mam już możliwości edytowania, ale było, tak jak tu 4, 6).
      Piłem bezpośrednio po Polskim Lagerze i na 99,9% jestem...
      2024-09-20, 19:15
    • pebejot
      Jelcz-laskowice, Polna 38, Browar Cześć Brat!
      pebejot
      Browar Cześć Brat! zaprasza w sezonie w weekendy do swojego firmowego lokalu.
      Lokal ma formę ogródka działającego na terenie posesji, na której mieści się browar.
      Do dyspozycji mamy hipsterskie stoliki z blatem z płyty paździerzowej w komplecie z ławkami zbitymi z europalet....
      2023-09-11, 22:37
    • bastion
      Słowacja, Zabokreky Nad Nitrou 700, Farma U Durkovych.
      bastion
      Pomysł na kompleks z pensjonatem i browarem, gdzie samym się jest producentem lokalnej żywności, nie jest nowy. Na takowy też wpadła rodzina Durkovych, w niewielkiej miejscowości o ciekawej nazwie- Żabokreky nad Nitrou. Ta nie ma nic specjalnego do zaoferowania, za to przez jej centrum przebiega...
      2023-05-24, 20:51
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...