Browar Kasztelan w Sierpcu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Holsten
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.01
    • 34

    Browar Kasztelan w Sierpcu

    Dzisiaj dotarły do mnie informacje o zamknięciu browaru Kasztelan w Sierpcu. Nie wiem czy to jest prawda ale w tych koncernach nigdy nie wiadomo na jakiej podstawie zapadają takie decyzje.
  • rohozecky
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.11
    • 1839

    #2
    A czy źródło jest aby wiarygodne?

    Jeżeli informacja się potwierdzi, będzie można pogratulować tym forumowiczom, wg których należy radośnie tolerować psucie rynku przez koncerny z uwagi na to, że czasem wypuszczą na rynek np. niepasteryzowanego Kasztelana
    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

    Comment

    • Holsten
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.01
      • 34

      #3
      Informacja pochodzi od przedstawiciela maszyn rozlewniczych i z tego powodu nie wiem czy źródło jest zbyt wiarygodne. Tacy ludzie dużo opowiadają i często chcą się popisywać. Z drugiej strony posiadają informacje pochodzące bezpośrednio z browaru.

      Comment

      • rohozecky
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.11
        • 1839

        #4
        No właśnie. Szczerze mówiąc sama logika działania tego typu koncernów kazałaby raczej utrzymać produkcję w Sierpcu, kosztem ewentualnie Szczecina. O ile wiem Sierpc posiada dość potężne moce produkcyjne, no i położony jest jednak w centrum wielkiego rynku zbytu obejmującego całą pn-wsch. Polskę. Cóż, zobaczymy
        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #5
          W sumie to taki ruch był do przewidzenia, że jeśli Carlsberg coś zamknie, to w pierwszej kolejności Sierpc. Nawet ze 3 dni temu miałem taką myśl, że wkrótce będzie po Kasztelanie. Nie pytajcie skąd i jak Ciekawe czy to się potwierdzi.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky
            Jeżeli informacja się potwierdzi, będzie można pogratulować tym forumowiczom, wg których należy radośnie tolerować psucie rynku przez koncerny z uwagi na to, że czasem wypuszczą na rynek np. niepasteryzowanego Kasztelana
            Ale w czym problem? O ile pamiętam, jesteś zwolennikiem zamykania browarów należących do koncernów.

            Comment

            • rohozecky
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2008.11
              • 1839

              #7
              Dla mnie wielkiego problemu nie ma, spodziewam się za to trochę płaczu na forum po owym "zielonym". A tymczasem - rynek i tak zepsuty, a zielonego też nie będzie

              Takie zdarzenia utwierdzają mnie w przekonaniu, że działalność gigantów nie niesie ze sobą absolutnie nic dobrego. Fanaberia w postaci czasowej produkcji jakiegoś pijalnego napoju kończy żywot niczym jętka jednodniówka, za to pozostała działalność producenta niszczy rynek w porażającym stopniu.
              ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

              Comment

              • chitos
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.02
                • 195

                #8
                http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=85537 czyżby informacje o zamknięciu browaru były przedwczesne?

                Comment

                • Holsten
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.01
                  • 34

                  #9
                  Dzisiaj ukazała się informacja ze Carlsberg planuje zamkniecie browaru w Dreźnie (Feldschloesschen) oraz w Hamburgu. Dalej krążą informacje o zamknięciu browaru w Polsce.

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #10
                    Niby argumentem przeciwko plotkom o zamknięciu Sierpca ma być informacja o całorocznym warzeniu niepasteryzowanego Kasztelana. Ale co to za problem by Kasztelanem został płyn nazywany już teraz w zależności od potrzeb Piastem Niepasteryzowanym lub Bosmanem Niepasteryzowanym. Ot i cała tajemnica.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • Kemp
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.03
                      • 357

                      #11
                      Z portalu spożywczego:
                      Browar Okocim zwiększa moce produkcyjne Prześlij»
                      Drukuj»
                      Komentuj»portalspozywczy.pl
                      02-04-2009, 13:17Carlsberg Polska zakończył instalację osiemnastu nowych tankofermentorów w Browarze Okocim, co pozwoliło na zwiększenie mocy produkcyjnych tego browaru do 400 tys. hl miesięcznie.
                      Nowe tankofermentory, fot. Browar Okocim Browar Okocim od lat ceniony jest za jakość produkowanego w nim piwa, co znajduje odzwierciedlenie w licznych nagrodach, zdobywanych przez warzone w browarze marki. Dlatego też powracające w tym roku legendarne piwo Okocim Premium Pils, warzone w Browarze Okocim pojawiło się w na rynku ogólnopolskim w unikalnej oprawie - grawerowanych butelkach sygnowanych znakiem Browaru Okocim, będącego gwarantem najwyższej jakości. W butelce z grawerowaną sygnaturą browaru dostępne są także od niedawna doskonale znane konsumentom i wielokrotnie nagradzane piwo Okocim Premium Mocne, jak również koneserskie piwo Okocim Pszeniczne.

                      Rozbudowa obszaru fermentacji w browarze trwała niemalże rok. Ten duży projekt, który obejmował postawienie osiemnastu nowych tankofermentorów wraz z kompletną instalacją technologiczną i stacją mycia CIP został pomyślnie zakończony w marcu br. Tym samym, do rozlewu butelkowego, puszkowego i do KEG (beczka) przekazywane jest już piwo wyprodukowane w osiemnastu nowych tankofermentorach (TKF) o pojemności 5,5 tys. hl.

                      Nowe zbiorniki TKF, które dołączyły do siedemnastu dotychczasowych tankofermentorów o całkowitej pojemności 5,05 tys. hl i dwunastu tanków o pojemności 2,5 tys. hl, wykorzystywane będą zarówno do fermentacji, jak i dojrzewania piwa.

                      - Realizacja projektu rozbudowy pozwoliła Browarowi Okocim na zwiększenie mocy produkcyjnych do 400 tys. hl miesięcznie - mówi Tomasz Malec, dyrektor Browaru Okocim. - Nowooddana instalacja spełnia najwyższe standardy jakościowe. Istotny jest dla nas także aspekt ekologiczny naszych inwestycji. Dlatego jednocześnie zmodernizowana została instalacja chłodnicza, z wykorzystaniem najnowszych rozwiązań w dziedzinie poszanowania energii - dodaje Tomasz Malec.

                      Wartość inwestycji w latach 2002-2007 opiewała na kwotę 213,4 mln zł., a w samym 2008 roku wyniosła 49,9 mln zł. W bieżącym roku i na kolejne dwa lata budżet inwestycyjny został zaplanowany na poziomie 95 mln zł. Dzięki tym działaniom duńskiego inwestora, obecnie roczne moce produkcyjne browaru wzrosły niemalże trzykrotnie z 1,3 mln hl do 3,6 mln hl piwa, a jakość produktu utrzymuje się na stałym wysokim poziomie

                      Można by wysnuć wnioski...
                      Kemp

                      Comment

                      • Cooper
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2002.11
                        • 6056

                        #12
                        Myslę że CAŁY ten temat to niepotrzebne krakanie i powtarzanie jakiejś bardzo amatorskiej plotki i najlepiej powinien być usunięty. Jeśli do takiego wydarzenia dojdzie (tfu , tfu !) to wtedy będziemy pisać.
                        Gdyby CP miał zamknąć 1 ze swoich browarów to obstawiałbym inny zakład ale właśnie żeby nie krakać i nie prowokować , nie napisze który to.
                        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kemp
                          Dzięki tym działaniom duńskiego inwestora, obecnie roczne moce produkcyjne browaru wzrosły niemalże trzykrotnie z 1,3 mln hl do 3,6 mln hl piwa, a jakość produktu utrzymuje się na stałym wysokim poziomie

                          Można by wysnuć wnioski...
                          Wnioski są smutne, moce zwiększono 3 razy, przy obecnym spadku sprzedaży jaki notuje CP (jako jedyni nie podali danych, a innym spadło albo tyle co rynkowi, albo mniej, więc...) podejrzewam, że mogliby zamknąć i Szczecin i Sierpc. Osobiście bardziej żal będzie Sierpca. Jeszcze pół roku temu powiedziałbym tak jak Cooper, że to niemożliwe, ale po zamknięciu Kielc mnie już nic nie zdziwi.
                          Last edited by kopyr; 2009-11-10, 09:27.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • rohozecky
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2008.11
                            • 1839

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                            obstawiałbym inny zakład ale właśnie żeby nie krakać i nie prowokować , nie napisze który to.
                            Chyba nie musisz
                            ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                            Comment

                            • Pinio74
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.10
                              • 3881

                              #15
                              Podepnę się pod istniejący temat.
                              Na stronach płockiej GW pojawił się artykuł: Kasztelan stawia na Specjały i piwną nowość.
                              Generalnie nic ciekawego nie napisali, ale zainteresował mnie wstęp: Lada tydzień browar Kasztelan wprowadzi na rynek nowy rodzaj piwa. Dzięki potężnym inwestycjom w 2014 już w ubiegłym roku firma z Sierpca podwoiła produkcję; jest w stanie wyprodukować w ciągu sekundy 13 butelek i 17 puszek piwa.
                              Ktoś może wie o jaką nowość chodzi? Czyżby na fali popularności wyszło pierwsze IPA z Carlsberg Polska?
                              Cały tekst: http://plock.wyborcza.pl/plock/1,357...#ixzz457YXptJH
                              Last edited by Pinio74; 2016-04-07, 07:51.
                              BIRRARE HUMANUM EST

                              Comment

                              Przetwarzanie...