Dzisiaj dotarły do mnie informacje o zamknięciu browaru Kasztelan w Sierpcu. Nie wiem czy to jest prawda ale w tych koncernach nigdy nie wiadomo na jakiej podstawie zapadają takie decyzje.
Browar Kasztelan w Sierpcu
Collapse
X
-
A czy źródło jest aby wiarygodne?
Jeżeli informacja się potwierdzi, będzie można pogratulować tym forumowiczom, wg których należy radośnie tolerować psucie rynku przez koncerny z uwagi na to, że czasem wypuszczą na rynek np. niepasteryzowanego Kasztelana... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony. -
Informacja pochodzi od przedstawiciela maszyn rozlewniczych i z tego powodu nie wiem czy źródło jest zbyt wiarygodne. Tacy ludzie dużo opowiadają i często chcą się popisywać. Z drugiej strony posiadają informacje pochodzące bezpośrednio z browaru.Comment
-
No właśnie. Szczerze mówiąc sama logika działania tego typu koncernów kazałaby raczej utrzymać produkcję w Sierpcu, kosztem ewentualnie Szczecina. O ile wiem Sierpc posiada dość potężne moce produkcyjne, no i położony jest jednak w centrum wielkiego rynku zbytu obejmującego całą pn-wsch. Polskę. Cóż, zobaczymy... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
W sumie to taki ruch był do przewidzenia, że jeśli Carlsberg coś zamknie, to w pierwszej kolejności Sierpc. Nawet ze 3 dni temu miałem taką myśl, że wkrótce będzie po Kasztelanie. Nie pytajcie skąd i jak Ciekawe czy to się potwierdzi.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ale w czym problem? O ile pamiętam, jesteś zwolennikiem zamykania browarów należących do koncernów.Comment
-
Dla mnie wielkiego problemu nie ma, spodziewam się za to trochę płaczu na forum po owym "zielonym". A tymczasem - rynek i tak zepsuty, a zielonego też nie będzie
Takie zdarzenia utwierdzają mnie w przekonaniu, że działalność gigantów nie niesie ze sobą absolutnie nic dobrego. Fanaberia w postaci czasowej produkcji jakiegoś pijalnego napoju kończy żywot niczym jętka jednodniówka, za to pozostała działalność producenta niszczy rynek w porażającym stopniu.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=85537 czyżby informacje o zamknięciu browaru były przedwczesne?Comment
-
Niby argumentem przeciwko plotkom o zamknięciu Sierpca ma być informacja o całorocznym warzeniu niepasteryzowanego Kasztelana. Ale co to za problem by Kasztelanem został płyn nazywany już teraz w zależności od potrzeb Piastem Niepasteryzowanym lub Bosmanem Niepasteryzowanym. Ot i cała tajemnica.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Z portalu spożywczego:
Browar Okocim zwiększa moce produkcyjne Prześlij»
Drukuj»
Komentuj»portalspozywczy.pl
02-04-2009, 13:17Carlsberg Polska zakończył instalację osiemnastu nowych tankofermentorów w Browarze Okocim, co pozwoliło na zwiększenie mocy produkcyjnych tego browaru do 400 tys. hl miesięcznie.
Nowe tankofermentory, fot. Browar Okocim Browar Okocim od lat ceniony jest za jakość produkowanego w nim piwa, co znajduje odzwierciedlenie w licznych nagrodach, zdobywanych przez warzone w browarze marki. Dlatego też powracające w tym roku legendarne piwo Okocim Premium Pils, warzone w Browarze Okocim pojawiło się w na rynku ogólnopolskim w unikalnej oprawie - grawerowanych butelkach sygnowanych znakiem Browaru Okocim, będącego gwarantem najwyższej jakości. W butelce z grawerowaną sygnaturą browaru dostępne są także od niedawna doskonale znane konsumentom i wielokrotnie nagradzane piwo Okocim Premium Mocne, jak również koneserskie piwo Okocim Pszeniczne.
Rozbudowa obszaru fermentacji w browarze trwała niemalże rok. Ten duży projekt, który obejmował postawienie osiemnastu nowych tankofermentorów wraz z kompletną instalacją technologiczną i stacją mycia CIP został pomyślnie zakończony w marcu br. Tym samym, do rozlewu butelkowego, puszkowego i do KEG (beczka) przekazywane jest już piwo wyprodukowane w osiemnastu nowych tankofermentorach (TKF) o pojemności 5,5 tys. hl.
Nowe zbiorniki TKF, które dołączyły do siedemnastu dotychczasowych tankofermentorów o całkowitej pojemności 5,05 tys. hl i dwunastu tanków o pojemności 2,5 tys. hl, wykorzystywane będą zarówno do fermentacji, jak i dojrzewania piwa.
- Realizacja projektu rozbudowy pozwoliła Browarowi Okocim na zwiększenie mocy produkcyjnych do 400 tys. hl miesięcznie - mówi Tomasz Malec, dyrektor Browaru Okocim. - Nowooddana instalacja spełnia najwyższe standardy jakościowe. Istotny jest dla nas także aspekt ekologiczny naszych inwestycji. Dlatego jednocześnie zmodernizowana została instalacja chłodnicza, z wykorzystaniem najnowszych rozwiązań w dziedzinie poszanowania energii - dodaje Tomasz Malec.
Wartość inwestycji w latach 2002-2007 opiewała na kwotę 213,4 mln zł., a w samym 2008 roku wyniosła 49,9 mln zł. W bieżącym roku i na kolejne dwa lata budżet inwestycyjny został zaplanowany na poziomie 95 mln zł. Dzięki tym działaniom duńskiego inwestora, obecnie roczne moce produkcyjne browaru wzrosły niemalże trzykrotnie z 1,3 mln hl do 3,6 mln hl piwa, a jakość produktu utrzymuje się na stałym wysokim poziomie
Można by wysnuć wnioski...KempComment
-
Myslę że CAŁY ten temat to niepotrzebne krakanie i powtarzanie jakiejś bardzo amatorskiej plotki i najlepiej powinien być usunięty. Jeśli do takiego wydarzenia dojdzie (tfu , tfu !) to wtedy będziemy pisać.
Gdyby CP miał zamknąć 1 ze swoich browarów to obstawiałbym inny zakład ale właśnie żeby nie krakać i nie prowokować , nie napisze który to.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Wnioski są smutne, moce zwiększono 3 razy, przy obecnym spadku sprzedaży jaki notuje CP (jako jedyni nie podali danych, a innym spadło albo tyle co rynkowi, albo mniej, więc...) podejrzewam, że mogliby zamknąć i Szczecin i Sierpc. Osobiście bardziej żal będzie Sierpca. Jeszcze pół roku temu powiedziałbym tak jak Cooper, że to niemożliwe, ale po zamknięciu Kielc mnie już nic nie zdziwi.Last edited by kopyr; 2009-11-10, 09:27.Comment
-
Podepnę się pod istniejący temat.
Na stronach płockiej GW pojawił się artykuł: Kasztelan stawia na Specjały i piwną nowość.
Generalnie nic ciekawego nie napisali, ale zainteresował mnie wstęp: Lada tydzień browar Kasztelan wprowadzi na rynek nowy rodzaj piwa. Dzięki potężnym inwestycjom w 2014 już w ubiegłym roku firma z Sierpca podwoiła produkcję; jest w stanie wyprodukować w ciągu sekundy 13 butelek i 17 puszek piwa.
Ktoś może wie o jaką nowość chodzi? Czyżby na fali popularności wyszło pierwsze IPA z Carlsberg Polska?
Cały tekst: http://plock.wyborcza.pl/plock/1,357...#ixzz457YXptJHLast edited by Pinio74; 2016-04-07, 07:51.BIRRARE HUMANUM ESTComment
Comment